LIVE/ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

«Let it Flow!» : Στην Κόνιτσα .....Εκπαίδευση και μάθηση μέσα από το παιχνίδι

 


«Let it Flow!»: Εκπαίδευση και μάθηση μέσα από το παιχνίδι


 Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά, “Let it Flow!”, που υλοποιείται από το MedINA σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας, ολοκλήρωσε τις δράσεις του για τη μαθητική κοινότητα, στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής στα σχολεία της περιοχής, με τελευταίο σταθμό το Δημαρχείο της Κόνιτσας.

Την Παρασκευή, 24 Μαΐου, ομάδα μαθητών από τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κόνιτσας συναντήθηκε με Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κόνιτσας και παρουσίασε τα αποτελέσματα των δράσεων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κόνιτσας, παρουσία Πρόεδρου και Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Κόνιτσας, με μια σύντομη παρουσίαση των υλοποιημένων δράσεων στα τρία σχολεία της Κόνιτσας (Γυμνάσιο, ΓΕΛ & ΕΠΑΛ), από την υπεύθυνη του προγράμματος και συνεργάτιδα του MedINA, Θεοδώρα Λαναρά. Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι πρωταγωνιστές των δράσεων, οι μαθητές, περιγράφοντας την εμπειρία που αποκόμισαν από τις δράσεις στις οποίες συμμετείχαν και κυρίως από το παιχνίδι ρόλων - “την καρδιά” του “Let it Flow!”. Αναφέρθηκαν στο παιχνίδι ρόλων και στις θέσεις τους ως εμπλεκόμενοι φορείς, στην περιπλοκότητα διαχείρισης μιας λεκάνης απορροής ποταμού αλλά και στην αξία του διαλόγου και της επιστήμης για την επίλυση διαμαχών. 

Η κ. Άννα Παπαρούπα-Ντόβα, καθηγήτρια του Γενικού Λυκείου Κόνιτσας, τόνισε τη σημασία εφαρμογής του παιχνιδιού ρόλων ως εργαλείο για τους μαθητές. Όπως υποστήριξε, το παιχνίδι ρόλων προωθεί τη συνεργασία σε ομάδες, τη στοιχειοθέτηση του λόγου με επιχειρήματα σε “πραγματικές” συνθήκες διαβούλευσης και αντιπαράθεσης, αφήνοντας χώρο στον συνομιλητή. Επιπλέον, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τις εμπειρίες στο πεδίο με μαθήματα εντός σχολικής αίθουσας, όπως για παράδειγμα το θέμα της γεωθερμίας. 



Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλειος Σπανός, μίλησε στους μαθητές για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο για έργα και δραστηριότητες που σχεδιάζονται σε μια περιοχή, μέσω εξέτασης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και διεξοδικής συζήτησης. Είπε, χαρακτηριστικά, πως οι εκάστοτε αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την πλειοψηφία των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου τη γνώμη ειδικών επιστημόνων αλλά και τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον, υπερθεμάτισε στην ουσιαστική συμμετοχή των μαθητών, ως ενεργών πολιτών, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου τους.


Στη συνάντηση έδωσαν το παρών ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλειος Σπανός, οι Αντιδήμαρχοι  κ.κ. Δημήτριος Κοτσιάφτης και Απόστολος Τσιούτσιος και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κ.κ. Αικατερίνη Λαζαράτου, Αριστείδης Λαζογιάννης, Νικόλαος Εξάρχου και Δημήτριος Σδούκος. Από την Τοπική Κοινότητα Κόνιτσας παρέστησαν ο Πρόεδρος κ. Αριστοτέλης Ντεντόπουλος και ο κ. Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης, τους οποίους ευχαριστούμε για τη δημιουργική συζήτηση με την ομάδα μαθητών και τη  συμμετοχή τους στη δράση του «Let it Flow!


Περισσότερες πληροφορίες:

Οι προπαρασκευαστικές δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν μαθητές από το Γυμνάσιο, το Γενικό Λύκειο και το  Επαγγελματικό Λύκειο Κόνιτσας, εκτός από ενημερώσεις εντός σχολικής αίθουσας, περιλάμβαναν εκδρομές στο πεδίο καθώς και το παιχνίδι ρόλων. 

Στις αρχές Απριλίου πραγματοποιήθηκαν δύο εκδρομές με προορισμό τον εμβληματικό ποταμό Σαραντάπορο, παραπόταμο του Αώου, και τα Λουτρά Αμαράντου με το μοναδικό φαινόμενο των θερμοατμίδων. 

Η επόμενη δράση που έλαβε χώρα τέλος Απριλίου αφορούσε τη διεξαγωγή ενός παιχνιδιού ρόλων στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας, εταίρο του έργου. Οι μαθητές/μαθήτριες, με την υποστήριξη των καθηγητών τους και την ομάδα του MedINA, πήραν πρωταγωνιστικό ρόλο μπαίνοντας στη θέση των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση της λεκάνης απορροής του ποταμού Αώου. Το παιχνίδι βασίστηκε στις αρχές της βιωματικής μάθησης και της χρήσης του θεάτρου ως εργαλείου δημιουργικής εξερεύνησης γνώσης.

Το έργο «Let it Flow!» υλοποιείται από το MedINA σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κόνιτσας και χρηματοδοτείται από το European Green Belt μέσω του έργου BESTbelt με επικεφαλής εταίρο την EuroNatur, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]