Ιωάννινα:Τα όμορφα μαγαζιά, όμορφα κλείνουν...


 Υπάρχουν κάποια μαγαζιά στην ιστορία των πόλεων που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους  στη ζωή των κατοίκων τους, οι οποίοι και τα έχουν συνδυάσει με προσωπικές στιγμές απόλαυσης. Κατά καιρούς υπήρξαν και στην πόλη μας αρκετά τέτοια. Κάποια από αυτά έφτασαν και στη δεκαετία που διανύουμε αλλά δυστυχώς το ένα μετά το άλλο οδηγήθηκαν στο λουκέτο, για λόγους που δεν αφορούσαν την ίδια τη λειτουργία τους. 


Το «Διεθνές» έχασε τον εξωτερικό του χώρο, που ήταν αισθητικά υπέροχος, για να βγάζει τώρα λίγα τραπέζια στο «χωράφι» απέναντι. Η «Βρεττάνια» έχασε ολόκληρο τον εξωτερικό της χώρο που τώρα είναι μια αδιάφορη μικρή πλατεία με δυο άθλια παγκάκια από την οποία όλοι περνούν και φεύγουν. Ο «Κουραμπάς», ένας ακόμη όμορφος χώρος- αναψυκτήριο χάθηκε επίσης όταν έγινε το ξενοδοχείο, το οποίο καλώς μεν έγινε αλλά δεν υπήρξε πρόβλεψη για τη συνύπαρξή του με το αναψυκτήριο, όπου ο κόσμος έπινε τον καφέ του ενώ τα παιδιά έπαιζαν δίπλα στην παιδική χαρά. Τώρα, δείτε δίπλα την κατάντια. Αλλά και η «Όαση», το εμβληματικό καφενείο μιας ολόκληρης εποχής πέρασε από διάφορα στάδια χάνοντας εκείνο που ήταν, ένα λαϊκό καφενείο -σημείο συνάντησης- στο κέντρο της πόλης.  Και τώρα, η «κυρα – Φροσύνη». Χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς παίζεται εκεί, αυτό που εισπράττουμε ως πολίτες είναι ότι ένας ακόμη χώρος διαλύεται με ανίσχυρες αιτιολογίες ενώ η πόλη χάνει ένα ένα όμορφο μαγαζί με προσωπικότητα ετών, γνωστό σε όλη την Ελλάδα.


Η δε δικαιολογία κάποιων ότι υπήρχε πρόβλημα στην μετακίνηση των πεζών, νομίζουμε ότι προκαλεί απλώς μειδιάματα. Φυσικά και υπήρχε πρόβλημα, αφού οι πεζοί είχαν μισό μόνο μέτρο στη διάθεσή τους από την πλευρά της κυρα Φροσύνης. Δεν έφταιγε όμως το μαγαζί. Αντi να φύγουν τα πεντ-έξι αυτοκίνητα που παρκάρουν εκεί -πάνω στη στροφή, λες και δεν μπορούν να πάνε παραπέρα- και να επεκταθεί το πεζοδρόμιο, παραμένουν το αυτοκίνητα να κλείνουν τη στροφή ενώ διαλύεται το μαγαζί. Tόση προτίμηση λοιπόν στα αυτοκίνητα! Το να επεκταθεί το πεζοδρόμιο στο σημείο όπου παρκάρουν τώρα αυτοκίνητα, να εφαρμοστεί επιτέλους η ρύθμιση που απαγορεύει τα λεωφορεία να κατεβαίνουν στη λίμνη από την Αβέρωφ και να μην χάσει το μαγαζί τον χώρο του - όλα σχετικά με την κοινή λογική-  δεν φαίνεται να απασχολεί τη Δημοτική Αρχή.     Και ποιες ακριβώς ήταν οι παραβιάσεις της κυρα -Φροσύνης; Ισα ίσα που κανέναν δεν ενοχλούσαν και είχαν ένα άψογο αισθητικά αποτέλεσμα. Δηλαδή πρέπει να τους κατεβάσουμε όλους στο επίπεδο του δαπέδου για να είμαστε ευχαριστημένοι; 


Και στο κάτω κάτω, ας φροντίσει πρώτα ο Δήμος τα πάρκα του, τα οποία είναι σε κατάσταση άκρως πρωτόγονη, ας αποδώσει εκεί στους πολίτες ελεύθερο και πολιτισμένο χώρο, ας φροντίσει να μην εμποδίζουν τα τραπεζοκαθίσματα ή τ αυτοκίνητα την κίνηση των πεζών  (βλ. κάθοδο Δωδώνης, Γαριβάλδη κτλ.) κι ας έρθει μετά να ξηλώσει χώρους όπου ο κόσμος κάθεται για έναν καφέ χωρίς να εμποδίζεται κανείς στην κίνησή του.    


Σκεπτόμενοι πολίτεςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]