Επιχειρηματικότητα και ένταξη μεταναστών στην αγορά εργασίας: ΤΟ Πρόγραμμα ΒΥΤΕ (Entrepreneurship and IT upskilling for refugees, migrants and mentors).
Ερευνητική δράση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες το πρόγραμμα BYTE (2022-1-RO01-A220-ADU-000088269), στο πλαίσιο του Erasmus+ Programme – Strategic Partnership (KA220-ADU - Cooperation partnerships in adult education) το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά την κατάρτιση προσφύγων και μεταναστών στην επιχειρηματικότητα.
Είναι γεγονός ότι η ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας υποδοχής είναι βραδεία. Αυτό τονίζεται και από το Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη των Μεταναστών 2021-2027, όπου παρουσιάζονται τα ποσοστά ανεργίας μεταξύ προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ-27(2009-2019), τα οποία είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση προς τα αντίστοιχα των γηγενών, γεγονός που καθιστά αναγκαίες τις επιμορφωτικές δράσεις, μεταξύ άλλων και για την επιχειρηματικότητα.
Στο πρόγραμμα BYTE (www.byteproject.eu) συμμετέχουν 5 εταίροι από 4 διαφορετικές χώρες. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς και ο Αστικός Συνεταιρισμός Κοινωνικού Σκοπού «Δροσοσταλίδα». Μετέχει επίσης το Forum Επιμελητηρίων Ιονίου και Αδριατικής, ο εκπαιδευτικός όμιλος BICERO (Σλοβενία) και ο μη κερδοσκοπικός – μη κυβερνητικός Οργανισμός SIMO (Ρουμανία).
Οι δραστηριότητες του προγράμματος είναι πολυδιάστατες και στοχεύουν στην εκπαίδευση μεταναστών (συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων από την Ουκρανία), προκειμένου όχι μόνον να κατορθώσουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας αλλά να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Σε δεύτερο χρόνο, επιδιώκεται η εκπαίδευσή τους ώστε να αποκτήσουν υψηλές ψηφιακές δεξιότητες πληροφοριών.
Το Πρόγραμμα BYTE μέχρι στιγμής έχει βοηθήσει πρόσφυγες και μετανάστες να κάνουν τα πρώτα βήματα για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας ως αυτοαπασχολούμενοι. Επιπρόσθετα τους παρέσχε τη δυνατότητα να γίνουν μέντορες για άλλους, με τη χρήση τεχνολογιών blockchain και τεχνητής νοημοσύνης. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα BYTE αποκτούν εμπειρία στην επιχειρηματικότητα, ενισχύουν τις δεξιότητές τους στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και αποκτούν τα εργαλεία για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Ακόμη ενισχύεται η πρωτοβουλία και η ανάδειξη της καινοτομίας. Ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο του προγράμματος ΒΥΤΕ είναι η παροχή ίσων ευκαιριών προς τις μειονεκτούσες ή τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού προσφυγικής ή μεταναστευτικής προέλευσης
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά την ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην οικονομική ζωή του τόπου μας, αλλά ακόμη ενισχύεται η κοινωνική τους ένταξη, καθώς αισθάνονται ενεργά μέλη της κοινωνίας, μετέχοντας στην παραγωγική ζωή του τόπου που τους φιλοξενεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.