Απεβίωσε ο Λάκης Σάντας

«Έφυγε» το Σάββατο 30 Απριλίου από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο αγωνιστής Λάκης Σάντας, ο οποίος το 1941, μαζί με τον Μανώλη Γλέζο, πριν από 70 χρόνια, κατέβασε τη σβάστικα από τον βράχο της Ακρόπολης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, ο Απόστολος Σάντας ήταν μοναδικός γιατί ανέβασε τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας στα ύψη. Πάντα απλός, αλλά όχι απλοϊκός, και πάντα σεμνός.

Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τον διευθυντή, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Θ.) του νοσοκομείου "Σωτηρία", που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να τον σώσουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η σημαία της αντίστασης που ύψωσαν στην Ακρόπολη ο Λάκης Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος, την περίοδο του φασισμού, σήμερα κυματίζει μεσίστια στις καρδιές μας.

Με τον θάνατο του κομμουνιστή Σάντα, η χώρα μας χάνει ένα κομμάτι από τη ζωντανή της ιστορία. Η ανεπανάληπτη γενιά, της ελληνικής εθνικής αντίστασης, αποχαιρετά έναν λαμπρό της εκπρόσωπο.

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε και εμείς τον άνθρωπο-σύμβολο που με τη γενναιότητά του, τη σεμνότητά του και τις αξίες του αποτέλεσε ένα σημείο αναφοράς και διαρκούς έμπνευσης για όλες τις επόμενες γενιές.

Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και σε όλους τους ανθρώπους που είχαν την τύχη να γνωρίζουν από κοντά τον Λάκη Σάντα».

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο του Λάκη Σάντα και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «νιώθουμε βαθιά θλίψη για τον χαμό του αλλά και περηφάνια για την αγωνιστική κληρονομιά που αφήνει πίσω του. Όλη η ζωή του Λάκη Σάντα ήταν γεμάτη αγώνες, στους οποίους συμμετείχε από πολλά μετερίζια, συνεχίζοντας το δρόμο που ξεκίνησε με τον Μανώλη Γλέζο τον Μάη του 1941, όταν έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του ελληνικού και ευρωπαϊκού αντιστασιακού έπους κόντρα στον φασισμό με την θαρραλέα πράξη τους να κατεβάσουν τη σημαία του κατακτητή από την Ακρόπολη.

Η μνήμη του Λάκη Σάντα θα παραμείνει ζωντανή στις καρδιές και τους αγώνες μας. Θα τον θυμόμαστε ως έναν αγωνιστή που δεν έπαυσε ούτε στιγμή να αγωνίζεται για την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τον σοσιαλισμό. Θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις νεώτερες γενιές που και σήμερα καλούνται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τις ίδιες ιδέες και αξίες στις οποίες αφιέρωσε τη ζωή του ο πρωτοπόρος αγωνιστής. Για να σηκωθεί ο ήλιος πάνω από την Ελλάδα και πάνω από τον κόσμο».

Τη βαθιά της θλίψη εξέφρασε και η Δημοκρατική Αριστερά. Σε μήνυμά της χαρακτηρίζει τον Απόστολο Σάντα ως ένα σύμβολο της αντίστασης του λαού μας κατά της γερμανικής κατοχής και του φασισμού.
http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]