LIVE/ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

«Σα μπαίνη το καράβι της αγάπης»: Εκατό χρόνια από το Α΄Υπερρεαλιστικό Μανιφέστο





Η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  με ιδιαίτερη χαρά διοργανώνει από κοινού με το Πανεπιστήμιο Πατρών-Τμήμα Φιλολογίας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου-Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών,  το Συνέδριο: «Σα μπαίνη το καράβι της αγάπης»: Εκατό χρόνια από το Α΄Υπερρεαλιστικό Μανιφέστο» στη Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά της Πάτρας από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου 2024.

  Με αφορμή τα εκατό χρόνια από το πρώτο Υπερρεαλιστικό Μανιφέστο (1924), κεντρικό άξονα του Συνεδρίου αποτελούν οι “οπτικές, υπερρεαλιστικές αφηγήσεις” και το πολιτισμικό συνεχές ανάμεσα στη λογοτεχνία και στα πεδία που παραδοσιακά ανήκουν στις εικαστικές τέχνες. Πιο συγκεκριμένα: είναι γνωστό ότι στο επίκεντρο των υπερρεαλιστικών αναζητήσεων βρίσκεται μια ποικιλία εκδοχών και πειραματισμών γύρω από την έννοια της “εικόνας”. Και τούτο γιατί, η υπερρεαλιστική εξερεύνηση του ασυνείδητου ως κινητήριου μοχλού για την κατάκτηση του «θαυμαστού» και τα ποικίλα μέσα επίτευξης του –η αυτόματη γραφή, ο ελεύθερος συνειρμός, ο ψυχιατρικός-ψυχολογικός και ο παραψυχολογικός υπνωτισμός, ο πνευματισμός και τα ποικίλα ρεύματα του αποκρυφισμού, η υπόδυση του παραληρηματικού λόγου κ.τ.λ.- πηγάζουν και συγκροτούνται γύρω από εικόνες: εικόνες νοητικές, ονειρικές, ψευδαισθητικές, που αποκρυσταλλώνονται σε εικόνες ποιητικές ή/και  εικαστικές, προερχόμενες, κυρίως, από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, το κολλάζ ή το φροτάζ.  

Διερευνώντας λοιπόν τις  γηγενείς αλλά και τις ευρωπαϊκές καταβολές των οπτικών αυτών αφηγήσεων, καθώς και τις ποικίλες μεταμορφώσεις τους, το Συνέδριο αυτό θα επιχειρήσει να αναδείξει με άξονα τον ελληνικό Υπερρεαλισμό,  διακαλλιτεχνικές διασταυρώσεις και οσμώσεις  από τις πρώτες εμφανίσεις του κινήματος στη χώρα μας έως τις μέρες μας. 


12-14 Ιουνίου, Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά, Πάτρα


Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του. 


 Η διεξαγωγή του συνεδρίου θα είναι δια ζώσης και διαδικτυακά. 

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος για τη εξ αποστάσεως παρακολούθηση:

https://upatras-gr.zoom.us/j/94367487856?pwd=dGdFL1plcitRYTVOMUdVWGVUUnR3Zz09

Meeting ID: 943 6748 7856

Passcode: 488713



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]