KKE -Για τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης στους αγρότες της Λαψίστας

 


Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων

Για τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης στους αγρότες της Λαψίστας

Τάζουν στους αγρότες εκατομμύρια, ενώ δεν τους έχουν δώσει ούτε 1 ευρώ

Οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για αποζημιώσεις και έργα στον κάμπο της Λαψίστας δεν πρέπει να αποτελέσουν λόγο εφησυχασμού, αλλά να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο την πίεση των αγροτών, ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Ο υπουργός εξαναγκάστηκε να συναντήσει τους αγρότες κάτω από τη δική τους πίεση, με τα τρακτέρ στον δρόμο, όπως αυτά βγήκαν μια μέρα πριν στον κόμβο της Λαψίστας. Ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι εκεί βρίσκεται η δύναμή τους: στον αγώνα και στην οργάνωσή τους. Οι συναντήσεις όμως δεν φτάνουν. Χρειάζεται να μεγαλώσει η μαζικότητα, ο συντονισμός και η πίεση προς την κυβέρνηση. Χρειάζεται να βαθαίνει η πολιτική καταδίκη όλων όσοι έχουν φτάσει τον αγροτικό κόσμο σε αυτό το σημείο. Να νιώθουν κάθε μέρα την ανάσα των αγροτών.

Ο αγώνας τους έχει μπροστά του πολύ δρόμο. Άλλωστε, τα αιτήματα των αγροτών δεν αφορούν μόνο τις αποζημιώσεις. Αφορούν και το κόστος παραγωγής, τις επιδοτήσεις που τους χρωστούν, καθώς και το σταμάτημα των διώξεων των αγωνιστών αγροτών. Ο βιοπαλαιστής αγρότης, χωρίς την ικανοποίηση αυτών των δίκαιων αιτημάτων, δεν μπορεί να σταθεί στην παραγωγή.

Η κατάσταση στον κάμπο της Λαψίστας παραμένει ουσιαστικά η ίδια, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις που έχουν ξανακούσει οι αγρότες. Η κυβέρνηση μπορεί να τάζει εκατομμύρια σε έργα και αποζημιώσεις, οι αγρότες όμως δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ, ενώ οι δανειστές και οι προμηθευτές πιέζουν και οι καλλιέργειες παραμένουν και φέτος στον αέρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η πρόταση που έχει υποβληθεί από τον ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας για αρδευτικό έργο στην περιοχή βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της αξιολόγησης.

Οι αποζημιώσεις των αγροτών για την τεράστια ζημιά που έχει γίνει στις καλλιέργειές τους πρέπει να δοθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ και χωρίς καθυστέρηση. Δεν δίνεται όμως κανένα άμεσο μέτρο για να πάρουν ανάσα, να σταματήσει το πρόβλημα της μόλυνσης της τάφρου και να μπορούν να ποτίσουν. Οι βιοπαλαιστές καλλιεργητές μπαίνουν σε ένα εκβιαστικό δίλημμα: να αφήσουν τις καλλιέργειες απότιστες και να χρεοκοπήσουν ή να ποτίσουν με μολυσμένο νερό, που είναι επικίνδυνο τόσο για τους ίδιους όσο και για τα χωράφια τους. Έτσι φορτώνεται στην «ατομική ευθύνη» η μοίρα των παραγωγών.

Η κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Περιφέρεια, Δήμοι, Αποκεντρωμένη Διοίκηση) οφείλουν να απαντήσουν:

Τι μέτρα έχουν πάρει, σε σχέση με πέρυσι, για να σταματήσει η μόλυνση στην τάφρο;

Τι μέτρα θα πάρουν άμεσα για να γίνει το νερό ασφαλές για πότισμα;

Κόντρα στον εφησυχασμό που καλλιεργούν η κυβέρνηση, οι δήμοι και η περιφέρεια, οι αγρότες πρέπει τώρα να δυναμώσουν τη δική τους οργάνωση μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους τους, καθώς γίνεται ολοένα και πιο καθαρό ότι μόνο μέσα από τη μακρόχρονη και επίμονη πάλη τους θα μπορέσουν να πιέσουν και να αποσπάσουν κατακτήσεις.

Καμία αυταπάτη ότι η νέα ΚΑΠ θα φέρει ανάσα στους αγρότες ή ότι παίρνει διορθώσεις. Και η νέα ΚΑΠ, όπως και οι προηγούμενες, θα κινηθεί στις ίδιες ράγες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: στη σχεδιασμένη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια, με στόχο να ενισχύονται τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών στον αγροτικό κλάδο και στη βιομηχανία.

Καμία αναμονή για «μεσσίες» και μεγάλα λόγια από αυτούς που σχεδίασαν και υλοποιούν το ξεκλήρισμα των αγροτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]