ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗ

ΕΛ.ΑΣ :ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΒΑΦΟΥΜΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΒΓΑ

Το «Πνεύμα της Περιφέρειας” ταξίδεψε στη Σερβία: Aρώματα αποσταγμάτων στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ “Spirit of my Region”

Με επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η πρώτη διακρατική κινητικότητα του ευρωπαϊκού έργου “Spirit of my Region”, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας, της γαστρονομικής κληρονομιάς και των τοπικών αποσταγμάτων ως μοχλών βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου.

Από τις 6 έως τις 11 Απριλίου, 12μελής ελληνική αποστολή αποτελούμενη από εκπροσώπους της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου “Αλέξανδρος Γιώτης”, της οινοποιίας Κτήματα Ευδοξία, αποσταγματοποιούς, καθώς και ειδικούς στη γαστρονομία και τα αλκοολούχα ποτά, επισκέφθηκε τη Σερβία και τη φημισμένη πόλη Αλεξάνδροβατς, φιλοξενούμενοι του Τεχνικού - Αγροτικού Γυμνασίου «Sveti Trifun». Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε παραδοσιακά και σύγχρονα αποστακτήρια, να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής της σλιβοβιτσα, του εθνικού αποστάγματος της Σερβίας που παράγεται από δαμάσκηνα, και να ανταλλάξουν τεχνικές, ιδέες και καλές πρακτικές με Σέρβους επαγγελματίες και καθηγητές της τοπικής αγροτικής σχολής.


Η υποδοχή ήταν θερμή και εγκάρδια, με ιδιαίτερη διάθεση ανταλλαγής γνώσεων και πολιτιστικών στοιχείων. Οι καθηγητές και οι ιδιοκτήτες αποστακτηρίων μοιράστηκαν με την ελληνική αποστολή τεχνικές, παραδοσιακές μεθόδους, αλλά και μυστικά της τέχνης της απόσταξης, αλλά και τη σύνδεσή τους με τον τουρισμό, την τοπική ταυτότητα και τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτής της γόνιμης ανταλλαγής, ο μιξολόγος Ευάγγελος Πάκιος, εμπνευσμένος από το πνεύμα του έργου, παρασκεύασε ένα καινοτόμο κοκτέιλ με βάση την σλιβοβιτσα και τοπικά προϊόντα, το οποίο ονόμασε, σε αρμονία με το όνομα του έργου, “Spirit of Alexandrovač”. Η προσφορά της συνταγής στη φιλοξενούσα σχολή αποτέλεσε δείγμα ευγνωμοσύνης και πολιτιστικής σύζευξης, ενισχύοντας τη φιλοσοφία του έργου γύρω από τη δημιουργική σύνδεση παράδοσης και καινοτομίας.

Ένας από τους βασικούς στόχους του “Spirit of my Region” είναι, πέρα από την ανάδειξη της πολιτιστικής και γαστρονομικής κληρονομιάς, η προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών. Το έργο επιδιώκει την απενοχοποίηση της παραδοσιακής κατανάλωσης, αναδεικνύοντας τα τοπικά αποστάγματα ως μοχλούς πολιτιστικής ταυτότητας και περιφερειακής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε μικρά χωριά και αγροτικές περιοχές των συμμετεχουσών χωρών.

Το έργο συμμετέχουν φορείς από την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σλοβακία, και αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για διεθνή συνεργασία, επαγγελματική δικτύωση και πολιτιστική αλληλεπίδραση. Οι επόμενες κινητικότητες θα συνεχίσουν να «ξεδιπλώνουν» το πνεύμα των περιοχών μέσα από τη γνώση, τη γεύση και την παράδοση, με την δεύτερη να πραγματοποιείται στα Ιωάννινα, στις αρχές Οκτωβρίου.

Το έργο «Spirit of my Region” υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]