Δηλώσεις του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου


Η λειτουργία Ιδρύματος Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ιστορίας με έδρα το Νησί αποτέλεσε ένα από τα αντικείμενα των συζητήσεων που είχε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

Στο Νησί υπάρχει ένας τεράστιος πολιτιστικός πλούτος, ο οποίος πρέπει να αξιοποιηθεί και να προβληθεί. Τα Μοναστήρια, το Σκευοφυλάκιο κι ένα πρότυπο συνεδριακό κέντρο, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σύνολο, το οποίο μπορεί να προβληθεί, να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει έναν μοναδικό πόλο έλξης.
Το Ηγουμενοσυμβούλιο και ο Δήμος, μπορούν να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή, με την ίδρυση και την λειτουργία ενός ευέλικτου Ιδρύματος, που θα αναλάβει τον συντονισμό της προσπάθειας.
Πέραν αυτού, κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ρύθμιση των δανείων της ΔΕΥΑΙ.
Ο Δήμος ζητά παράταση στην εικοσιπενταετία, γεγονός που θα μειώσει την τοκοχρεωλυτική δόση στις 700 χιλιάδες ετησίως αντί του 1,8 εκατομμυρίων που είναι σήμερα. Μία τέτοια ρύθμιση θα επιτρέψει στην επιχείρηση την πλήρη εξυπηρέτηση των οφειλών της αφού μέχρι τώρα καλείται ο Δήμος, ως εγγυητής του δανείου, να καταβάλει τα συγκεκριμένα ποσά.
Η ΔΕΥΑΙ, μετά από έξι ολόκληρα χρόνια, εμφανίζει πλέον έσοδα, αποτέλεσμα της χρηστής διαχείρισης και του νοικοκυρέματος που έγινε από την παρούσα διοίκηση.
Ο Δήμαρχος συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο του ΕΟΤ με τον οποίο συζήτησε τόσο ζητήματα προβολής της περιοχής όσο και την εξέλιξη των έργων που έχει εντάξει ο Οργανισμός στο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που οριστικοποιήθηκε το έργο ανάπλασης στην παραλίμνια περιοχή του Περάματος θα δημοπρατηθεί εντός του επόμενου ενάμισι μήνα.
Πέραν αυτού στη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα προβολής της περιοχής, η οποία θα περιλαμβάνεται πλέον σε όλα τα έντυπα του ΕΟΤ ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού υπέδειξε τις αναδυόμενες αγορές στις οποίες πρέπει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του και ο Δήμος Ιωαννιτών.
Στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε σήμερα ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος αναφέρθηκε και σε γενικότερα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης υπογραμμίζοντας ότι της αποστερούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι.
Πρόταση του Δημάρχου είναι να υπάρξει απευθείας συζήτηση των αυτοδιοικητικών της χώρας με την Κομισιόν και τα αρμόδια όργανα της Κοινότητας.
«Η Αυτοδιοίκηση σήμερα ασκεί ένα σύνολο πολιτικών. Μεταβιβάστηκαν αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση. Είναι υποχρεωμένη από την οικονομική κατάσταση και τις συνθήκες να ασκεί κοινωνική πολιτική, η οποία στερεί πόρους από άλλες δράσεις, ειδικά από το κομμάτι των μικρών έργων. Δεν μπορεί λοιπόν να είναι σε μία συνεχή διαπραγμάτευση με τον εκάστοτε υπουργό για όσα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]