Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο ΠΙΣ: Προσφυγή 17 Ιατρικών Συλλόγων κατά του διορισμού διοίκησης από το Υπουργείο Υγείας

 


Κατατέθηκε χτες μήνυση- έγκληση κατά των 7 μελών της δοτής Διοίκησης του ΠΙΣ, ζητώντας τον ποινικό έλεγχο των πράξεων και παραλείψεών τους για τα ποινικά αδικήματα της παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και της απιστίας κατ΄ εξακολούθηση. Τη μήνυση κατέθεσαν 5 μέλη της Δημοκρατικά Εκλεγμένης Διοίκησης του ΠΙΣ και ένας επιπλέον εκλέκτορας.


Πρόκειται για εμπεριστατωμένο κείμενο 58 σελίδων, στο οποίο παρατίθενται αναλυτικά οι λόγοι που ανάγκασαν τους μηνυτές να προσφύγουν στο συγκεκριμένο έσχατο μέτρο. Συγκεκριμένα, ενώ από το άρθρο 67 του νόμου 5322/2026 τίθενται αυστηρά όρια αρμοδιοτήτων στη δοτή Διοίκηση, με πρωταρχικό καθήκον την άμεση διενέργεια εκλογών, μέχρι σήμερα σκοπίμως δεν έχουν προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια για εκπλήρωση αυτού του σκοπού.


Παράλληλα, ενώ επιταγή του νόμου είναι η επιτέλεση των απολύτως απαραίτητων πράξεων διαχείρισης, η δοτή Διοίκηση έχει προβεί σε καταγγελία της σύμβασης με τη δικηγορική εταιρεία που υποστηρίζει τον ΠΙΣ, ενέργεια αυθαίρετη και αδικαιολόγητη. Η πράξη αυτή συνιστά και απιστία, καθώς κατέβαλαν ήδη αποζημίωση στη δικηγορική εταιρεία, ενώ προκάλεσαν πρόσθετη απαίτηση 346.566 €.


Ως να μην αρκούσε η παραπάνω αυθαίρετη ενέργεια προχώρησαν σε έκδοση απόφασης με την οποία τροποποιούν παρανόμως την εισφορά των Ειδικών Μητρώων, μειώνοντας το ποσοστό από 10% σε 3%, μεταβάλλοντας δυσμενώς την οικονομική κατάσταση του ΠΙΣ. Προχώρησαν επίσης στην ανάληψη ελεγκτικής αρμοδιότητας σε προηγούμενες διοικήσεις του ΠΙΣ, παρότι ο νόμος δεν όρισε τη δοτή Διοίκηση ως ελεγκτική ή εξεταστική επιτροπή για τις πράξεις προγενέστερων αιρετών Διοικήσεων του Συλλόγου. Γι αυτή την παντελώς αδικαιολόγητη ενέργεια θα καταβάλλουν ομοίως ένα υπέρογκο ποσό.


Η δοτή Διοίκηση, παραβαίνοντας το καθήκον της, προχώρησε εκτός των άλλων σε νέα πολιτική διεθνούς εκπροσώπησης του ΠΙΣ και δημιουργία Μητρώου εκπροσώπων, ενώ δεν υπήρχε κανένα κενό εκπροσώπησης.


Οι παραπάνω ζημιογόνες πράξεις στοιχειοθετούν το αδίκημα της απιστίας και μάλιστα κακουργηματικής, εφόσον αυτές υπερβαίνουν τις 120.000€.


 


Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης διορισμού Διοίκησης στον ΠΙΣ


Δεκαεπτά Ιατρικοί Σύλλογοι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικά Εκλεγμένης Διοίκησης του ΠΙΣ συν τρείς εκλέκτορες στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ κατέθεσαν στις 17/9/2026 προσφυγή στο ΣτΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία Υπουργός και Υφυπουργός Υγείας διόρισαν δοτή Διοίκηση στον ΠΙΣ.


Με την προσφυγή στο ΣτΕ ζητείται να ακυρωθεί η Κοινή Απόφαση του Υπουργού Υγείας και του Υφυπουργού Υγείας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και διόρισε τα 7 μέλη του ΔΣ, το ΑΠΣΙ και την Εξελεγκτική Επιτροπή του ΠΙΣ.


Οι λόγοι που επικαλείται η προσφυγή στο ΣτΕ είναι:


1.- Αντισυνταγματικότητα του άρθρου 67 ν. 5322/2026 που τροποποίησε το άρθρο 280 v.4512/2018. Η εν λόγω διάταξη προβαίνει σε προσβολή της θεσμικής αυτοτέλειας και της αυτοδιοίκησης του Π.Ι.Σ., παρέχοντας στον Υπουργό Υγείας την εξουσία να υποκαθιστά τη συλλογική βούληση του ιατρικού σώματος όπως δημοκρατικά εκφράζεται και να διορίζει το σύνολο των βασικών οργάνων ενός αυτοδιοικούμενου ΝΠΔΔ σωματειακού χαρακτήρα.


2.- Μη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 280 §14- Παράβαση νόμου και υπέρβαση εξουσίας.


3. Τέλος, η προσφυγή επικαλείται κατάχρηση εξουσίας, διότι η επίμαχη αρμοδιότητα δεν χρησιμοποιήθηκε για τον νομοθετικό σκοπό της ταχείας διεξαγωγής σύννομων αρχαιρεσιών, αλλά για την απομάκρυνση της υφιστάμενης διοίκησης και την αντικατάστασή της από πρόσωπα της επιλογής της πολιτικής ηγεσίας. Εν ολίγοις χρησιμοποιήθηκε συστηματικά και προσχηματικά ως όχημα κατάλυσης της δημοκρατικής αρχής και του αυτοδιοίκητου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και την εγκατάσταση αρεστής στην εκτελεστική εξουσία διοίκησης.


 *


Παρατηρήσαμε πως η πρόσφατη συνέντευξη τύπου του υπουργού Υγείας για την παρουσίαση ψηφιακών εργαλείων ελέγχου παραβατικότητας σε ιδιωτικά ιατρεία δόθηκε με τη συμμετοχή του ελεγχόμενου από τις εισαγγελικές αρχές κ. Πατούλη και της δοτής προέδρου κ. Παγώνη. Η συμπεριφορά αυτή δείχνει ακραία περιφρόνηση προς τους υπόλοιπους 59 Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και επιβεβαιώνει την επίκληση της προσφυγή μας στο ΣτΕ, ότι η εγκατάσταση αρεστής διοίκησης στον ΠΙΣ έγινε με προφανή σκοπό να μετατρέψει τα θεσμικά όργανα της Ιατρικής Κοινότητας σε άφωνους κομπάρσους της πολιτικής ηγεσίας.


Βασίλειος Ψυχογυιός


Ακτινολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]