Ερώτηση στη Βουλή από τον Νίκο Έξαρχο για την κατάσταση των σχολικών υποδομών στον Δήμο Ιωαννιτών

 


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών


 Θέμα: Για την κατάσταση των σχολικών υποδομών στον Δήμο Ιωαννιτών.

   

  Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών Ιωαννίνων βρίσκονται σε κινητοποιήσεις καθώς τα πολύ σοβαρά ζητήματα που έχουν έρθει στην επιφάνεια και αφορούν την ασφάλεια των σχολικών υποδομών στον Δήμο Ιωαννιτών αποκαλύπτουν τη χρόνια ανυπαρξία πρόληψης και συντήρησής τους.

Ο πρόσφατος σεισμός στις 8/3/2026, αλλά και η πληθώρα μετασεισμών, οδήγησαν στο κλείσιμο σχολείων από λίγες μέρες έως και 2 εβδομάδες, ενώ το ΓΕΛ Ζωσιμαίας θα παραμείνει κλειστό λόγω προβλημάτων στατικότητας.

Το κτίριο του ΕΕΕΕΚ εδώ και χρόνια έχει κριθεί ακατάλληλο από την πυροσβεστική, γιατί στον 2ο όροφο δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου. Επίσης το υπόγειο του 2ου ΓΕΛ ήταν πλημμυρισμένο εδώ και καιρό με το ύψος του νερού να φτάνει έως και το 1,5μ προκαλώντας την ανησυχία γονιών και εκπαιδευτικών για τη στατικότητα του κτιρίου. Το 8ο ΓΕΛ βρίσκεται εδώ και χρόνια σε απαράδεκτη κατάσταση με αίθουσες κλειστές λόγω μούχλας, εμφανή σημάδια καθίζησης, κατάρρευση τοιχοποιίας εσωτερικά και εξωτερικά, αυλή με καθίζηση, σκουριασμένες και σπασμένες μπασκέτες κ.α. 

Αντίστοιχα πολύ σοβαρά ζητήματα αντιμετωπίζει σχεδόν το σύνολο των σχολείων, με αρκετά από αυτά να έχουν ανεγερθεί πάνω από έναν αιώνα πριν, όπως το Καπλάνειο (1ο Δημοτικό Σχολείο) που χτίστηκε το 1925, η Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία χτίστηκε το 1937 και στεγάζει 4 δημοτικά σχολεία, 1 ειδικό σχολείο και 1 Νηπιαγωγείο, η Ζωσιμαία Σχολή (1ο Γυμνάσιο) που το σημερινό κτίσμα αναγέρθηκε περίπου το 1950.

Οι φορείς του γονεϊκού κινήματος της πόλης έχουν πολλές φορές προειδοποιήσει, καθώς κανένα σχολείο δεν έχει ελεγχθεί για την αντισεισμική και αντιπυρική του θωράκιση. Τα όποια έργα εκπονούνται σε σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών αφορούν λιγότερο από το 40%, καθώς το υπόλοιπο 60% είναι χωρίς οικοδομικές άδειες, αφού χτίστηκαν σε περίοδο που δεν ήταν απαραίτητη η έκδοσή της, επομένως πρόκειται και για τα πιο γηρασμένα κτίρια, άρα και τα πιο επικίνδυνα. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη που δεν προχωρούν οι απαραίτητες νομοθετικές και όποιες άλλες ρυθμίσεις, ώστε να μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες σε όλα τα σχολεία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

- Να εκδοθεί οικοδομική άδεια στις σχολικές μονάδες του δήμου Ιωαννιτών, ώστε στη συνέχεια να αποκτήσουν όλα τα σχολικά κτίρια αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση, αλλά και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση των απαραίτητων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών μονάδων.

- Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων που παραμένουν κλειστά μετά τον σεισμό.


 Ο Βουλευτής

Έξαρχος Νίκος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]