Η κακή ελληνική μοίρα


Οι διαμορφωθείσες τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και διεθνώς, παραπέμπουν ευθέως σε κρίση μακράς διαρκείας.

Κάθε λογικός άνθρωπος, που έχει παράσταση της Ελλάδας και του κόσμου, δεν μπορεί παρά να αναμένει περιπλοκές και αναστατώσεις τουλάχιστον για μια πενταετία. Οι παγκόσμιες ισορροπίες έχουν διαταραχθεί, ο μύθος των αυτορυθμιζόμενων αγορών κατερρίφθη και η διάσωσή τους χρειάσθηκε την παρέμβαση των κρατών, τα οποία επωμίσθηκαν απροσμέτρητα βάρη και τώρα αντιμετωπίζουν την πίεση των ανεξέλεγκτων και αδηφάγων αγορών για έλεγχο του χρέους εδώ και τώρα. Αυτή η ανισορροπία προφανώς δεν βρίσκει, ούτε θα βρει λύση χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και δικαιότερη κατανομή των βαρών. Το ζήτημα είναι ότι για την ώρα τουλάχιστον δεν υπάρχουν διεθνώς πολιτικές δυνάμεις ικανές να επιβάλλουν μια νέα ισορροπία που τόσο έχει ανάγκη ο κόσμος. Και επίσης αυτή η νέα ισορροπία δεν μπορεί να εξασφαλισθεί χωρίς να θιγούν συμφέροντα και χωρίς επιβολή ελέγχου στις αγορές.
Το δυστύχημα είναι ότι σε αυτό το ανισόρροπο και ασταθές διεθνές περιβάλλον το οξύ ελληνικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα δεν μπορεί να βρει εύκολη και γρήγορη λύση. Θα απαιτήσει μακρά προσπάθεια, ξεχωριστή διαχείριση και λεπτούς χειρισμούς από αποφασιστικές και δυναμικές κυβερνήσεις.
Οπως έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές συνθήκες στη χώρα, τέτοιες κυβερνήσεις δύσκολα θα αποκτήσουμε προσεχώς. Υπό αυτή την έννοια το λογικότερο είναι να προετοιμάζεται κανείς για δύσκολες καταστάσεις μετά τις εκλογές. Η πολιτική κρίση δεν θα λυθεί με τις εκλογές και κατ’ επέκταση, δεν θα λυθεί αποτελεσματικά το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.Πιθανότατα η Ελλάδα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα εισέλθει σε μια μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας, η οποία δεν είναι απίθανο να συνοδεύεται από εσωτερικές εντάσεις και κοινωνικές συγκρούσεις, οι οποίες μπορούν να μας οδηγήσουν οπουδήποτε. Δυστυχώς τα σημάδια δεν είναι τα καλύτερα. Και το κακό είναι ότι οι περισσότεροι δεν το αντιλαμβάνονται ή κάνουν πως δεν το αντιλαμβάνονται καθώς θεωρούν υπέρτερη τη διεκδίκησή τους για μια καλύτερη θέση στο πολιτικό παιγνίδι. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η χώρα ακολουθεί τη μοίρα της, το κακό το ριζικό της. Για να βρει τον δρόμο της θα χρειασθεί δυστυχώς να πονέσει, ίσως και να ματώσει. Και αυτή είναι ίσως η χειρότερη εκδοχή των πραγμάτων, την οποία άπαντες οφείλουν να αποκλείσουν.
Αντώνης Καρακούσης
από tovima


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]