Η Ιερά Μονή Προφητών Διστράτου Κονίτσης, εόρτασε τήν Παναγία Φοβερά Προστασία
Η Ιερά Μονή Προφητών Διστράτου της επαρχίας Κονίτσης, στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2025, εόρτασε με λαμπρότητα την δεύτερη πανήγυρή της, ήτοι την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζομένης «Φοβεράς Προστασίας», τα τελεσθέντα υπ’ Αυτής θαύματα, και ακόμα την ανάμνηση των Εγκαινίων του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ηλιού, Ελισαίου και πάντων και πασών των Αγίων Προφητών και Προφητίδων και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φοβεράς Προστασίας.
Στον εόρτιο Εσπερινό μετ’ Αρτοκλασίας, της 3ης Οκτωβρίου 2025, χοροστάτησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και Καθηγούμενος της Μονής, Γέρων Αρσένιος.
Το πρωί, 4 Οκτωβρίου 2025, τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Προεξήρχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Εράτυρας, Γέρων Νικηφόρος, συλλειτουργούντες οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίται Γέρων Μάξιμος (Ιερά Μονή Στομίου Κονίτσης) και Γέρων Αρσένιος (Ιερά Βασιλική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μολυβδοσκεπάστου) μετά της συνοδείας του, ο Πρωτοπρεσβύτερος Φώτιος Τσάμης, εφημέριος της Ενορίας Διστράτου, και ο Οικονόμος Μιχαήλ Μπράχος, εφημέριος της Ενορίας Σιταριάς Πωγωνίου.
Το αναλόγιο διακόνησε ο Πρωτοψάλτης Χρήστος Παπαδόπουλος.
Ο Λόγος του ελλογιμωτάτου καθηγητού Αποστόλου Νικολαϊδη
Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο ελλογιμώτατος ομότιμος καθηγητής και προκοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Απόστολος Νικολαίδης, ο οποίος στο κήρυγμά του ανέφερε:
«Πανηγυρίζουμε σήμερα δύο σημαντικά γεγονότα. Το πρώτο είναι η εγκαθίδρυση της Εικόνας της Φοβεράς Προστασίας στην Ιερά Μονή Προφητών· και το δεύτερο, η μνήμη των Εγκαινίων που πραγματοποιήθηκαν πριν δύο χρόνια, του Καθολικού της Μονής.
Υπάρχουν πολλές εικόνες που αποτυπώνουν το σπουδαίο πρόσωπο της Θεοτόκου Μαρίας – αυτής της ξεχωριστής γυναικείας μορφής, την οποία ο Θεός επέλεξε από το ανθρώπινο γένος για να την εκπροσωπήσει στην ενσάρκωσή Του. Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερη θέση κατέχει η Φοβερά Προστασία.
Ονομάζεται «Φοβερά Προστασία» όχι γιατί προκαλεί τρόμο η φόβο – όπως και ο Θεός δεν είναι τρομοκράτης – αλλά γιατί η «φοβερότητα» αφορά την άμεση και δυναμική παρέμβασι της Θεοτόκου στις ανάγκες των ανθρώπων. Όσοι έχουν καθαρή συνείδηση και καθαρούς λογισμούς βλέπουν σε Αυτήν το πρόσωπο εκείνο που παρεμβαίνει με αγάπη και δύναμη σε κάθε δοκιμασία. Είναι γνωστή ως Υπέρμαχος Θεοτόκος, ως εκείνη που μάχεται για τα δίκαια της Ππίστεως και του Εθνούς. Την ονομάζουν και Πάντανασσα – η Υπέρτατη Κυρία – εκείνη που προστατεύει κάθε άνθρωπο ως μητέρα τα παιδιά Της.
Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα της σημερινής ημέρας: ότι σε μία εποχή όπου όλα είναι ρευστά και εξαρτώνται από την εξουσία των δυνατών, εμείς έχουμε την Παναγία μας πάνω απ’ όλα· να Την επικαλούμεθα, να παρηγορούμαστε και να ενισχυόμεθα.
Το δεύτερο γεγονός που εορτάζουμε σήμερα είναι τα Εγκαίνια. Δεν αφορούν μόνο τον ναό ως κτίσμα, αλλά και την πνευματική ανανέωσι όλων των πιστών. Οι Πατέρες της Εκκλησίας συνδέουν τον νάό με το ανθρώπινο σώμα: ως κατά τα Εγκαίνια καθαρίζεται και αγιάζεται η Αγία Τράπεζα, ούτως και ο άνθρωπος πρέπει να καθαρίζει και να εγκαινιάζει το σώμά του.
Το σώμα, ως και η ψυχή, αποτελεί ένα ενιαίο ψυχοσωματικό όλον. Όμως έχει κακοποιηθεί πολλές φορές. Γι’ αυτό, εορτάζοντας τα Εγκαίνια, κάλό είναι να θυμόμαστε την δική μας πνευματική καθαρότητα: καθαρίζοντας με το Άγιο Μύρο, ντύνοντας την ψυχή μας με λεύκά ρούχα διά της καθαρής ζωής, αγιάζοντας με την Θεία Κοινωνία και αποφεύγοντας την ιεροσυλία. Το σώμά μας υφίσταται για να αγαπούμε, να επικοινωνούμε, να δημιουργούμε ζωή, να είμαστε παρόντες και χρήσιμοι στον πλησίον.
Αυτά είναι τα δύο μηνύματα που φέρνει η σημερινή πανήγυρις. Θαυμάζω την προσέλευσι και το πανηγυρικό πνεύμα αυτής της μέρας – μία ξεχωριστή μέρα για την περιοχή του Διστράτου και όλη την περιοχή της Κόνιτσας.
Εύχομαι εις όλους υγεία, να είστε κάθε χρόνο εδώ, να τιμάτε την Παναγία και να θυμόσαστε τα δικά σας εγκαίνια – την ανάγκη κάθε ανθρώπου για πνευματική ανανέωσι και συμμετοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας».
Μετά την Απόλυσιν ετελέσθη Λιτανεία της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας «Φοβεράς Προστασίας» πέριξ του καθολικού, και διενεμήθησαν ευλογημένα φυλακτήρια εις τους προσκυνητάς.
Ετελέσθη επίσης Μνημόσυνον υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέου, ως ευγνώμων ανάμνησις της μεγάλης προσφοράς του·
ο αοίδιμος Ιεράρχης ήτο ο τελέσας τα ιστορικά Εγκαίνια του Καθολικού το 2023.
Στο τέλος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Μάιπας, Καθηγούμενος της Μονής, εξέφρασε θερμάς ευχαριστίας προς τον Τριαδικόν Θεόν και την Παναγίαν, διότι ηξιώθησαν άπαντες να πανηγυρίσουν τη μεγάλην ταύτην εορτήν. «Η χάρις του Θεού», είπεν, «μας συνέλεξε εις ανάμνησιν του ιστορικού γεγονότος των Εγκαινίων και προς τιμήν της θαυματουργού Εικόνος της Φοβεράς Προστασίας. Το γεγονός τούτο θα εορτάζεται ετησίως, το πρώτον Σάββατον του Οκτωβρίου».
Εν κατακλείδι, ο Καθηγούμενος ευχαρίστησε όλους τους συντελεσάντας εις την πανήγυριν· τους συλλειτουργούντας πατέρας, τους πρωτοψάλτας, τους εκπροσώπους των αρχών, τον Διοικητήν του 583 Μ/Π Τάγματος Πεζικού Κονίτσης, τον Αντιδήμαρχον κ. Νικόλαον Στράτον, τον Πρόεδρον της Κοινότητος Διστράτου, καθώς και τους νέους του Πολιτιστικού Συλλόγου «Βασιλίτσα» διά την προετοιμασίαν του χώρου και του εορταστικού γεύματος. Ευχαρίστησε επίσης τον κ. Θεόδωρον Παπατσάρη διά την προσφοράν του γεύματος και πάντας τους προσκυνητάς και φίλους της Μονής.
Η πανήγυρις εσφραγίσθη με πνεύμα συγκινήσεως και εκκλησιαστικής χαράς, αναδεικνύουσα την Ιεράν Μονήν Προφητών Διστράτου ως πνευματικόν καταφύγιον και όασιν ευλογίας για όλην την επαρχίαν Κονίτσης.
Μετά την παρέλευσιν των λατρευτικών εκδηλώσεων, στην πλατεία του χωρού, προσεφέρθη τράπεζα διά πάντας τους προσκυνητάς και τους επισκέπτας, εις έκφρασιν φιλοξενίας, χαράς και ευχαριστίας προς την Παναγίαν και τους αγίους Προφήτας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.