LIVE/ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Αρέσει στο σκύλο μου να ακούει μουσική;

 


 Αρέσει στο σκύλο μου να ακούει μουσική; 

 Μότσαρτ ή Pearl Jam; Ίσως την επόμενη φορά, να αφήσετε το σκύλο σας να επιλέξει!

 Έχετε παρατηρήσει ποτέ αν ο σκύλος σας κάνει δεύτερη φωνή στα αγαπημένα σας τραγούδια ή αποκοιμιέται όταν βάζετε κλασική μουσική;

 Ίσως αναρωτιέστε αν είναι όλα στο μυαλό σας ή αν τα σκυλιά, όπως οι άνθρωποι, ανταποκρίνονται πραγματικά σε ορισμένες μελωδίες. 

 Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με το πώς η μουσική επηρεάζει το σκύλο σας. Διαβάστε, λοιπόν, παρακάτω, για να δείτε τα αποτελέσματα των ερευνών.

 Ο σκύλος μου αγαπάει τη μουσική;

 Εξαρτάται. Η έρευνα δείχνει ότι όταν τα σκυλιά είναι αγχωμένα, η μουσική μπορεί να τα βοηθήσει.

 Μια μελέτη «ορόσημο» του 2002 εξέτασε το πώς οι σκύλοι που ζούσαν σε καταφύγιο ανταποκρίνονταν στην κλασική, την ποπ και τη χέβι μέταλ μουσική, καθώς επίσης και στις ανθρώπινες ομιλίες (συζητήσεις), αλλά και τη σιωπή.

 Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κλασική μουσική είχε μια ηρεμιστική επίδραση στα σκυλιά. Ανταποκρίθηκαν στα ηχητικά ερεθίσματα περνώντας από το στάδιο της εγρήγορσης, της όρθιας στάσης και του γαβγίσματος, σε πιο ήπιες και χαλαρές στάσεις, σταματώντας το γάβγισμα.

 Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η άρπα μπορεί να βοηθήσει τα σκυλιά που νοσηλεύονται, καθώς ο ήχος της επέδρασε θετικά στο αναπνευστικό (καλύτερος ρυθμός αναπνοών) και στο καρδιολογικό σύστημα (φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί) σε σύγκριση με σκύλους που δεν ήρθαν σε επαφή με αυτό το ηχητικό ερέθισμα.

 Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι τα σκυλιά καταφυγίου ηρεμούν περισσότερο υπό τους ήχους ενός ηχογραφημένου βιβλίου (audiobook) απ’ ό,τι τις μελωδίες της κλασικής μουσικής.

 Αυτό που πιθανώς έχει  το μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ψυχολογία του σκύλου σας   είναι να του παρέχετε ένα ρυθμικό ήχο που θα καλύπτει τους τρομακτικούς θορύβους, όπως τα μηχανήματα του νοσοκομείου, οι κεραυνοί και το γαύγισμα άλλων σκύλων στη γειτονιά.

 Η μουσική και το άγχος του σκύλου σας

 Πολλά σκυλιά βιώνουν άγχος κατά τη διάρκεια κάποιων έντονων ηχητικών φαινομένων, όπως οι καταιγίδες και τα πυροτεχνήματα. 

 Την ίδια στιγμή, οι σκύλοι που έχουν έντονη αποστροφή στους θορύβους είναι επίσης ευαίσθητοι και στους καθημερινούς ήχους. 


 Μάλιστα, σε περίπτωση που δε βγαίνουν συχνά από τον εσωτερικό χώρο ενός σπιτιού, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουν πάντα αποστροφή προς τους έντονους θορύβους. 

 Στο παρελθόν, θεωρούνταν πως αυτή η συμπεριφορά του σκύλου είχε κάποια διαφορετική αιτία ως βάση, αλλά πλέον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι περίπου το 20 με 40% των σκύλων επηρεάζεται αρνητικά από τους έντονους, εξωτερικούς θορύβους.

 Η αναπαραγωγή χαλαρωτικής μουσικής ή ενός ηχογραφημένου βιβλίου (audiobook) μπορεί να είναι το κλειδί για την ηρεμία των σκύλων που αγχώνονται για το τι συμβαίνει έξω. Ο αποκλεισμός αυτών των ενοχλητικών ήχων θα μπορούσε να κάνει το κατοικίδιό σας πιο χαρούμενο.

 Σε κάθε περίπτωση, όταν βλέπετε σημάδια άγχους στο κατοικίδιό σας, δοκιμάστε να παίξετε μουσική για να δείτε αν αυτό θα το βοηθήσει. Η γλώσσα του σώματος που δείχνει ότι  ο σκύλος σας φοβάται   περιλαμβάνει:

Λαχάνιασμα

Ρυθμικό βηματισμό

Γλείψιμο των χειλιών

Χασμουρητό, λόγω στρες

Αποφυγή οπτικής επαφής

Προσπάθεια να κρυφτεί σε κοινή θέα ή εκτός οπτικού πεδίου

 

 Γιατί ο σκύλος μου αλυχτάει όταν ακούει μουσική;

 Κανείς δε ξέρει σίγουρα, αλλά τα σκυλιά μπορεί να αλυχτούν όταν ακούνε μουσική για τον ίδιο λόγο που το κάνουν όταν ακούνε σειρήνες: Οι συγκεκριμένοι ήχοι μοιάζουν με τα ουρλιαχτά των άλλων σκύλων και το ένστικτό τους τα υπαγορεύει να συμμετέχουν σε αυτού του είδους την επικοινωνία μεταξύ τους.

 Επιπλέον, οι σκύλοι αντιλαμβάνονται ένα πολύ ευρύτερο φάσμα ήχων απ’ ό,τι οι άνθρωποι. Μάλιστα, πιάνουν πολύ χαμηλότερα ή υψηλότερα ντεσιμπέλ από αυτά που μπορεί να ανιχνεύσει το ανθρώπινο αυτί, επομένως, δε ξέρουμε πώς ακριβώς φτάνουν οι ήχοι στα αφτιά των τετράποδων φίλων μας.

 Σε γενικές γραμμές, το ουρλιαχτό είναι μια έκκληση για να συγκεντρωθεί η αγέλη, κάτι που μπορεί επίσης να εξηγήσει, γιατί το κάνουν και τα σκυλιά με άγχος αποχωρισμού.

 Τι είδους μουσική αρέσει περισσότερο στο σκύλο μου;

 Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι έχουν ατομικές προτιμήσεις. Πειραματιστείτε για να μάθετε ποιο είδος μουσικής αρέσει περισσότερο στο σκύλο σας. Η κλασική μουσική είναι ένα από τα καλύτερα είδη μουσικής για να ξεκινήσετε. 

 Ωστόσο, καλό είναι να έχετε το μυαλό σας ανοιχτό και να δοκιμάσετε διαφορετικά είδη, μέχρι να βρείτε το ιδανικό. 

 Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα ηχογραφημένο βιβλίο, μια από τις λίστες αναπαραγωγής για κατοικίδια στο Spotify ή το iCalmDog, το οποίο είναι ένα είδος μουσικής που έχει σχεδιαστεί κατάλληλα για το εύρος ακοής των σκύλων. 

 Εναλλακτικά, παίξτε οι ίδιοι μουσική αρκετά δυνατά, για να πνίξετε αυτούς τους μικρούς ήχους που μπορεί να κάνουν το σκυλί σας να γαβγίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η μουσική προσφέρει επίσης διέγερση κατά τη διάρκεια μιας αρκετά βαρετής περιόδου για το κουτάβι σας.

 Τελικά, όποια μουσική κι αν παίζετε, πιθανότατα θα γίνει η μουσική που θα ηρεμεί το σκύλο σας στο μέλλον, αφού θα του είναι πιο οικεία. Δεδομένου του χαμηλού κόστους διασκέδασης και χαλάρωσης που προσφέρει στο σκύλο σας, γιατί να μην δοκιμάσετε να συντονιστείτε σήμερα κιόλας;


 Το παραπάνω άρθρο επιμελήθηκε η ομάδα  του Allaboutpets για το Epirus-tv. Ευχαριστούμε από καρδιάς την ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Epirus tv news για τη συνεργασία και τη δημοσίευση των άρθρων μας. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας την επόμενη φορά με νέο πρωτότυπο άρθρο για τους τετράποδους φίλους μας!

allaboutpets.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]