Όλα καλά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις ;
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στα εθνικά ζητήματα παρατηρούμε ότι η υποχώρηση στα ελληνοτουρκικά αποτελεί πρότυπο για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Πρόσφατα, μάλιστα ο υπουργός εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης δήλωσε σε συνέντευξή του για τα ελληνοτουρκικά «ας χαρακτηριστώ και μειοδότης». Η ελλαδική κυβέρνηση στην ίδια χρονική περίοδο που προετοίμαζε (ή μαγείρευε χωρίς υλικά;) διμερείς συναντήσεις με την Τουρκία να διαπραγματευτεί τα απαράγραπτα δικαιώματα για τον ορισμό των θαλασσίων συνόρων της, συναίνεσε επί της πρώτης δέσμης κεφαλαίων για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, στις 29 Μαΐου 2024, η Διπλωματική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EEAS) στην ετήσια έκθεσή της ανέφερε ότι «στις 14 Μαΐου 2023, οι τοπικές/δημοτικές εκλογές στην Αλβανία διεξήχθησαν γενικά σε ήρεμο κλίμα». Όπως ανακοινώθηκε στη διαπραγμάτευση αυτή με τη συμφωνία της ελλαδικής πλευράς, παρουσία του ευρωβουλευτή Φ. Μπελέρη, -μέλος της αντιπροσωπείας για την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ε.Ε.-Αλβανίας-, στέφθηκε ως επιτυχών ο Αλβανός πρωθυπουργός. Υπενθυμίζουμε ότι οι 5 προϋποθέσεις στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης ήταν η δικαιοσύνη, η ασφάλεια των πολιτών, η διαφάνεια στις προμήθειες, η εγκυρότητα των στατιστικών και ο οικονομικός έλεγχος, χωρίς καμιά αναφορά στα δικαιώματα των Εθνικών Μειονοτήτων. Ακόμα και η τελευταία πέτρα γνωρίζει ότι όλα αυτά τα σημεία βρίσκονται στον κάλαθο των αχρήστων του πρωθυπουργικού γραφείου του κυρίου Ράμα.
Στις 15 Οκτωβρίου εξετάστηκε στο Εφετείο Τιράνων, η προσφυγή του ομογενούς Χιμαραίου Μόντη Κολήλια, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2021 καταδικάστηκε ερήμην σε 8,5 χρόνια φυλάκισης διότι συμμετείχε σε ιστορική εκδήλωση για την Αυτονομία της βόρειας Ηπείρου του 1914. Το Εφετείο θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 30 Οκτωβρίου. Οι ψευδείς κατηγορίες αναβαπτισμένες από την εποχή των Ενβέρ – Αλία, ήταν “πρόκληση εθνικού μίσους” και “προσβολή συμβόλων του αλβανικού κράτους”. Υπενθυμίζουμε ότι η Αλβανία έχει υπογράψει την Σύμβαση – Πλαίσιο του 1995 που διασφαλίζει «σε κάθε πρόσωπο που ανήκει σε εθνική μειονότητα το σεβασμό του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης και στην ελευθερία του συνεταιρισμού, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας». Στο παρασκήνιο της υπόθεσης πρέπει να σημειώσουμε ότι ο μηνυτής και μάρτυρας κατηγορίας, ένας δημοσιογράφος από τη ...βόρεια Αλβανία, δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας και δεν έκανε τον κόπο να παραστεί ούτε στο πρωτοβάθμιο Δικαστήριο στο Αργυρόκαστρο, ούτε και στο Εφετείο.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε ότι ο πρώην Γενικός Πρόξενος Κορυτσάς, Θεόδωρος Καμαρινός, αντιμετωπίζει πειθαρχική δίωξη διότι δήλωσε ότι τα διμερή θέματα με την Τουρκία αντιμετωπίζονται κατά τρόπον αιθεροβάμονα και με ελαφρότητα και πως ο διάλογος με την Τουρκία «οδηγεί σε απώλειες». Δηλαδή τα ολοφάνερα. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά για το ίδιο πρόσωπο: από τη θέση του Γενικού Προξένου Κορυτσάς, που έπραττε το αυτονόητο για τον Ελληνισμό της περιοχής αντιμετωπίστηκε με την ανάκληση της θέσης του συνοδευόμενη από κατασκευασμένη δίωξη, από την οποία αθωώθηκε.
Ρωτάμε:
- ο Φρέντης Μπελέρης απελευθερώθηκε ή αποφυλακίστηκε;
- άλλαξε περαιτέρω η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είχε ασκήσει βέτο στην προηγούμενη - ανάλογη διαδικασία για την Αλβανία - θέτοντας ως όρο την ορκωμοσία του τότε κρατούμενου Φρ. Μπελέρη ως νόμιμου δημάρχου Χιμάρας (αλλά όχι και την αναγνώριση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ιστορικού και Γηγενούς Ηπειρωτικού Ελληνισμού);
- στη διαπραγμάτευση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Αλβανία, η ελληνική πλευρά έθεσε όρους που αφορούν τη χρηματοδότηση, οι οποίες από τις 12 Μαίου 2023 δεν έχουν σταματήσει, παρά τις “σκληρές” ανακοινώσεις του υπουργείου μας; Επισημαίνουμε τη διακοπή χρηματοδότησης και άλλων ευνοιών από την ΕΕ προς την πλευρά του ψευδοκράτους του Κοσόβου λόγω πιέσεων που ασκεί προς την Εθνική Σερβική Μειονότητα.
- ενδιαφέρονται οι αρμόδιοι του Υπουργείου Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και οι Ευρωβουλευτές μας για την άδικη δίωξη του Μόντη Κολήλια;
- με βάση ποιο κράτος δικαίου, που επικαλούνται σαν ψωμοτύρι, διώκεται ο πρώην Γενικός Πρόξενος Κορυτσάς, Θεόδωρος Καμαρινός, που άσκησε το δημοκρατικό του δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις του;
Ανησυχούμε απέναντι στο γεγονός της ανακήρυξης του μπεκτασικού κράτους, ολοφάνερης έμπνευσης του Αλβανού πρωθυπουργού, ως μια ισχυρή αφορμή για περαιτέρω θρησκευτικές διακρίσεις στο εσωτερικό της Αλβανίας. Την ίδια στιγμή παράνομα σφετερίζεται μεγάλο τμήμα της περιουσίας της Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Ανησυχούμε για την παράδοση της διαχείρισης του νέου τεμένους, του μεγαλύτερου των Βαλκανίων, στους τοποτηρητές του Ερντογάν που ασκούν πιέσεις και δημιουργούν εντάσεις. Υπενθυμίζουμε ότι από τις πρώτες στιγμές της θρησκευτικής ελευθερίας στην μεταπολιτευτική Αλβανία, ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αναστάσιος, ξεκίνησε εν λόγω και έργω τη διαθρησκευτική συνεννόηση.
Ρωτάμε:
- έχει απάντηση η Εκκλησία της Ελλάδας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέναντι σε αυτές τις εκτροπές;
- η Εκκλησία της Ελλάδας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο συμπαραστέκονται στην εν Αλβανία Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία για τη διεκδίκηση της επιστροφής των ναών, των μοναστηριών, των τόπων τους κλπ;
Διαπιστώνουμε ότι η ελλαδική πολιτική υποκρύπτει μια θέση εθελουσίας αποδυνάμωσης:
- στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, έχοντας αφήσει την Κύπρο και τμήματα του Αιγαίου στην τύχη τους,
- στη συγκατάθεσή της για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ,
- στην άρνηση καταγγελίας της αποτυχημένης συμφωνίας των Πρεσπών παρ’ όλες τις παραβιάσεις που έχουν συμβεί. Τα Σκόπια δεν συμμετέχουν στις ενταξιακές διαδικασίες της ΕΕ λόγω άσκησης βέτο από την πλευρά της Βουλγαρίας.
Παρατηρούμε ότι:
- αυτή η επικίνδυνη πολιτική συμβαδίζει με τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής,
- ο οργασμός πολεμικής οικονομίας ευνοεί κυρίως τις ελίτ που κερδοφορούν στον ενεργειακό - στρατιωτικό – εμπορικό κόμβο και λιγότερο την Άμυνα, σε περίοδο δημογραφικής κατάρρευσης και επιδείνωσης της φτώχειας.
- αυτό το πλαίσιο τροφοδοτείται και από μια εσωστρέφεια του σύνολου πολιτικού συστήματος, που εξαντλείται στις θέσεις εξουσίας, μακριά από τα ζωτικά προβλήματα του Ελληνισμού.
- ενώ πλησιάζουν κίνδυνοι από τη διασπορά των πολέμων στην περιοχή, ενώ πολλαπλασιάζονται οι προκλήσεις και οι απειλές, βρισκόμαστε, ως Ελλήνων Κοινότητες σε ουσιαστική απραξία.
Η αδιαφορία για τη Γηγενή Ηπειρωτική Κοινότητα στην Αλβανία και τη διασπορά της είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για τις μελλοντικές εξελίξεις.
Μοναδική μας ελπίδα είναι η δημοκρατική ενεργοποίηση των απανταχού ελληνικών κοινοτήτων, να συγκροτήσουν ένα άλλον γαλαξία.
Πρωτοβουλία ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ «οι Απ Έδω»
για τον Ιστορικό και Γηγενή Ηπειρωτικό Ελληνισμό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.