Λιγότερο αλκοόλ, κάπνισμα και ουσίες, λέει η νέα γενιά των Βρετανών

Λιγότερο αλκοόλ, κάπνισμα και ουσίες, λέει η νέα γενιά των ΒρετανώνΛονδίνοΛιγότεροι είναι οι Βρετανοί κάτω των 16 ετών που καταναλώνουν αλκοόλ, καπνίζουν ή παίρνουν ναρκωτικά σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας.



Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 7.300 μαθητές από 246 σχολεία και αποκάλυψε πως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η χρήση ναρκωτικών ουσιών έχουν μειωθεί κατακόρυφα μεταξύ των εφήβων.


Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν την αυγή μίας νέας, συγκριτικά πιο νηφάλιας γενιάς, η οποία απορρίπτει τις καταχρήσεις των ενηλίκων, εκτιμούν οι ειδικοί.


Η αναλογία νεαρών Βρετανών, ηλικίας 11-15 ετών, που έχουν δοκιμάσει αλκοόλ μειώθηκε αισθητά για το 2010, σε σχέση με το 2009 και συγκεκριμένα διαφοροποιήθηκε από 51% σε 45%.


Τα στοιχεία δείχνουν μάλιστα μία γενικότερη πτωτική τάση του ποσοστού ήδη από το 2003, που σχεδόν τα δύο τρίτα των εφήβων είχαν δοκιμάσει αλκοολούχα ποτά.


Το ποσοστό νέων που καταναλώνουν αλκοόλ σε συστηματική, εβδομαδιαία βάση έπεσε στο 13% για το 2010, σε αντιπαραβολή με το διπλάσιο 26%, το οποίο είχε προκύψει το 2001 σε αντίστοιχες μετρήσεις. Ωστόσο, 6 στους 10 από αυτούς που παραδέχτηκαν πως πίνουν αλκοόλ, φαίνεται πως καταναλώνουν αρκετή ποσότητα εβδομαδιαίως.


Λιγότεροι, προκύπτει, πως είναι οι νεαροί που θεωρούν αποδεκτή την κατανάλωση ποτών και δη την υπερβολική. Περίπου 30% των συμμετεχόντων, δήλωσαν, πως είναι καλό να καταναλώνει αλκοόλ κάποιος στην ηλικία τους, σε σχέση με το 46% του 2003, ενώ 11% θεωρούσε, πως είναι αποδεκτό να μεθύσει ένας έφηβος μία φορά τη βδομάδα σε σύγκριση με το 20% του παλαιότερου ποσοστού.


Ενθαρρυντικό φάνηκε επίσης στους ερευνητές το γεγονός, πως μόνο το 27% των ερωτηθέντων μαθητών είχε καπνίσει έστω μία φορά, στον αντίποδα του 44% του 2001. Επιπλέον η δοκιμή ή χρήση ναρκωτικών ουσιών μεταξύ εφήβων είχε μειωθεί σε 18% έναντι του 29% του 2001.


«Οι αριθμοί αυτοί δίνουν ένα ελπιδοφόρο σήμα, πως τα πράγματα μάλλον οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση»
σχολίασε ο Νόρμαν Ουέλς, διευθυντής του Οργανισμού Family Education Trust.


Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν επαναπαύονται, καθώς διαρκώς εμφανίζονται νέοι τύποι ναρκωτικών ουσιών αφενός και οι έφηβοι είναι συχνά επιρρεπείς σε βλαβερές επιταγές της «μόδας» αφετέρου, όπως επισημαίνουν.
http://www.tovima.gr/

tosokaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]