Olympia Forum VIΗ μείωση της ανεργίας, η αναβάθμιση δεξιοτήτων και ο επαναπατρισμός νέων στο επίκεντρο

 


Η ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές απασχόλησης, αναβάθμιση δεξιοτήτων και δημιουργία κινήτρων επαναπατρισμού νέων βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Olympia Forum V.   


 


Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εργασίας, Κ.Καραγκούνης, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξανδρος Καρδαμπίκης, και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτικής Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Παππάς, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Τσουκαλά.


 


Κωνσταντίνος Καραγκούνης Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης 


«Μέσω της κατάρτισης, η ανεργία μειώθηκε από το 18% στο 8%, και οι 3 στις 4 νέες θέσεις είναι πλήρους απασχόλησης. Το Υπουργείο έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που αφορά περισσότερους από 500.000 ωφελούμενους, δίνοντας έμφαση στους νέους μέσω της ΔΥΠΑ. 


 


Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σημειώνεται η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας – από ουραγοί, γίναμε πρωτοπόροι. Ενισχύουμε, επίσης, τη σύνδεση νέων του εξωτερικού με μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις με σκοπό να επιστρέψουν πίσω, προσφέροντας τους φορολογικά κίνητρα και πολιτικές που διευκολύνουν την ισορροπία εργασιακής και οικογενειακής ζωής.  Η Ελλάδα χρειάζεται εργαζόμενους με δεξιότητες· στα προγράμματά μας οι περισσότεροι ωφελούμενοι είναι γυναίκες. Να αναφέρω και τον ατομικό λογαριασμό που φτιάχτηκε και βλέπουμε αποδίδει διότι ο επιχειρηματίας έχει πρόσβαση στις δεξιότητες του υποψηφίου εργαζόμενου και είναι κάτι που διευκολύνει στην εύρεση εργασίας».


 


Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Α’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ


«Τα κίνητρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν αρκούν. Τα νέα παιδιά που θέλουμε να φέρουμε πίσω βρίσκουν στο εξωτερικό καλύτερες αμοιβές, ασφάλεια και προοπτικές. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ηγηθεί και να δώσει ουσιαστικά κίνητρα για να επιστρέψουν και να συμβάλουν στην Ελλάδα της επόμενης μέρας. Παράλληλα, ο δημόσιος τομέας πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση και να ενθαρρύνει την εγκατάσταση των νέων στις Περιφέρειες, ώστε να μην ερημώσει η ύπαιθρος».


 


Αλέξανδρος Καρδαμπίκης, Δήμαρχος Αγράφων


«Στον πιο ορεινό δήμο της χώρας, προσπαθούμε να στηρίξουμε τους πολίτες μας με κάθε τρόπο – από τα επιδόματα γεννήσεων μέχρι την ενίσχυση των μαθητών. Προωθούμε την κατασκευή ελικοδρομίου, καθώς η διακομιδή ασθενών προς τα νοσοκομεία απαιτεί σήμερα πάνω από τέσσερις ώρες. Όσο για την ανεργία, αντί να πληρώνονται οι άνεργοι, πρέπει να δοθούν πραγματικά κίνητρα για εργασία. Ήδη με το νόμο 55/67 απορροφούμε κόσμο. Πρόσφατα στο Μέτσοβο οι Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης μου έλεγαν πόσο βελτιώθηκε η επισκεψιμότητα με την Εγνατία, την  Ιονία και τώρα με την Ε65. Για εμάς δυστυχώς δεν υπάρχει ένας  κάθετος δρόμος για να μπορεί να μας ενώσει με τις άλλες περιοχές.Παράλληλα, είναι παράλογο κάθε χρόνο να μετακινούνται οι αναπληρωτές δάσκαλοι – πρέπει να τους δίνεται χρόνος να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία. Τέλος η κτηνοτροφία τείνει να χαθεί στα μέρη μου και η πολιτεία πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη στις αποζημιώσεις και στο κόστος εκτροφής ».


 


Γιώργος Παππάς, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτικής Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος


«Το Επιμελητήριο διοργανώνει συνεχώς σεμινάρια, ανταποκρινόμενο στις νέες ανάγκες της εποχής. Με την τεχνητή νοημοσύνη, ο ρόλος του λογιστή και του οικονομολόγου έχει αποκτήσει συμβουλευτικό χαρακτήρα, με νέες προκλήσεις. Απαιτείται χαρτογράφηση αναγκών, ιεράρχηση προτεραιοτήτων, αξιοποίηση ψηφιακής τεχνολογίας και τοπικές συμμαχίες – με τη συμμετοχή και των Δήμων. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την αναφορά του Υπουργού στην "Ημέρα Καριέρας", που αποτελεί βήμα σύνδεσης εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας».


 


Το Olympia Forum VI πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της ΚΕΔΕ, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, του Πράσινου Ταμείου, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δήμου Πύργου, της ΕΝΠΕ και της ΠΕΔΔΕ τελώντας παράλληλα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο πλευρό της διοργάνωσης βρίσκονται κορυφαίες επιχειρήσεις και φορείς που επενδύουν στη βιωσιμότητα: Χρυσός Χορηγός είναι η Befon – Botsas Group of Companies, ενώ ως Χορηγός συμμετέχει η ΔΕΗ, με καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Την προσπάθεια στηρίζουν επίσης σημαντικοί υποστηρικτές, όπως η Γεκ Τέρνα, η Ολυμπία Οδός, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Κλικ Ζωής, η διανεοσις, η ΕΕΝΕ και το Aldemar Olympian Village, αποδεικνύοντας ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι το κλειδί για να δημιουργηθούν ανθεκτικές και βιώσιμες Περιφέρειες.


 


Το Olympia Forum VI αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη των ελληνικών περιφερειών και κοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]