Θανατηφόρος ο συνδυασμός διαβήτη και καπνίσματος

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα και ο διαβήτης είναι δύο καταστάσεις που επιβαρύνουν πολύ την υγεία και αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ωστόσο, όταν συνδυάζονται μεταξύ τους, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, αυξάνεται ακόμη περισσότερο, επιβεβαιώνει νέα έρευνα.
Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, στο Κολοράντο, και περιελάμβανε δεδομένα περισσότερων από 53.000 Αμερικανών, οι οποίοι ήταν είτε νυν είτε πρώην βαρείς καπνιστές, διήρκησε 7 χρόνια.
Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι βαρείς καπνιστές που είναι παράλληλα διαβητικοί διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με τους καπνιστές που δεν πάσχουν από τη νόσο.
Κατά τη διάρκειά της, συνολικά, σχεδόν το 13 % των καπνιστών που έπασχαν από διαβήτη έχασαν τη ζωή τους, σε σύγκριση με το μόλις κάτω από 7 % αυτών που δεν ήταν διαβητικοί.
Οι γυναίκες που έπασχαν από την ασθένεια, φάνηκε ότι ήταν ακόμη πιο ευάλωτες από τους άνδρες, ειδικά όταν επρόκειτο για τον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς διαπιστώθηκε ότι διέτρεχαν 80 % υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο, σε σύγκριση με εκείνες που ναι μεν υπήρξαν ή ήταν καπνίστριες, αλλά δεν έπασχαν από  την ασθένεια.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα δεν είναι καλό για τους ασθενείς με διαβήτη - επιδεινώνει την περιφερική αρτηριακή νόσο [κακή κυκλοφορία στα κάτω άκρα] και τις καρδιακές παθήσεις και αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο από καρκίνο του πνεύμονα ή αναπηρίας από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια [ΧΑΠ]», δήλωσε ο δρ Joel Zonszein, διευθυντής του Κέντρου Κλινικού Διαβήτη, στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore, στη Νέα Υόρκη.
«Ακόμα και στα άτομα με προδιαβήτη –μια πρόδρομη κατάσταση του διαβήτη- το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου όσο και η υπέρταση ή η αυξημένη χοληστερόλη», πρόσθεσε ο Gerald Bernstein, ενδοκρινολόγος και συντονιστής του Προγράμματος για το Διαβήτη « Friedman», στο νοσοκομείο  Lenox Hill, στη Νέα Υόρκη.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνεδρίαση της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής, στο Σικάγο, θεωρούνται προκαταρτικά, μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.
πηγη stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]