ΑΡΠΙ-Αγωνιστικό Μέτωπο για το πάρκινγκ στην παραλίμνια περιοχή στα Ιωάννινα


Η ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου να δεχθεί την πρόταση του προέδρου του Περιφερειακού ταμείου Ανάπτυξης της Ηπείρου (Ν.Π. Ιδιωτικού δικαίου), που τυχαίνει να είναι ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, να δώσουν 1,9 εκ. από τα λεφτά των φορολογούμενων δημοτών για αγορά του οικοπέδου του πάρκινγκ στην Παπανδρέου, δημιουργεί ένα ακόμα πρόβλημα για την πόλη.


Το πάρκινγκ αυτό θα εξυπηρετεί τα τουριστικά λεωφορεία και αυτοκίνητα με το ανάλογο αντίτιμο. Έτσι, όλο το παραλίμνιο θα γίνει ένα τεράστιο πάρκινγκ. Ήδη στην Παπανδρέου υπάρχει ο σταθμός των ΚΤΕΛ (που δεν πρέπει να βρίσκεται εκεί σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ), που προκαλεί κυκλοφοριακή συμφόρηση κάθε μέρα, 12 μήνες τον χρόνο. Την ίδια στιγμή, λίγο πιο κάτω υπάρχει πάρκινγκ για τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, πάρκινγκ απέναντι από το Σ/Μ Μασούτης, πάρκινγκ απέναντι από την πλατεία Μαβίλη, πάρκινγκ στον Μάτσικα, στη Μακαρίου, στα Παλαιά Σφαγεία, ένα μικρότερο πάρκινγκ στο ΚΕΠΑΒΙ, ένα ακόμη πάρκινγκ στο Du Lac. Πρακτικά, αυτό που θέλουν είναι να μετατραπεί το παραλίμνιο σε ένα τεράστιο Πάρκινγκ, με τα αντίστοιχα καταστήματα, προς όφελος του τουριστικού κεφαλαίου. Και η κυκλοφοριακή συμφόρηση; Η ποιότητα ζωή των κατοίκων της  πόλης;  


Φαίνεται ότι αυτά δεν ανήκουν στις προτεραιότητες ούτε του Δήμου  ούτε της Περιφέρειας. Τα δικά τους σχέδια ταυτίζονται με τα ευκαιριακά κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου της πόλης


Παράλληλα ομολογούν, έτσι, έμμεσα ότι το κυκλοφοριακό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την πόλη μας. Αντί, όμως, να δίνουν λύσεις, ως τοπική εξουσία που είναι, φορτώνουν ακόμα μεγαλύτερα βάρη στους δημότες. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ελεγχόμενη επί πληρωμή στάθμευση, που σκέφτονται να εφαρμόσουν. Να λύσουν το κυκλοφοριακό με ένα φοροεισπρακτικό μέσο.

Είναι σίγουρο ότι και το νέο πάρκινγκ που ετοιμάζουν στην παραλίμνια περιοχή θα προστεθεί στο συνολικό καταστροφικό έργο για την πόλη που δημιούργησαν


Την κεντρική πλατεία την έσκαψαν και την μετέτρεψαν σε πάρκινγκ. Οι συγκοινωνίες της πόλης ανήκουν στους ιδιώτες, που κυβέρνηση, Δήμος και Περιφέρεια τους πληρώνουν αδρά, αλλά κατά κοινή ομολογία είναι ανεπαρκείς και ακριβές. Το Βελισσάριο είτε στα φανερά (Περιφερειάρχης και δεξιές δημοτικές παρατάξεις), είτε στα μουλωχτά (Δημοτική αρχή) προορίζεται να τσιμεντοποιηθεί και να γίνει φιλέτο των δις ευρώ για το real estate. Η λογική όλων των δημοτικών αρχών και της Περιφέρειας είναι μία. Να εξυπηρετεί το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, το κατασκευαστικό και το τουριστικό. Κέρδη για τους λίγους, και για τους ίδιους, φορολεηλασία για τους πολλούς. Ίδια με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που ληστεύει οικονομικά τον λαό με την ακρίβεια, την φορολογία, τους μισθούς πείνας, την διάλυση των υποδομών, αφού παραχωρήθηκαν στους ιδιώτες (Τραίνα, Εγνατία κλπ).


Για τους λόγους αυτούς, τα Γιάννενα είναι από τις πιο μολυσμένες πόλεις. Η αιθαλομίχλη πια είναι μόνιμη. Η λίμνη μαραζώνει από τις οικιστικές παρεμβάσεις και παραβιάσεις της φυσικής της ζωής. Σε λίγα χρόνια κινδυνεύουμε να γίνει μια τεράστια λακκούβα. Οι εργαζόμενοι/ες σ’ αυτήν την πόλη, η νεολαία, οι συνταξιούχοι/ες και γενικά οι δημότες/ισσες, θα πρέπει να ανέχονται και να πληρώνουν την τοπική άρχουσα τάξη, που κερδοσκοπεί στις πλάτες μας.


Η παράταξη μας ΑΡΠΙ - ΑΜ λέμε ένα μεγάλο όχι στα σχέδια που κάνουν πόλη μας απάνθρωπη. Πιστεύουμε ότι η λύση στο κυκλοφοριακό, την αιθαλομίχλη, στη προστασία της Λίμνης, είναι συνολική. Επαναφέρουμε τις προτάσεις μας από το πρόγραμμα της παράταξης:



Να ενισχυθεί αποφασιστικά η δωρεάν, δημοτική συγκοινωνία της πόλης και να δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς με άμεση πεζοδρόμηση κεντρικών δρόμων της πόλης, για την ουσιαστική μείωση του κυκλοφοριακού. 

Η αστική συγκοινωνία στην πόλη να αφαιρεθεί από τους ιδιώτες και να περάσει στον έλεγχο του Δήμου

Να φύγουν όλα τα πάρκινγκ, από το κέντρο της πόλης και την παραλίμνια περιοχή και να δημιουργηθούν πάρκινγκ στην περιφέρεια της πόλης (ιδιαίτερα για λεωφορεία) για αποσυμφόρηση της πόλης. Μέριμνα για μετακίνηση προς την πόλη με τη Δημοτική αστική συγκοινωνία

Το Βελισσάριο να ενωθεί με το Γιαννιώτικο Σαλόνι και να γίνει αστικό πάρκο αναψυχής και πολιτισμού. 

Να φύγει το ΚΤΕΛ από την Παπανδρέου - να εφαρμοστούν οι νόμοι και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας. 

Να σταματήσει ο βιασμός της παραλίμνιας περιοχής για να σωθεί ό,τι έχει απομείνει από αυτή. Καμία οικιστική δραστηριότητα 300 μέτρα από την οριογραμμή  της λίμνης 

Να γκρεμιστούν τώρα τα φράγματα στην περιοχή του Καστρακίου.  

Φτηνό πετρέλαιο για να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια και η ρύπανση της ατμόσφαιρας, ώστε να μειωθεί δραστικά το πρόβλημα της αιθαλομίχλης.



Μάρτιος 2026

Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα - Αγωνιστικό Μέτωπο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]