Ιωάννινα : Ένα όχημα πυρόσβεσης και μία ψηφιακή εφαρμογή ...θωρακίζουν τις Λιγκιάδες [βίντεο]
Οχημα πυρόσβεσης απέκτησαν οι Λιγκιάδες ώστε σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς η επέμβαση να είναι άμεση .
Πρόκειται για ένα όχημα 4x4 που στη καρότσα φέρει δεξαμενή χωρητικότητας 500 λίτρων και σύστημα πυρόσβεσης με αντλία .
Μετά την περσινή φωτιά που ξέσπασε στον οικισμό η Τοπική Κοινότητα ξεκίνησε έναν αγώνα προκειμένου να εξοπλιστεί το χωριό με σύστημα πυρόσβεσης σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπο με μία νέα πυρκαγιά .
Οπως ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΤΚ Λιγκιάδων ,Κωνσταντίνος Φούκας, η Τ.Κ προχώρησε σε στοχευμένες παρεμβάσεις με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας .Κατόπιν συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέστη δυνατή με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ,η παραλαβή οχήματος Πολιτικής Προστασίας.Πρόκειται για επιχειρισιακό μέσο αντίσοιχο με εκείνο που διαθέτουν αντίστοιχες εθελοντικές ομάδες σε εθνικό επίπεδο ,σημείωσε ο κ.Φούκας .
Η λειτουργία του θα είναι καθημερινή και επιχειρησιακά ενεργή με πλήρη εξοπλισμό, επιτρέποντας την άμεση παρέμβαση στα πρώτα και τα πιο κρίσιμα στάδια ενός περιστατικού .Τα λειτουργικά έξοδα καλύφθηκαν από τον φορέα στον οποίο παραχωρήθηκε ενώ μέσω της ορθής αξιοποίησής του επιδιώκεται και η διατήρησή του και σε μόνιμη βάση . Σημειώνεται ότι το όχημα είναι παραχωρημένο από 17 Απριλίου μέχρι 31 Οκτωβρίου 2026 και στη συνέχεια θα υπάρξει η δυνατότητα ανανέωσής του .Παράλληλα συγκροτήθηκε η εθελοντική ομάδα "Αρωγή",αποτελούμενη από κατοίκους των Λιγκιάδων και της Κρυόβρυσης .Οπως ανέφερε ο κ.Φούκας η εκπαίδευσή τους θα ξεκινήσει σύντομα και θα ακολουθήσει η εγγραφή τους στο μητρώο εθελοντισμού . Eυάγγελος Μπαλατσός , διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων
Παράλληλα ,παρουσιάστηκε αναλυτικά στους κατοίκους του οικισμού και μία εφαρμογή η οποία σχεδιάστηκε με γνώμονα την άμεση ενημέρωση και την ορθολογική διαχείρηση κρίσεων σε τοπικό επίπεδο . Οπως είπε ο κ.Φούκας πρόκειται για μία ψηφιακή εφαρμογή που δεν αποτελεί απλά ένα μέσο πληροφόρησης αλλά ένα εργαλείο επιχειρησιακής καθοδήγησης και μέσω αυτής παρέχονται οι πρώτες και κρίσιμες πληροφορίες ,όπως προκαθορισμένα σημεία συγκέντρωσης ,εναλλακτικοί οδοί διαφυγής ,σχέδια εκκένωσης καθώς και βασικές οδηγίες συμπεριφοράς σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών .
Κωνσταντίνος Φούκας ,Πρόεδρος Τ.Κ Λιγκιάδων
Δείτε το βίντεο








Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.