[Κόσμος]Αλλαγές στην πρωθυπουργική «καρέκλα» της Πολωνίας

Euro2day
Euractiv:Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας στρέφεται προς έναν τραπεζίτη, με εκπαίδευση στη Δύση, για να «πουλήσει» το όραμά του στους συμμάχους του, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, ο οποίος ήταν αρμόδιος για την οικονομική πολιτική, θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός. Ο πρώην επικεφαλής της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Πολωνίας αναλαμβάνει καθήκοντα από την Beata Szydlo, η οποία παραιτήθηκε στα μισά της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης.

Η αλλαγή συμπίπτει με το αποκορύφωμα της νομοθετικής μάχης του κυβερνώντος κόμματος, που δίνει στους πολιτικούς μεγαλύτερο έλεγχο του δικαστικού σώματος, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το γεγονός προκάλεσε εθνικές διαμαρτυρίες και μια άνευ προηγουμένου απειλή κυρώσεων από τους ηγέτες των κρατών της ΕΕ, οι οποίοι προειδοποίησαν την κυβέρνηση για τις παρεμβάσεις της στη δημοκρατία του έθνους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, την ώρα που το κυβερνών κόμμα δικαιολόγησε την αλλαγή της πρωθυπουργού από τη «νέα κατάσταση στο εσωτερικό και το εξωτερικό», το μέλος του κόμματος Tomasz Latos έγραψε στο twitter ότι ο ανασχηματισμός ουσιαστικά «έκρυψε» τις αλλαγές για το Ανώτατο Δικαστήριο.

Αλλαγές που εγκρίθηκαν, σύμφωνα με το Reuters, σήμερα από τη Βουλή και αποτελούν μέρος της ευρύτερης αναθεώρησης της δικαστικής εξουσίας της χώρας, που έχει επικρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Mateusz Morawiecki, 49 ετών, είναι ο αρχιτέκτονας ενός οικονομικού προγράμματος που αύξησε τις κοινωνικές δαπάνες για τις οικογένειες με παιδιά, ενισχύοντας τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος στους ψηφοφόρους.

Βοήθησε επίσης να επιτύχει μεγαλύτερο ρόλο για την κυβέρνηση στην επιχειρηματικότητα, κεντρικό σημείο στην προσπάθεια του κόμματός του να συγκεντρώσει την εξουσία και να απομακρύνει την Πολωνία από ένα μοντέλο που βασίζεται στις ξένες επενδύσεις και την ενσωμάτωση στην ΕΕ και το οποίο κυριάρχησε στην, μετά τον κομμουνισμό, πορεία της, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]