ΣΑΒΒΟΥΛΑ ΛΙΑΤΣΟΥ:ΓΥΡΙΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Μετά το θάνατο του συζύγου της, παρέμεινε στην Αίγυπτο. Έφυγε πριν από λίγες ημέρες ξαφνικά, μαζί με το γιο της, από την εξεγερμένη Αλεξάνδρεια.
Στην Αλεξάνδρεια ήταν γενικευμένες οι διαδηλώσεις σε όλη την πόλη. Ο φόβος άρχισε να πλανάται με τις διαδηλώσεις του κόσμου. Σε συγκινούσε ο αγώνας των ανθρώπων, τα συναισθήματα τους, το χαμόγελο τους και η πίστη τους πως μπορούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε την κατάσταση.
Αισθανθήκατε να απειλείστε άμεσα;
Δεν ένιωσα άμεση απειλή, γιατί, παρά την άγρια κατάσταση που βιώναμε όλοι, υπήρχε η περιφρούρηση των σπιτιών από τους πολίτες που ήθελαν να σώσουν τις περιουσίες τους. Ο ένας νοιαζόταν για τον άλλο.
Ανησυχήσατε για το παιδί σας;Ο γιος μου, μετά από αυτή την εμπειρία, έχει ταυτίσει το στρατό με πόλεμο. Δεν είναι εύκολο για ένα 11χρονο παιδί να βλέπει στη γειτονιά του στρατιώτες με όπλα. Υπήρξαν στιγμές που φοβόταν και μου έλεγε: «Πάμε να φύγουμε». Μετά όμως το σκεφτόταν και έλεγε: «Και το σπίτι μας, όμως, τι θα γίνει; Πώς θα γυρίσουμε;». Κοιτώντας με στα μάτια, έψαχνε να βρει απαντήσεις. Μου έλεγε: «Αν εσύ, μαμά, φοβάσαι, θα φοβηθώ κι εγώ».
Υπήρξε κάποια στιγμή που σκεφτήκατε να μη φύγετε από την Αίγυπτο;Το να φύγουμε ήταν μονόδρομος. Αν ήμουν μόνη μου, δεν θα έφευγα, θα καθόμουν να το ζήσω. Είναι μια εξέγερση-σταθμός στην ιστορία της χώρας. Ακόμα και η επανάσταση του Νάσερ το 1952 δεν είχε τέτοια ένταση. Ξεκίνησε από μια λαϊκή εξέγερση, αλλά σιγά σιγά άρχισε να εκφυλίζεται. Από τη στιγμή που ο όχλος δεν είχε καθοδήγηση και παρεισέφρησαν άσχετοι, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Έγινε και η προβοκάτσια, άνοιξαν οι φυλακές και ξεχύθηκαν στους δρόμους κακοποιοί. Έχει παιχτεί ένα πολύ σκληρό και βρόμικο παιχνίδι στις πλάτες των πολιτών της Αιγύπτου.
Πώς είναι οι πρώτες ημέρες στην Ελλάδα;
Εδώ έχω τους συγγενείς μου, φίλους, την οικογένεια μου. Υπάρχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον και αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Μόλις έφτασα, πήγα στον ΑΝΤ1 για να μιλήσω στο κεντρικό δελτίο. Συγκινήθηκα που ξανάζησα λίγο τις ημέρες του ΑΝΤ1· ήταν σαν να ταξίδεψα πίσω στο παρελθόν. Θυμάμαι ακόμα τον πρόεδρο του ΑΝΤ1 και τους διευθυντές μου να με αποχαιρετούν με μια μεγάλη αγκαλιά λουλούδια, όταν παραιτήθηκα για να πάω στην Αίγυπτο.
Έχετε πάρει ρίσκα στη ζωή σας. Ακολουθήσατε την καρδιά σας και πήγατε να ζήσετε σε μια ξένη χώρα, αφήνοντας πίσω συγγενείς, καριέρα, φίλους…Είμαι άνθρωπος που παίρνει ρίσκα. Κάνοντας μόνο προσεκτικά βήματα, δεν ζεις τη ζωή. Αν δεν σε προσφέρει συγκίνηση η ζωή σου, δεν τη ζεις. Κάποιες στιγμές, όταν ήμουν μικρότερη, πίστεψα πως μπορώ να ελέγχω τη ζωή μου. Στην πορεία, όμως, είδα πως αυτό είναι ανέφικτο και ανώφελο, οπότε αποφάσισα να είμαι καλά, και ό,τι φέρει το αύριο, μακροπρόθεσμα θα το αντιμετωπίσω.
Πάντως, φαίνεται ότι έχετε αποφασίσει να είστε ευτυχισμένη.Θα συνεχίσω να είμαι ευτυχισμένη, όπως και να έχει. Η ζωή μου παίζει παράξενα παιχνίδια. Ξεκίνησα να πάω σε μια χώρα που όλο με διώχνει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μοιάζει σαν κάποιος να μου κάνει φάρσα. Εγώ όμως θα επιστρέφω.
Έχετε σκεφτεί να ξαναφτιάξετε τη ζωή σας, να βρείτε σύντροφο;Μου το λένε συχνά αυτό, και πολύ περισσότερο οι δικοί μου άνθρωποι. Ισως κάποτε έρθει,… δεν ξέρω, δεν αρκεί να το σκεφτείς αυτό. Πάντως, δεν είναι η προτεραιότητα μου τώρα. Και ξέρω πως σε καμία περίπτωση δεν θα είναι το ίδιο με αυτό που έζησα με τον άντρα μου. Καθετί στη ζωή είναι μοναδικό.
Στην ερώτηση ποια είναι η πατρίδα σας, η Ελλάδα ή η Αίγυπτος, έχετε μια σαφή απάντηση;Αυτή είναι μια ερώτηση που φοβόμουν μη μου την κάνουν. Αυτή τη στιγμή, την Αίγυπτο την αγαπώ πιο πολύ από την Ελλάδα. Οι Αιγύπτιοι λένε πως «αν πιεις το νερό του Νείλου, δεν θα φύγεις ποτέ». Την αγάπησα αυτή τη χώρα, με μάγεψε. Ο λαός αυτός διαθέτει μια εξαιρετική σοφία ζωής. Πέρασα εκπληκτικές στιγμές εκεί, έζησα πολύ μεγάλη ευτυχία. Δεν με έχει πληγώσει η χώρα ως χώρα.
Πώς κυλούν οι μέρες στην Αλεξάνδρεια;Ασχολούμαι με τις επιχειρήσεις του άντρα μου, αν και όχι τόσο ενεργά, και το γιο μου. Τις πρώτες ημέρες των ταραχών, έκλεισαν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις για λόγους ασφαλείας. Ήταν δύσκολα τα πράγματα. Είναι σαν να βρίσκομαι σε αναμμένα κάρβουνα. Θα περάσει πολύς καιρός για να αποκατασταθεί η ζωή όπως ήταν. Αισθάνεται κανείς μια πικρή γεύση στο στόμα. Η τραγική ειρωνεία είναι πως και ο πεθερός μου έχει ζήσει ταραχές, τότε με τον Νάσερ, και ο άντρας μου, με τον πόλεμο των Έξι Ημερών, και σήμερα ο γιος μου ο Χάρης, την εξέγερση των Αιγυπτίων.
Πόσο καιρό εκτιμάτε πως θα χρειαστεί να μείνετε στην Ελλάδα;Θα μείνουμε ως το Πάσχα. Πολύ σύντομα, όμως, θα πάω πίσω για δυο τρεις ημέρες, ώστε να έχω μια προσωπική εικόνα για το τι γίνεται. Ο γιος μου θα γραφτεί σε σχολείο, ώστε να μπει ξανά η ζωή του σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Δεν είναι ευχάριστο να ανατρέπεις τη ζωή ενός παιδιού τόσο απότομα και καταλυτικά.
Πηγή: People
http://toblogtonkirion.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.