Επιχείρηση-φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ στο σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην Αθήνα

Στην εκκένωση της κατάληψης Σκαραμαγκά προχώρησε χθες το πρωί η ΕΛΑΣ., έπειτα από εντολή της Εισαγγελίας Αθηνών. Νωρίς το απόγευμα, ωστόσο, περίπου 100 άτομα ανακατέλαβαν τον χώρο χωρίς να προκληθούν επεισόδια. Το κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Σκαραμαγκά είχε καταληφθεί στις 19 Μαρτίου 2009 από άτομα του αναρχικού χώρου, που το χρησιμοποιούσαν κυρίως ως στέκι και λιγότερο ως χώρο διαμονής.

Της αστυνομικής επιχείρησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί μήνυση από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο στο οποίο ανήκει το κτίριο στην Εισαγγελία Αθηνών, που διέταξε προκαταρκτική παραγγελία. Να σημειωθεί ότι εκεί έμεινε επί εννιά χρόνια (1936-1945) η Μαρία Κόλλας.
Χθες το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αρχικά περικύκλωσαν τον χώρο και στη συνέχεια, κατ’ εφαρμογήν της εισαγγελικής παραγγελίας, δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στο κτίριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη στιγμή της αστυνομικής εφόδου το υπό κατάληψη κτίριο ήταν άδειο, ενώ μόλις έγινε γνωστή η επιχείρηση εκκένωσης στο σημείο έφτασαν περίπου 15-20 άτομα. Ο πρώτος από τη συγκεκριμένη ομάδα κατάφερε και πέρασε μέσα στο κτίριο και είπε στους αστυνομικούς ότι επιθυμεί να είναι παρών στις έρευνες.
Οι αστυνομικοί δεν το επέτρεψαν και τον προσήγαγαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας. Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν ακόμα περισσότερα άτομα (έφτασαν τα 150, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγη ώρα η κυκλοφορία στην Πατησίων), ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης με τους αστυνομικούς, χωρίς όμως η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Τελικά η επιχείρηση της ΕΛΑΣ. ολοκληρώθηκε περίπου στις 14.00, όταν βγήκαν από μέσα οι αστυνομικοί και ο εισαγγελέας που επέβλεπε, οι οποίοι πήραν μαζί τους υπολογιστές και διάφορα άλλα αντικείμενα. Ως το απόγευμα της Παρασκευής η ΕΛΑΣ. δεν είχε ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ερευνών της. Στην ευρύτερη περιοχή όλη τη μέρα χθες παρέμειναν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Το ιστορικό νεοκλασικό

Το ερειπωμένο νεοκλασικό της οδού Πατησίων δεν θυμίζει σε τίποτα την οικία όπου έμεινε η Μαρία Κόλλας με τη μητέρα και τη μεγαλύτερη αδερφή της από το 1939 έως και το 1945, όποτε και έφυγε για τη Νέα Υόρκη.
Το επιβλητικό νεοκλασικό, έκτασης 1590 τ.μ., κατασκευάστηκε το 1925, σε σχέδια του αρχιτέκτονα καθηγητή Κωνσταντίνου Κιτσίκη. Το 1950 αγοράστηκε από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και το 1989 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο. Έκτοτε κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί νια την αναπαλαίωση του. Έως το 1999 λειτουργούσε ως κέντρο εκπαίδευσης, ωστόσο ο σεισμός της ίδιας χρονιάς ερείπωσε τον χώρο. Οι επισκευές για την αποκατάσταση δεν ξεκίνησαν ποτέ.
Πηγή: Δημοκρατία

toblogtonkirion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]