Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων ο κ. Χρίστος Γ. Ντούμας....
.....Ομότιμος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναγορεύθηκε την Τετάρτη 20 Μαΐου 2026, ο Ομότιμος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρίστος Γ. Ντούμας.
Η Πρύτανης καλωσόρισε τον διακεκριμένο επιστήμονα στην ακαδημαϊκή οικογένεια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και, στην προσφώνησή της, υπογράμμισε ότι «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τιμά τον άνθρωπο που σφράγισε με την παρουσία και το έργο του την ελληνική αρχαιολογία». Αναφέρθηκε, επίσης, στη διεθνή εμβέλεια του έργου του κ. Ντούμα στην έρευνα και την ανάδειξη του Αιγαιακού πολιτισμού, τονίζοντας την καθοριστική συμβολή του στις ανασκαφές στο Ακρωτήρι Θήρας και τη διαμόρφωση γενεών νέων επιστημόνων.
Τον έπαινο του τιμωμένου εκφώνησε ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, κ. Ανδρέας Γ. Βλαχόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική επιστημονική πορεία και τη συμβολή του κ. Ντούμα στην ελληνική και διεθνή αρχαιολογική έρευνα. Κατά την παρουσίαση προβλήθηκε αξιόλογο οπτικοακουστικό υλικό αφιερωμένο στο σπουδαίο έργο και την πορεία του.
Ακολούθησε η ανάγνωση του Ψηφίσματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Καθηγήτρια κυρία Άννα Θ. Μαχαιρά, η περιένδυση του Τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητή κ. Ιωάννη Ε. Τζαμτζή καθώς και η επίδοση των τίτλων της αναγόρευσης από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στον τιμηθέντα Καθηγητή Χρίστο Γ. Ντούμα.
Στην ομιλία του με θέμα «Ιδιόρρυθμα αρχεία ιστορίας και πολιτισμού», ο Καθηγητής κ. Χρίστος Γ. Ντούμας ανέπτυξε το θέμα της διάκρισης της προϊστορικής και ιστορικής περιόδου, επισημαίνοντας ότι, πέρα από τις γραπτές μαρτυρίες, ο μελετητής επιστρατεύει «ιδιόρρυθμες» πηγές πληροφόρησης, όπως το έδαφος, τον μύθο και κυρίως τη γλώσσα. Μέσα από παραδείγματα της ελληνικής γλώσσας και της ετυμολογίας λέξεων, ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο οι λέξεις λειτουργούν ως φορείς ιστορικής μνήμης και πολιτισμικής συνέχειας.
Η Τελετή Αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα, το οποίο επιμελήθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών κ. Αντώνιος Βερβέρης. Οι φοιτητές του Τμήματος Παναγιώτης Μαυριανός (βιολί), Φάνης Καλόγηρος (λαούτο) και η φοιτήτρια Στεφανία Ακρίδα (τραγούδι) ερμήνευσαν σκοπούς και τραγούδια του Αιγαίου.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων κ. Θ. Ανδρέου, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ιωαννίνων, πρ. Πρύτανης κ. Γ. Καψάλης, o Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton Καθηγητής Δ. Γόντικας, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης Καθηγητές κ. Κ. Ζωγράφος, Κ. Καραμάνης, Σ. Νικολόπουλος και Χ. Σταυράκος, ο πρ. Πρύτανης κ. Χ. Μασσαλάς, οι Αντιπρυτάνεις Καθηγήτρια Π. Καντή και Θ. Ματίκας, μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό, φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πλήθος κόσμου.
Η επιτιμοποίηση του Καθηγητή κ. Χρίστου Γ. Ντούμα αποτελεί αναγνώριση της εξαιρετικής επιστημονικής του προσφοράς και της διεθνούς συμβολής του στην προϊστορική αρχαιολογία και στις Αρχαιολογικές Επιστήμες, εδραιώνοντας παράλληλα τους δεσμούς του με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.