Άρτα /Πανηπειρωτική σύσκεψη αγροτών για την κλιμάκωση του αγώνα

 


Την κλιμάκωση του αγώνα και τον συντονισμό της δράσης τους με την υπόλοιπη Ελλάδα αποφάσισαν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου, στην μαζική πανηπειρωτική σύσκεψη τους που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο Συνεδριακό εκθεσιακό κέντρο Διώνη στην Άρτα.


Την σύσκεψη συγκάλεσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας και συμμετείχαν από την Άρτα οι Αγροτικοί Σύλλογοι Κομμένου, Πέτα - Κλειστού, Άνω Πέτρας, Καλαμιάς, Χαλκιάδων, Πολυδρόσου, Κομποτίου, Κολομοδίων και Ανέζας. Από την Πρέβεζα συμμετείχε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας με τους Αγροτικούς Συλλόγους Ωρωπού - Λούρου, Ζαλόγγου, Κρανιάς και Φαναρίου. Επίσης συμμετείχαν οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι Άρτας και Πρέβεζας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θεσπρωτίας.


Στην σύσκεψη αποφασίστηκε μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Άρτα την ερχόμενη Δευτέρα 27/1, στις 10.30 π.μ. Μια μέρα πριν, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στους δρόμους βγαίνουν και οι αγρότες της Πρέβεζας, με συλλαλητήριο στον Λούρο, στις 11 π.μ. Σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι στην Θεσπρωτία, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί κινητοποίηση στην Ζίτσα Ιωαννίνων την ερχόμενη Κυριακή στις 12 μ. από τον Αμπελουργικό και Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ζίτσας.


Εισηγητικά ο Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας (ΟΑΣΝΑ), υπογράμμισε ότι όλα τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων που τους απασχολούν εδώ και χρόνια οξύνονται, με δραματικές συνέπειες την ερήμωση της υπαίθρου. Σημείωσε ότι μόνο με τον συντονισμό και τον αγώνα τους οι αγρότες κατάφεραν να αποσπάσουν και τα ελάχιστα μέτρα που εξαναγκάστηκε η κυβέρνηση να τους δώσει.


Ακολούθησαν δεκάδες μαχητικές παρεμβάσεις που επιβεβαίωσαν ότι όλο και περισσότεροι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δίκιο τους. Πολλοί αγροτοσυνδικαλιστές σημείωσαν ότι αιτία των δεινών τους είναι η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που επιδιώκει τη συγκέντρωση της παραγωγής. Αντίστοιχα επισημάνθηκαν οι ιδιαίτερες ευθύνες της Περιφέρειας Ηπείρου και των τοπικών δημοτικών αρχών πού αναδεικνύουν ως λύση των προβλημάτων της αγροτιάς την εξωστρέφεια και την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων, την ώρα που η ΕΕ πρωταγωνιστεί στις εισαγωγές από άλλες χώρες χωρίς δασμούς και περιορισμούς όπως η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ - Mercosur, που έβγαλε ήδη τους Γάλλους αγρότες στους δρόμους. Πρόσθετα εκφράστηκε η ανησυχία για την πορεία διαχείρισης του νερού, με την περαιτέρω εμπορευματοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση, μέσω του προγράμματος «Υδρώ 2».


Τέλος μεγάλος αριθμός αγροτών αναφέρθηκε στη λειτουργική κατάρρευση του νοσοκομείου της Άρτας, υπογραμμίζοντας ότι «μετρούν τις ζωές μας με τα χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουμε στα Γιάννενα»

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]