Γιάννενα - 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»Σήμερα η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με τον Θοδωρή Κωτσαντή - χιλιάδες συμμετείχαν στις χθεσινες εκδηλώσεις
Σήμερα η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με τον Θοδωρή Κωτσαντή - χιλιάδες συμμετείχαν στις χθεσινες εκδηλώσεις
Σήμερα το βράδυ κορυφώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις του 51ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στα Γιάννενα με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, όπου θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Αμέσως μετά, το κοινό θα απολαύσει τη συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά, ενώ η βραδιά θα κλείσει με το παραδοσιακό γλέντι από το σχήμα «Οι Ασυμμάζευτοι».
Το σημερινό πρόγραμμα παίρνει τη σκυτάλη από μια ανεπανάληπτη, χθεσινή πολιτική και πολιτιστική βραδιά, που αγκαλιάστηκε από χιλιάδες Γιαννιώτες κάθε ηλικίας.
«Τα αετόπουλα»
Οι χθεσινές εκδηλώσεις άνοιξαν με μια ζωντανή και γεμάτη νεανική φρεσκάδα καλλιτεχνική δημιουργία από τα μέλη της ΚΝΕ και τους φίλους τους. Στη μαθητική σκηνή παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο «Τα παιδιά της Αθήνας», που έφερε επί σκηνής τον ηρωισμό της ΕΠΟΝ στην Κατοχή. Οι μαθητές μεταμορφώθηκαν σε αετόπουλα και, μέσα από την παράσταση, απέδειξαν πως ο οργανωμένος λαός, εμπνευσμένος από το δίκιο του και καθοδηγημένος από το ΚΚΕ, μπορεί να γράψει χρυσές σελίδες στην Ιστορία. Έδωσαν τη δική τους απάντηση σε όσους τους θέλουν «φρόνιμους», στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αγώνας για τα δίκια του λαού δεν έχει ηλικία. Το θερμό χειροκρότημα των δεκάδων παρευρισκόμενων επισφράγισε μια παράσταση που έγραψε τη δική της σελίδα στη νεανική δημιουργία του Φεστιβάλ.
Δυναμώνει το ενδιαφέρον για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ
Στην κεντρική σκηνή ακολούθησε η εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Έχει το ΚΚΕ πρόγραμμα εξουσίας;», με ομιλητή τον Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής. Η συζήτηση άνοιξε πλατιά ερωτήματα που συγκεντρώθηκαν από το κοινό και ανέδειξε το έντονο ενδιαφέρον γύρω από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ: ότι ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση στον 21ο αιώνα.
Την ίδια στιγμή, η μεγάλη ανταπόκριση στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» –που ξεπέρασε ήδη τη διακίνηση της περσινής χρονιάς– δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον για την πρόταση του Κόμματος. Χαρακτηριστικά, οι τρεις πρώτοι τίτλοι που ξεχώρισαν ήταν: «Αλήθειες και ψέματα για τον καπιταλισμό Νο 3», «Σεξουαλικότητα και επανάσταση» και «Για το ζήτημα της Παλαιστίνης». Παράλληλα, στην κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ συνεχίστηκαν οι οργανωμένες ξεναγήσεις από μέλη της ΚΝΕ. Με απλό και κατανοητό λόγο κατάφεραν να κερδίσουν το ενδιαφέρον ακόμη και των πιο μικρών, αποσπώντας ενθουσιώδη χειροκροτήματα.
Ένα τραγούδι για την Παλαιστίνη
Η βραδιά κορυφώθηκε με το μουσικό αφιέρωμα «100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη», με τη συμμετοχή των Μανώλη Μητσιά και Γιώτας Νέγκα, σε επιμέλεια του Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Συγκλονιστική στιγμή ήταν όταν πάνω από 2.000 Γιαννιώτες τραγούδησαν όλοι μαζί τους στίχους «Μη παρακαλώ σας μη, λησμονάτε τη χώρα μου» από το τραγούδι «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ». Το αφιέρωσαν στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης ως πράξη αλληλεγγύης απέναντι στη γενοκτονία που υφίσταται από το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ, με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και των συμμάχων της. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό λαϊκό γλέντι από τους «Γης Μαδιάμ», που κράτησε αμείωτο το κέφι μέχρι αργά.
Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, στη μαθητική σκηνή, συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα «Zero Degrees», καθώς και συζήτηση με θέμα: «Σκεφτόμαστε καθαρά, δρούμε συλλογικά, ζούμε πραγματικά. Όχι σε όλες τις εξαρτήσεις και τα ναρκωτικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.