ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Για το κύμα αποχωρήσεων στο ΚΕΘΕΑ και την επισφαλή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Φορέα λόγω υποστελέχωσης


ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ 

Στον τελευταίο απολογισμό έργου του ΚΕΘΕΑ (2022) αναφέρεται ότι «εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές ανάγκες σταθερής στελέχωσης» καθώς από το 2009 έχει επέλθει «μείωση του μόνιμου προσωπικού πάνω από 25%», ενώ το ίδιο έτος καταγράφηκε «τάση ανόδου του αριθμού των εξυπηρετουμένων στις περισσότερες κατηγορίες υπηρεσιών».    

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, το έτος 2023 πραγματοποιήθηκαν 33 προσλήψεις, που στο σύνολό τους ήταν ευέλικτες μορφές απασχόλησης (ΕΣΠΑ, χορηγία ΟΠΑΠ, ΔΠΥ) και 52 αποχωρήσεις. Αντίστοιχα, μέχρι το Μάιο του 2024 έγιναν 6 προσλήψεις και 18 αποχωρήσεις. Δηλαδή, μόνο κατά τη διάρκεια Γενάρης 2023 - Μάιος 2024 το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ είναι μειωμένο κατά 31 άτομα. 

Προκαλούν μεγάλη ανησυχία τα ποιοτικά στοιχεία των αποχωρήσεων: Από τους συνολικά 70 αποχωρήσαντες, οι 31 ήταν έμπειροι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και οι 55 θεραπευτικό προσωπικό, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια του θεραπευτικού έργου. Το κύμα αποχωρήσεων έμπειρων στελεχών του ΚΕΘΕΑ παρατηρείται κυρίως μετά τον Οκτώβριο του 2023, όταν η κυβέρνηση ανήγγειλε τους σχεδιασμούς της για την κατάργηση του ΚΕΘΕΑ και τη δημιουργία του ΕΟΠΑΕ. Αντίστοιχη εικόνα είχε παρατηρηθεί και μετά την ΠΝΠ του 2019.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εντατικοποίηση βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Ενδεικτικά: υπάρχουν δομές που λειτουργούν ακόμα και με μόλις 1 άτομο προσωπικό, όπως το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιλίου του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Στο ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ έγινε συγχώνευση δύο μονάδων λόγω έλλειψης προσωπικού, 2 εργαζόμενες καλύπτουν Γυναικείες Φυλακές, Νοσοκομείο Κρατουμένων και Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, ενώ 1 εργαζόμενος μπαίνει μόνος του στις φυλακές Άμφισσας, Μαλανδρίνου και Αυλώνα. Στην Κάλυμνο (ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ) αποχώρησε και η τελευταία εργαζόμενη, με αποτέλεσμα η δομή να είναι κλειστή. Η ανασφάλεια για το μέλλον του Φορέα είναι έκδηλη και αφήνει αποτύπωμα στο παρεχόμενο θεραπευτικό έργο. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

- Να ενισχυθεί άμεσα το ΚΕΘΕΑ με το αναγκαίο, μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. 

- Να σταματήσει ο σχεδιασμός για κατάργηση των υπαρχόντων Φορέων Πρόληψης και Θεραπείας και να διασφαλιστεί η συνέχεια του έργου και της φιλοσοφίας του ΚΕΘΕΑ.      

Οι Βουλευτές

Λαμπρούλης Γιώργος

Δάγκα Βιβή

Δελής Γιάννης

Έξαρχος Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Μαρίνος Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης

Συντυχάκης Μανώλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]