Μυστήριο με ναυτικό drone που βρέθηκε στη Λευκάδα – Ψάχνουν αν ήταν Ουκρανικό
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των ελληνικών Αρχών μετά τον εντοπισμό ναυτικού drone στη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Λευκάδας, με ειδικούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να αναλαμβάνουν την τεχνική ανάλυση του μη επανδρωμένου σκάφους.
Το περιστατικό έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό, καθώς εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο το drone να συνδέεται με επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και επιθέσεις εναντίον ρωσικών πλοίων.
Πρόκειται για ένα USV (Unmanned Surface Vehicle), δηλαδή ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας.
Αυτού του είδους η τεχνολογία χρησιμοποιείται παγκοσμίως κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η επιτήρηση, η συλλογή πληροφοριών ή ακόμα και ειδικές επιχειρήσεις αλλά και για προηγμένες επιστημονικές έρευνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μη επανδρωμένο σκάφος αναμένεται να εξεταστεί εξονυχιστικά από εξειδικευμένα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με στόχο να ανακτηθούν δεδομένα και να εντοπιστούν πιθανά στοιχεία που θα αποκαλύψουν τη διαδρομή και την αποστολή του.
Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται βρίσκεται και η πιθανότητα σύνδεσής του με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το ύποπτο σκάφος εντοπίστηκε από ψαράδες κοντά στο Ακρωτήριο Δουκάτο, μέσα σε θαλάσσια σπηλιά της περιοχής. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η μηχανή του βρισκόταν ακόμη σε λειτουργία όταν το πλησίασαν.
Οι ψαράδες διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ένα μαύρο μη επανδρωμένο σκάφος εξοπλισμένο με προηγμένα τεχνολογικά συστήματα, όπως κεραίες, θόλους επικοινωνίας και άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, γεγονός που ενίσχυσε τις υποψίες για πιθανή στρατιωτική ή επιχειρησιακή χρήση.
Αφού το ακινητοποίησαν, κατάφεραν να το ρυμουλκήσουν μέχρι το λιμάνι της Βασιλικής, όπου παραδόθηκε στις λιμενικές Αρχές. Από εκεί ξεκίνησε η διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς και ελέγχου του, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας και άμυνας.
A USV drone was discovered off the coast of Lefkada by local fishermen earlier today. The sea drone has been retrieved by the Hellenic Coast Guard, with assistance from Armed Forces personnel, as authorities investigate how and why it reached Greek waters. pic.twitter.com/JnPD7RMEgU
— Daphne Tolis (@daphnetoli) May 7, 2026

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.