«Ανάσα» για τους ΟΤΑ της Ηπείρου οι νέες ρυθμίσεις δανείων τους…

Συμφώνησαν Ελεγκτικό Συνέδριο – Ταμείο Παρακαταθηκών
Σημαντική «ανάσα» παίρνουν πολλοί Δήμοι και στην Ήπειρο, μετά την συμφωνία Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ).
Υπενθυμίζεται, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε βάλει πρόσφατα «φρένο» στα δάνεια των ΟΤΑ από το Ταμείο, κάτι που προκάλεσε τα έντονα παράπονα πολλών Αυτοδιοικητικών, αφού πολλοί Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ και οι κρατικοί πόροι έχουν μειωθεί δραματικά, λόγω της περιστολής των δημοσίων δαπανών.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που ολοκληρώθηκε προχθές στην Κομοτηνή, ανακοινώθηκε, ότι η συμφωνία προβλέπει κατάργηση του όρου, πως η καθυστέρηση ακόμη και σε μία ετήσια δόση καθιστά ληξιπρόθεσμο και απαιτητό  το συνολικό ποσό του δανείου. Πλέον, ειδικά για το Ταμείο Παρακαταθηκών οι  δόσεις γίνονται δύο, ενώ δίνεται και παράταση 6 μηνών.

Έτοιμο…
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΠκΔ Αλέξανδρος Αντωνόπουλος (στην aftodioikisi.gr), με βάση τη νέα συμφωνία, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι έτοιμο να αλλάξει τις σχετικές δανειακές συμβάσεις με τους Δήμους, προκειμένου να ικανοποιούνται οι όροι που τίθενται. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη τη συμφωνία Ελεγκτικού Συνεδρίου και ΤΠκΔ».

Πρωταγωνιστής…
Την ίδια ώρα, με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή, σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το «παρών» από την Ήπειρο έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Γιάννης Παπαλέξης (Δήμαρχος Αρταίων), ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιος, ο πρ. Δήμαρχος Ν. Γκόντας, οι Δήμαρχοι Κόνιτσας Π. Γαργάλας, Ζίτσας Δ. Ρογκότης, Δωδώνης Κ. Κατσανάκης, Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου και ο πρώην Δήμαρχος Πασσαρώνος και νυν επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης στη Ζίτσα Σάκης Βλέτσας.
«Σ' αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, καλούμαστε να δώσουμε μια καθαρή απάντηση, που μπορεί και πρέπει να ενώνει όλους. Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορέα και γνήσιο πρωταγωνιστή της δημοκρατικής ανασυγκρότησης του τόπου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα της η ΚΕΔΕ. Παράλληλα, ζητά εξασφάλιση του λειτουργικού κόστους των Δήμων, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν απρόσκοπτα το πολύπλοκο κοινωνικό και αναπτυξιακό τους έργο.

Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ
Στο συνέδριο, στο οποίο έδωσε το «παρών» και ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική των Δήμων, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, όπου περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανάγκη μια χείρα βοηθείας, καθώς και θέματα αξιοποίησης και υλοποίησης του ΕΣΠΑ, που αποτελεί το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο των Δήμων. «Πλέον θέλουμε χρήματα για να κάνουμε και τα απολύτως απαραίτητα έργα για τους Δήμους μας. Τα σχέδια για ανάπτυξη έχουν περάσει στην άκρη και πρέπει να παλέψουμε σκληρά, αφού η Πολιτεία δείχνει, ότι αδιαφορεί» σημείωναν Αυτοδιοικητικοί.

Νέος «Καλλικράτης»!
Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται μέσα στην εβδομάδα η δημοσιοποίηση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, για το νέο «Καλλικράτη». Ουσιαστικά, με το νέο σχέδιο, η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι ο «Καλλικράτης 1» δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα και προσπαθεί να διευθετήσει μια σειρά από προβλήματα.
Ο νέος «Καλλικράτης» περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, οικονομικά και θεσμικά θέματα, αλλά και ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, ρύθμιση χρεών προς τρίτους Δήμους κ.α.
Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, το πολυνομοσχέδιο θα στοχεύει στην επίτευξη τριών στόχων, ενώ θα γίνει προσπάθεια να ψηφιστεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο νέος Καλλικράτης θα στοχεύει στην ενίσχυση της διαδημοτικής, διαβαθμιδικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας, στη βελτίωση του συστήματος διακυβέρνησης των Δήμων και των Περιφερειών και στον εξορθολογισμό -στο μέτρο του δυνατού- των δαπανών.
Πηγή:www.proinoslogos

το διαβάσαμε στο haberi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]