ΑΣΥ ΠΓΝΙ & ΓΝ - Χατζηκώστα για τις Παγκόσμιες Ημέρες Νοσηλευτών και Μαιών
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Α.Σ.Υ.) ΠΓΝΙ ΓΝ Χ.ΚΩΣΤΑ
12 Μάη 2026
ΤΡΙΤΗ 5 ΜΑΪΟΥ – ΤΡΙΤΗ 12 ΜΑΪΟΥ 2026
Οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες και οι μαίες/μαιευτές «γιορτάζουμε» τις Παγκόσμιες Ημέρες με υπερεντατικοποίηση, πετσοκομμένους μισθούς και διαιώνιση της πολυδιάσπασης και της μη ένταξης στα ΒΑΕ
Κάθε χρόνο, στις 5 και 12 Μάη , οι νοσηλευτές/μαίες, με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες των Μαιών και Νοσηλευτών, «χορταίνουμε» από δηλώσεις «αναγνώρισης της προσφοράς μας» από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Κάθε χρόνο, τις μέρες αυτές, οι ηγεσίες ΠΟΕΔΗΝ, Ε.Ν.Ε – ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ μας «διαβεβαιώνουν» ότι «νυχθημερόν κοπιάζουν» για εμάς.
Κυρίως, όμως, κάθε χρόνο, ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, είναι αρνητικός για τα δικαιώματα μας και καταλήγει στο συμπέρασμα «κάθε πέρυσι και καλύτερα.»
● Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ (2026) στο δημόσιο σύστημα για 33.722 κλίνες εργάζονταν 33.961 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές και στον ιδιωτικό τομέα για 14.612 κλίνες εργάζονταν 8.787 νοσηλευτές. Συνολικά 42748 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές για 48334 κλίνες, αναλογία 0,88 νοσηλευτές ανά κλίνη, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 2,03 νοσηλευτές ανά κλίνη.
● Σύμφωνα με τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των δημόσιων μονάδων υγείας οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού ξεπερνούν τις 20.000, ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες
● Μεγάλο μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού εργάζεται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, σε εργασιακή ομηρία διαρκείας, αντιμέτωποι με την προκλητική κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις, που αναγνωρίζουν στα λόγια την προσφορά τους αλλά αρνούνται το αίτημα για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα.
● συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) απόγευμα – πρωί νύχτα) που παραβιάζουν ακόμη και την εργατική νομοθεσία, συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα και δεκάδες οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης, κανονικής και ειδικής άδειας
Η επικίνδυνη υποστελέχωση έχει αρνητικότατες συνέπειες στην ποιότητα και ασφάλεια της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας αλλά και στην επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων
Οι Διοικήσεις ΠΓΝΙ & ΓΝ Χ/κώστα αρνούνται να λάβουν τα στοιχειώδη μέτρα εντοπισμού κα πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου σύμφωνα με τον νόμο 3850/2010.
● εργαζόμαστε σε ανθυγιεινές συνθήκες – χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας μας – αλλά οι κυβερνήσεις αρνούνται την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
● δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα γιατί οι μισθοί μας είναι απαράδεκτα χαμηλοί και διατηρείται η καταργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, ενώ είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις αλλά και την συνεχιζόμενη φοροληστεία.
● παραμένει απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση για εργασία υπερωριακή, νυχτερινή, σε αργίες – Κυριακές, ενώ καθυστερεί πολλές φορές η καταβολή της.
● διαιωνίζεται η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού κλάδου, ενώ με τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις για τα Καθηκοντολόγια των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών διατηρείται η αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών και αυξάνεται η νομική ευθύνη για τους νοσηλευτές.
Σταθερή επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων είναι να διαιωνίζεται η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού, με διατήρηση των βοηθών νοσηλευτών ως ακόμη φθηνότερο εργατικό δυναμικό, προς όφελος της εργοδοσίας, είτε πρόκειται για τον επιχειρηματία – εργοδότη είτε για το κράτος – εργοδότη..
Επομένως είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση μας με το πρωτοχρονιάτικο ψέμα του πρωθυπουργού ότι δήθεν «θέλουμε να προσλάβουμε νοσηλευτές αλλά δε βρίσκουμε», που διαψεύδεται από τα επίσημα στοιχεία του ΑΣΕΠ:
● ΟΛΟΚΛΗΡΟ το 2025 ΔΕΝ προκηρύχθηκε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΘΕΣΗ νοσηλευτικού, διοικητικού, παραιατρικού και τεχνικού προσωπικού, αν και οι αποχωρήσεις ξεπέρασαν τις 1800
● το 2024, προκηρύχθηκαν μόνο 162 θέσεις νοσηλευτών και το 2023 προκηρύχθηκαν μόνο 44 θέσεις βοηθών νοσηλευτών
ενώ στην «πολυδιαφημισμένη» προκήρυξη 4Κ/2026, που αφορούσε την πρόσληψη μόνο 1654 νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών κατατέθηκαν 9.433 αιτήσεις.
Σττο ΠΓΝΙ που στον νέο οργανισμό που ενέκρινε το ΔΣ του ΠΓΝΙ, στις 927 πραγματικές, ανεπτυγμένες κλίνες προβλέπονται 1020 μόνιμοι νοσηλευτές. Κι όμως σήμερα υπηρετούνε 705 μόνιμοι + 50 επικουρικοί + 119 ειδεικευόμενοι δηλ. σύνολο 847. 149 λιγότεροι από αυτούς που προβλέπει ο δικός τους οργανισμός.
Κι όμως στην νέα προκήρυξη 2Κ/ 2026 προβλέπονται μόλις 3 ΤΕ και 7 ΔΕ νοσηλετές που θα καλυφθούν από ήδη εργαζόμενους νοσηλευτές και δεν θα προσθέσουν κανέναν νέο. Την ίδια στιγμή από την αρχή του 2026 έχουν συνταξιοδοτηθεί 5 και αναμένονται άλλοι 10. Την ίδια στιγμή από την αρχή του 2026 ΔΕΝ έχει εγκριθεί κανένας επικουρικός από το Υπουργείο παρ΄ότι ζητήθηκαν στις 26-01-2026 μόλις 8 επικουρικοί νοσηλευτές για να ανοίξουν 2 αίθουσες χειρουργείου και 6 για την λειτουργία της ΜΑΦ Εγκεφαλικών Επεισοδίων.
Στο ΓΝ Χκώστα των δεκάδων κενών θέσεων στην προκήρυξη 2Κ/2026 προβλέπονται μόλις 8 θέσεις ΔΕ.
Γι αυτό η εξουθένωση από την υπερεαντατικοποίηση, συνοδεύονται από την άρνηση των Διοικήσεων να εφαρμοστεί ο νόμος για 11ωρη ανάπαυση το 24ωρο και την νοσηλευτική Διεύθυνση να θέτει το εκβιαστικό δίλημμα : «εάν θέλετε 11ωρη ανάπαυση ΔΕΝ θα έχετε ρεπό τα Σαββατοκύριακα, διότι δεν φτάνει το προσωπικό» θέτοντας τον εκβιασμό : «ή οικογενειακή ζωή ή ασφαλείς συνθήκες ωραρίου, και τα δυο μαζί αποκλείονται»
. Αν η κυβέρνηση πραγματικά «ήθελε» να προσλάβει νοσηλευτές και συνολικά εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας, θα προκήρυσσε για κάλυψη τις δεκάδες χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, θα μονιμοποιούσε τους χιλιάδες συμβασιούχους και θα αποδεχόταν τα αιτήματα μας για ουσιαστικές αυξήσεις, για επαναφορά 13ου – 14ου μισθού, για ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες.
Όμως, διαχρονικά οι κυβερνήσεις τα απορρίπτουν γιατί δήθεν «δεν αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός» και «θα κινδυνεύσει η δημοσιοοικονομική σταθερότητα».
Γνωρίζουμε ότι η διαιώνιση των ελλείψεων και οι χαμηλοί μισθοί εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», όπου το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών, είτε άμεσα είτε μέσω ασφαλιστικών ταμείων ή ασφαλιστικών εταιρειών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση.
Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, το νοσοκομείο – επιχείρηση θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.
Ταυτόχρονα, ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ σε χιλιάδες συναδέλφους προκαλεί η προκλητική στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ και τις ηγεσίες της Έ.Ν.Ε. - ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ και της ΠΑΣΟΝΟΠ..
Ιδιαίτερα, μόνιμη επιδίωξη των διοικήσεων σε Ε.Ν.Ε. και ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ είναι «η νομοθέτηση της άσκησης ιδιωτικού έργου από τους Νοσηλευτές». Για να ανοίξει ο δρόμος για λειτουργία εταιρειών που θα παρέχουν νοσηλευτικές υπηρεσίες με πληρωμή, ενώ οι νοσηλευτές «συνεργάτες» των εταιρειών θα είναι ουσιαστικά εργαζόμενοι με την χειρότερη μορφή ελαστικής εργασίας, με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Συνεχίζουμε τον αγώνα, με συμμετοχή στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, 11πμ Περιφέρεια για:
► Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων
► αυξήσεις 20% στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Διπλασιασμός του ανθυγιεινού επιδόματος.
► Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας.
► Ενιαία κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού, με Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, και ένταξη, με μεταβατικές διαδικασίες των ΤΕ και ΔΕ συναδέλφων
► Αμοιβή των σπουδαστών με τον βασικό μισθό, κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης
► Λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους με παιδιά και ιδιαίτερα τις μονογονεϊκές οικογένειες.
► Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.