LIVE/ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Αποφάσεις του 26ου Συνεδρίου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. «Όλοι τους μικρότεροι των περιστάσεων»



Στις 4 - 5 & 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά το 26ο Τακτικό Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. Ωστόσο 24 χρόνια έχουν περάσει από την ίδρυση της Ομοσπονδίας και μέσα από την πορεία 26 Συνεδρίων που έχουν πραγματοποιηθεί τίποτα δεν έχει αλλάξει από τις τακτικές του κυβερνητικού συνδικαλισμού που εξακολουθούν να παραμένουν οι ίδιες και απαράλλαχτες. 

Μοναδική μέριμνα του Προεδρείου αλλά και των άλλων παρατάξεων είναι το πώς θα βάλουν εμπόδια στην λήψη αποφάσεων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις με αγωνιστικό πλαίσιο, όπως αυτό που κατέθεσε η Ε.Α.Κ.Π. και στο 26ο Συνέδριο. 

Είναι οι ίδιοι που όλο το προηγούμενο διάστημα με τις προτάσεις τους, με την ανοχή τους και με την αδράνειά τους, διευκόλυναν και την σημερινή κυβέρνηση να περάσει όλα τα αντεργατικά της σχέδια σε βάρος των μονίμων και των συμβασιούχων πυροσβεστών με την ψήφιση του ν. 4662/2020.

Είναι αυτοί οι ίδιοι που αντί για αγώνες και αντίσταση απέναντι στις εργασιακές ανατροπές, έπαιξαν στα ζάρια των δικαστικών προσφυγών την διεκδίκηση των οφειλόμενων ρεπό, αντί να απαιτήσουν από την κυβέρνηση με αγωνιστικό τρόπο τα αυταπόδεικτα δεδουλευμένα των πυροσβεστών. 

Είναι δοκιμασμένη και προσφιλή η τακτική αυτή μέσω της οποίας μεταθέτουν της υποχρεώσεις τους ως αντιστάθμισμα της συνδικαλιστικής τους αδράνειας, στις χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες για να αμβλύνουν κάθε αγωνιστική διάθεση των συναδέλφων, όπως αυτή που εφαρμόζει με «υπερηφάνεια» ως πρωτεργάτης το προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ. Περ/ρειας Δυτικής Ελλάδας. 

Δηλαδή μια τακτική που όχι μόνο είναι χρονοβόρα, πολυδάπανη και αμφίβολη για το αποτέλεσμά της, αλλά παγιοποιεί την διεκδίκηση των οφειλόμενων ρεπό στο ύψος των 45,00 ευρώ που ισχύει εδώ και δύο δεκαετίες και όχι στο προσαυξημένο πόσο που θα ίσχυε αν εφαρμόζονταν η εργατική νομοθεσία και για τους πυροσβέστες για τις εξαιρέσιμες μέρες, τις αργίες κλπ. 

Θα αποτελούσε σοβαρή παράληψη να μην αναφερθεί ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις Α.Ε.Π.Π., ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ & Π.Α.Κ.Π. έλαμψαν δια της απουσίας τους από την διαδικασία της ψηφοφορίας και αναλώθηκαν στο να απολαύσουν την ομορφιά και την γαστρονομία των παραλίμνιων περιοχών της Καστοριάς ή στο να πίνουν το καφεδάκι τους στο 5στερο χλιδάτο ξενοδοχείο. 




Αξίζει να καταγραφεί ότι με την λήξη της δεύτερης ημέρας ανακοινώθηκε στους συνέδρους ότι την τρίτη ημέρα του συνεδρίου θα μπορέσουν να επισκεφτούν τα αξιοθέατα της περιοχής (το σπήλαιο, το ενυδρείο κ.τ.λ.) και θα πραγματοποιηθεί βαρκάδα στην λίμνη σε όποιους το επιθυμούν χωρίς να πληρώσουν τίποτα, το μόνο που χρειάζονταν είναι η επίδειξη της ταυτότητας τους και όλο αυτό στα πλαίσια της προσφοράς του δήμου Καστοριάς. 

Μάλιστα την τρίτη ημέρα δεν πραγματοποιήθηκε καμία εργασία και οι σύνεδροι ακολούθησαν την ξενάγηση στα αξιοθέατα της περιοχής.  

Έτσι εκπαιδεύεται και ανταμείβεται η αυριανή βάρδια των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού για να προσφέρει υπηρεσίες με την αδράνεια και την καλλιέργεια κλίματος συμβιβασμού των τετελεσμένων συνεπειών της αντεργατικής πολιτικής! 

Αντιθέτως όμως οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Ε.Α.Κ.Π. επέλεξαν αντί να «απολαύσουν» τις παροχές εκμαυλισμού συνειδήσεων, επέλεξαν να πραγματοποιήσουν περιοδεία στην Π.Υ. Καστοριάς και συνομίλησαν με τους συναδέλφους πυροσβέστες για τα προβλήματα του Π.Σ. και για τις εργασίες του τακτικού συνεδρίου.  

Η Ε.Α.Κ.Π. ήταν η μόνη παράταξη, που παρά την μόνιμη κατάσταση εκφυλισμού που κυριαρχεί σε όλα τα συνέδρια της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., όπως και στο 26ο, επιμένει να αντιμετωπίζει το Συνέδριο ως το κορυφαίο όργανο του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Στην βάση αυτής της αρχής, ο επικεφαλής της παράταξής μας μέσω της τοποθέτησής του, την οποία επισυνάπτουμε, κατέθεσε προς έγκριση στο σώμα του συνεδρίου (βλ. Site Ε.Α.Κ.Π.):

• Ψήφισμα με (7) επτά αιτήματα αιχμής μαζί με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των κινητοποιήσεων. 

      Επίσης κατατέθηκε προς έγκριση από την παράταξή μας, πρόταση για την ομογενοποίηση όλων των συνδικαλιστικών φορέων κάθε κατηγορίας προσωπικού στο Π.Σ. σε έναν συνδικαλιστικό φορέα! 

Στην αρχή της διαδικασίας της ψήφισης, το προεδρείο παρ’ ότι δεν έφερε δικιά του  πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις υποκριτικά στήριξε το ψήφισμα της Ε.Α.Κ.Π. προτείνοντας όμως να αφαιρεθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των κινητοποιήσεων. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της παράταξής μας και φυσικά δεν έγινε αποδεκτό. Στην συνέχεια ξαναέγινε η ψηφοφορία και το καταψήφισαν γιατί από την αρχή δεν ήθελαν να δεσμευτούν σε τίποτα.

Αυτό άλλωστε το αντιλαμβάνεται και ο καθένας που θα διαβάσει την από 08/06/2024 ανακοίνωση που εξέδωσε η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. για τις εργασίες του 26ου Συνεδρίου (βλ. eakp.gr), όπου αναφέρει μεν υποκριτικά, όπως κάνει και όλα τα προηγούμενα χρόνια, πιο είναι το διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων που εμπεριέχονταν μέσα στο ψήφισμα που κατέθεσε, αλλά πουθενά δεν αναφέρει με πιο τρόπο θα διεκδικήσει την επίλυσή τους. Το ίδιο ψήφισμα δηλαδή που καταθέτει κάθε φορά αφού τίποτε δεν επιλύεται λόγω της άρνησης για αγωνιστικές κινητοποιήσεις αλλά αντιθέτως χρόνο με το χρόνο «παχαίνει» ακόμη περισσότερο από τους αντιλαϊκούς νόμους!

Η στάση τους αυτή αποκαλύπτει και το υποκριτικό περιεχόμενο του κεντρικού συνθήματος του 26ου Συνεδρίου «Οι μάχες και οι αγώνες δε χαρίζονται, κερδίζονται! Συνεχίζουμε»!!! 

Ουδέν σχόλιο!

Αν και είναι γνωστός ο τρόπος  «διεκδίκησης» που εφαρμόζουν όλοι οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε όποιον συνδικαλιστικό φορέα του Π.Σ. και αν δραστηριοποιούνται όπως: Επαφές διαδρόμων και παρασκηνίου - Βαθυστόχαστα υπομνήματα - Αναμνηστικές φωτογραφίες με κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη στις συναντήσεις «εργασίας»!!!


Αυτή είναι η στάση λοιπόν των αντιπροσώπων των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού στις εργασίες του 26ου Συνεδρίου, την ίδια ώρα που η εργασιακή λαίλαπα κατατρώει τα πάντα στο πέρασμα της για την μεγάλη πλειοψηφία των πυροσβεστών, αφού προβλέπονται συνεχόμενες μεταθέσεις, μετακινήσεις, αποσπάσεις και ατέλειωτα εξαντλητικά ωράρια για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων, το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. επιλέγει να μην ακολουθήσει την επίλυση των εργασιακών δικαιωμάτων με αγωνιστικό τρόπο.

Το προεδρείο έφερε επιπλέον ένα ψήφισμα για την καταδίκη των πολεμικών πράξεων που καταπατούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, μίλησε για την συνεχιζόμενη βαρβαρότητα για τα εγκλήματα από οπού και να προέρχονται. 

Για το ψήφισμα αυτό η Ε.Α.Κ.Π. πηρέ θέση καταδικάζοντας τις σφαγές των αμάχων και την γενοκτονία που γίνεται στην Γάζα, χωρίς να εξισώνουμε θύτες και θύματα. Επιπλέον απαιτήσαμε να συμπεριληφθεί και η απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, να επιστρέψει η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα και να σταματήσει η αποστολή οπλών στην Ουκρανία.

Η Ε.Α.Κ.Π. ενημερώνει τους συναδέλφους να επαγρυπνούν ότι μετά το πέρας των ευρωεκλογών υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις ότι μπροστά μας βρίσκονται δραματικές εξελίξεις όπως η εν κρύπτω επεξεργασία νέου μισθολογίου, προσπάθειες για «θάψιμο» της συνολικής ένταξης της εργασίας μας σε Β.Α.Ε. με αντάλλαγμα επιδοματικά ψίχουλα, η συνέχιση του στρατηγικού σχεδιασμού για μεταφορά αρμοδιοτήτων πυροπροστασίας σε δήμους, ιδιώτες, εθελοντικές οργανώσεις και Μ.Κ.Ο. με ότι συνεπάγεται η υλοποίηση του σε βάρος της πυροπροστασίας και της δασοπροστασίας της χώρας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.



26ο Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Τοποθέτηση Κώστα Κέκη

Αγαπητοί συνάδελφοι, εκ μέρους της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών σας καλωσορίζω στις εργασίες του 26ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας.

Ανταμώσαμε σήμερα όλοι εμείς οι αιρετοί εκπρόσωποι των χιλιάδων συναδέλφων που σηκώνουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα αποκλειστικά στις πλάτες τους το βάρος της πυροπροστασίας της χώρας μας, σε τούτον εδώ τον ειδυλλιακό χώρο, σε τούτον εδώ τον πανέμορφο τόπο, για να διαπιστώσουμε για ακόμη μία φορά ό,τι τους βασανίζει εδώ και δεκαετίες στην υπηρεσιακή τους καθημερινότητα.

Δεν είναι όμως ειρωνεία αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς οι αιρετοί  εκπρόσωποι τους, να συνεδριάζουμε με τις δικές τους συνδρομές σε τέτοιους χλιδάτους χώρους, ενώ όταν οι ίδιοι μεταφέρονται για ενισχύσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, να μην έχουν που την κεφαλή κλίνε και να κοιμούνται στα πατώματα πλοίων, σε στρατόπεδα και πάνω στην καυτή άσφαλτο; 

Έχετε αλήθεια αναρωτηθεί γιατί να γίνεται άραγε αυτό; 

Η απάντηση είναι πολύ εύκολη συνάδελφοι και δεν επιδέχεται παρερμηνείες! 

Γίνεται γιατί  όλοι εμείς που είμαστε εντολοδόχοι της δική τους φωνής, της δικής τους βούλησης, όχι μόνο δεν παλέψαμε για να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας όταν δίνουν την άνιση μάχη με την φωτιά, αλλά αντιθέτως η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο έκανε πως δεν είδε και ότι δεν άκουσε, εξαργυρώνοντας την εκκωφαντική σιωπή με κάτι τέτοια προνόμια και όχι μόνο.

Για αυτό όταν κάποιοι από εσάς θα επιλέξετε να εγκαταλείψετε την αίθουσα του συνεδρίου για να απολαύσετε την ομορφιά και την γαστρονομία των παραλίμνιων περιοχών της Καστοριάς, αφιερώστε πριν το πράξετε λίγο χρόνο για ένα τετ α τετ με την συνείδησή σας, θέτοντάς της το πολύ απλό ερώτημα:

Για ποιον λόγο σας έστειλαν με την ψήφο εμπιστοσύνης που σας έδωσαν οι συνάδελφοί σας σε τούτο εδώ τον χώρο;

Όχι βέβαια για να ξεσκάσετε ένα τριήμερο με τα δικά τους χρήματα και να γυρίσετε πίσω χωρίς καμία ουσιαστική απόφαση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. 

Όπως έχει γίνει πλέον θεσμός χρόνια τώρα μετά από κάθε λήξη συνεδρίου και με ευθύνη όλων των παρατάξεων πλην της Ε.Α.Κ.Π. , η οποία, δεν υπήρξε μέχρι τις μέρες μας συνέδριο που να μην επιδίωξε με ότι δυνάμεις διέθετε, την αγωνιστική αφύπνιση του κλάδου.    

Περιμένουν αγαπητοί συνάδελφοι από εσάς να τους αναγγείλετε το ευχάριστο μαντάτο.

Ότι τελικά καταφέραμε εμείς οι εκπρόσωποί τους, έστω και λίγο πριν το οριστικό, τελειωτικό χτύπημα που έχει δρομολογηθεί από την δεκαετία του 90 στα πλαίσια της στρατηγικής που έχει εκπονηθεί για την αναδιάταξη των δομών της πυροπροστασία της χώρας, να οργανώσουμε την αντίστασή μας σε όλα αυτά που έρχονται και την αντεπίθεσή μας για να πάρουμε πίσω ότι κατακτήσεις μας αφαίρεσαν.

Γιατί το χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα έχει ακόμη πιο ολέθριες συνέπειες όχι μόνο για την πυροπροστασία, το περιβάλλον και τα εργασιακά μας δικαιώματα, αλλά για την ίδια την εργασιακή σχέση χιλιάδων από εμάς μονίμων και συμβασιούχων. 

Περιμένουν οι συνάδελφοί μας μία εξήγηση από την Ομοσπονδία και να πάρει επιτέλους θέση για όλα αυτά που βλέπουν να εξελίσσονται γύρω τους, γιατί νοιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά γενικότερα με την οργάνωση της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας της χώρας, αφού διαπιστώνουν μία συστηματική υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα των δομών πυροπροστασίας. 

Στις μέρες μας παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αυτή η υπονόμευση του κρατικού μηχανισμού, αφού πλέον ανοιχτά και δημόσια λοιδορούνται από την πολιτική ηγεσία ακόμη και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Π.Σ. όπως είδαμε στα σχετικά βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Σε αντίθεση όμως με την ένοχη σιωπή που διαπιστώνουν οι συνάδελφοί μας από τα πλέον αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα,  για όλα αυτά έχει μιλήσει χρόνια τώρα μόνο η Ε.Α.Κ.Π.. 

Μόνη της δυστυχώς έχει αντιπαρατεθεί διαχρονικά με τις εκάστοτε κυβερνητικές αποφάσεις που έστρωναν το χαλί για την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση των δομών της πυροπροστασίας, με αποκορύφωμα τον αγώνα που έκανε για να μην περάσει ο Νόμος 4662/2020. 

Η ταφόπλακα των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της πυροπροστασίας της χώρας όπως αποκαλέσαμε τον Νόμο αυτόν από την πρώτη στιγμή εμείς της Ε.Α.Κ.Π.! Χαρακτηρισμός όχι άδικος, αφού τελικά επιβεβαιώθηκε μέσα από τα ίδια τα τραγικά αποτελέσματα των τεσσάρων τελευταίων αντιπυρικών περιόδων και από την ισοπέδωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Έλεγε άραγε αρλούμπες ή κινδυνολογούσε η Ε.Α.Κ.Π. όταν προειδοποιούσε με κάθε τρόπο τα συνδικαλιστικά όργανα, τους εργαζόμενους στην πυροπροστασία και τον ελληνικό λαό για τον στρατηγικό σχεδιασμό που είναι σε εξέλιξη από το 1998 με μεταφορά αρμοδιοτήτων πυροπροστασίας στους δήμους και τις περιφέρειες, στους ιδιώτες, τις εθελοντικές οργανώσεις και τις Μ.Κ.Ο.; 

Το γεγονός πλέον ότι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες λειτουργούν σε 14 ιδιωτικά αεροδρόμια και 11 Πυροσβεστικά Κλιμάκια σε ιδιωτικούς οδικούς άξονες και απασχολούν επί ενοικίαση προσωπικό του Π.Σ., μειώνοντας έτσι δραματικά από εκατοντάδες πυροσβέστες τον κεντρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μεγάλη καταστροφή στο ΜΑΤΙ, αποτελεί ή όχι εμπορευματοποίηση της πυρασφάλειας; 

Σημειωτέον ότι το ίδιο προμηνύεται και με τους Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση όλων των βασικών λιμένων της χώρας!  

Η μόνιμη μίσθωση ιδιωτικών μέσων αεροπυρόσβεσης, πρόσφατα και τριών ελικοπτέρων διάσωσης για τις ανάγκες του Π.Σ.. Σε συνδυασμό με την παράλληλη διαχρονική υπονόμευση του εθνικού εναέριου στόλου αεροπυρόσβεσης, είναι ή δεν είναι ιδιωτικοποίηση ενός σημαντικού παράγοντα του συστήματος πυροπροστασίας και δασοπροστασίας όπως είναι και η αεροπυρόσβεση, που πληρώνεται πανάκριβα από τον ελληνικό λαό; 

Η δημιουργία με βάση τον Νόμο 4029/2011, τριάντα περίπου μέχρι στιγμής Εθελοντικών Πυροσβεστικών Κλιμάκιων με αποκλειστική ευθύνη των δήμων που λειτουργούν με εθελοντές. 

Η στελέχωση με εθελοντές δεκάδων επεμβατικών επιχειρησιακών πυροσβεστικών οχημάτων της πολιτικής προστασίας σε διάφορους δήμους και περιφέρειες της χώρας.

Όλες αυτές οι αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού για την παραχώρηση, δημιουργία, προμήθεια και συντήρηση πυροσβεστικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, αρχής γενομένης από το 1998 με τον Νόμο 2612 και στην συνέχεια με τους Νόμους  3852/2010, 4662/2020, 4937/2022 κ.λπ.  

Η πρόταση που κατατέθηκε το 2007 προς την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή από το προεδρείο της τότε Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., αμέσως μετά τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο για να περάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στους δήμους. 

Η πρόβλεψη στον Ν. 4662/2020 για μετάταξη αξιωματικών σε υπηρεσία γραφείου στους δήμους. 

Η εμπλοκή των δήμων σε ελέγχους μέτρων πυροπροστασίας στους πολίτες και η επιβολή υπέρογκων προστίμων.

Όλα αυτά μαζί, εντάσσονται ή όχι στον σχεδιασμό για την μεταφορά αρμοδιοτήτων πυροπροστασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση με την παράλληλη κατάργηση υπηρεσιών του Π.Σ όπως επιχειρήθηκε να γίνει με το πόρισμα του Α.Π.Σ. την περίοδο 2010 - 2012 μέσα στο οποίο εμπεριείχε πρόταση για την κατάργηση 45 Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αλλά μετά από τις δυναμικές αντιδράσεις της Ε.Α.Κ.Π. και την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε σε κοινωνικό επίπεδο η αποκάλυψη αυτών των σχεδιασμών,  ούτε η πρόταση της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. πέρασε αλλά ούτε το πόρισμα για κατάργηση υπηρεσιών υλοποιήθηκε;

Η απροθυμία για την κάλυψη των χιλιάδων κενών του Π.Σ. αλλά και της Δασικής Υπηρεσίας παρά τις πιέσεις που ασκούνται από τις κοινωνικές αντιδράσεις. 

Η ακύρωση στο παρά πέντε της μονιμοποίησης των συναδέλφων μας πενταετών.

Οι όποιες προσλήψεις προσωπικού αν εξαιρέσουμε τις λίγες που γίνονται κάθε χρόνο μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, γίνονται πλέον  μόνο με συμβάσεις, όπως οι  Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και το προσωπικό για τα ελικόπτερα του Π.Σ. 

Και παράλληλα η πλήρη ενσωμάτωση των εθελοντών στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Π.Σ από το πρώτο στάδιο επεμβάσεων, αποκαλύπτουν ότι στόχος είναι η σταδιακή αποψίλωση του Π.Σ. και της Δασικής Υπηρεσίας από προσωπικό με σταθερές σχέσεις εργασίας και η κάλυψη τους όπως προανέφερα με εθελοντές, εργολαβικούς εργαζόμενους και συμβάσεις έργου όπου απαιτείται πιο εξειδικευμένο προσωπικό. 

Ο σχεδιασμός για το κλείσιμο των 45 υπηρεσιών δεν καταργήθηκε, αλλά πάγωσε προσωρινά μέχρι να μπει μπροστά η αξιολόγηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που προβλέπεται σύμφωνα με την στατιστική συμβάντων και την απόδοση έργου. Και σε συνάρτηση με τον ρυθμό ανάπτυξης των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που θα δημιουργούνται με ευθύνη των δήμων, θα δούμε να καταργούνται ή να συγχωνεύονται ακόμη περισσότερες πυροσβεστικές δομές.

Τα υπέρογκα πρόστιμα που καλούνται να εισπράξουν οι δήμοι από όσους πολίτες δεν συμμορφώνονται με τις πρόσφατες σχετικές διατάξεις, προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν.

Δες τε τι λιβάνισμα γίνεται μέρα νύχτα από το σύνολο των Μ.Μ.Ε. για την προσφορά των  εθελοντικών οργανώσεων και τι πιέσεις ασκούν στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή στην πυροπροστασία και θα καταλάβετε.  

Αναρωτηθήκατε άραγε αγαπητοί συνάδελφοι γιατί σε κανένα συνέδριο, σε κανένα Διοικητικό Συμβούλιο των πρωτοβάθμιων ενώσεων, σε καμία ανακοίνωση ή Δελτίο Τύπου δεν ακούσατε ποτέ κάτι για όλα αυτά που προανέφερα, αλλά όμως συζητούνται ευρέως πλέον από τους συναδέλφους μέσα στις τάξεις του Π.Σ.;

Εδώ είναι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων και το προεδρείο της Ομοσπονδίας, ρωτήστε τους!

Εδώ θα είναι αύριο και οι πολιτειακοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες για να τους ρωτήσετε!

Ρωτήστε τους τι σας κρύβουν και για πιο λόγο!

Ρωτήστε τους τι προβλέπει το σχέδιο Π.Δ. για τον εσωτερικό κανονισμό που ενώ είναι σε γνώση της Ομοσπονδίας μετά από συναντήσεις που έγιναν με την φυσική και πολιτική ηγεσία, παρ’ όλα αυτά όμως δεν δίνει κανένα στίγμα των αλλαγών, απλά περιμένει την έκδοση του, εννοείτε μετά τις ευρωεκλογές!

Άλλωστε δεν θέλει πολύ σκέψη για το τι θα προβλέπει το νέο Π.Δ., αφού ήταν πολύ αποκαλυπτικός ο αρμόδιος υπουργός στην τελευταία σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες όπου στοχοποίησε της κανονικές άδειες και τα ρεπό για την αντιπυρική περίοδο.

Ρωτήστε τους, όταν θα ολοκληρωθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την πυροπροστασία, αν μετρηθούμε, θα βρεθούμε περισσότεροι ή λιγότεροι στις τάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος;

Αναρωτηθήκατε αγαπητοί συνάδελφοι αντιπρόσωποι του 26ου συνεδρίου, άραγε τι να περιμένουν από όλους εμάς εδώ μέσα, όλοι αυτοί οι χιλιάδες συνάδελφοί μας που έχουν ξεχάσει;

Τι είναι ο σταθερός χρόνος εργασίας. 

Τι σημαίνει ελεύθερος χρόνος για σένα και την οικογένεια σου. 

Πως είναι να φέρνεις σε πέρας έναν πραγματοποιήσιμο οικογενειακό προγραμματισμό. 

Πως είναι να παίρνεις καλοκαιρινή άδεια χωρίς εκπτώσεις στις ημέρες διάρκειας και χωρίς ανακλήσεις. 

Τι θα πει να εργάζεσαι με ασφάλεια και ανθρώπινες  συνθήκες διαβίωσης όταν σε στέλνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. 

Τι θα πει να απολαμβάνεις το αμετάθετο στον τόπο που έχεις αποφασίσει να ζήσεις μαζί με την οικογένειά σου μία ανθρώπινη ζωή, ως κορυφαίο επίτευγμα των αγώνων που έκαναν προηγούμενες γενιές αγωνιστών συναδέλφων μας. 

Αναρωτηθήκατε άραγε πως νιώθουν όλοι αυτοί οι συνάδελφοί μας που διαπιστώνουν με τον πλέον κυνικό τρόπο ότι:

Όλες οι κυβερνήσεις ποτέ δεν τους αναγνώρισαν έμπρακτα, παρά μόνο στα λόγια τις τόσες και τόσες θυσίες σε εργασιακό και προσωπικό επίπεδο που κλήθηκαν να κάνουν χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό και υποδομές, με απλήρωτη υπερεργασία από εκατομμύρια εργατοώρες, για να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος της πυροπροστασίας και δασοπροστασίας της χώρας από το 1998 και μετά.

Δεν σεβάστηκαν τις άπειρες αντιξοότητες που έχουν αντιμετωπίσει στην υπηρεσιακή τους ζωή με κίνδυνο της ζωής και της υγείας τους για να καλύψουν τα τεράστια κενά σε προσωπικό και υποδομές. Και αντί να τους επιβραβεύουν για την προσφορά τους αυτή στην χώρα και τον λαό, τους στερούν συνεχώς κεκτημένα δικαιώματα, καθιερώνοντας πλέον ένα άτυπο καθεστώς δουλείας που όχι μόνο δεν σέβεται την προσφορά τους, αλλά απαιτεί από όλους μας να δηλώσουμε ομαδικά την υποταγή μας στις πεφωτισμένες εντολές τους με ένα ξερό και δυνατό Ο.Κ.

       Έτσι για να μην ξεχνάμε σε ποιόν τόπο γεννήθηκε η Δημοκρατία, τι σημαίνει στρατιωτικοποίηση για όσους δεν το κατάλαβαν μέχρι τώρα και πόση ειλικρίνεια υπάρχει μεταξύ λόγων και έργων όταν καλεί τον λαό η πολιτική μας ηγεσία για την νέα αντιπυρική περίοδο να μας στηρίξει στο έργο μας, εγκωμιάζοντας υποκριτικά βεβαία την προσφορά μας στην πυροπροστασία!!!

Δεν σεβάστηκαν τους δεκάδες νεκρούς μας που θυσιάστηκαν λόγω έλλειψης των απαραίτητων μέτρων προστασίας και ανυπαρξίας ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, προκειμένου τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας να διαμορφώνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα από την αφαίμαξη κεκτημένων δικαιωμάτων εκατομμυρίων εργαζομένων, για μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι επενδυτικοί σχεδιασμοί των επιχειρηματικών ομίλων στην πράσινη ανάπτυξη και να στηρίζονται επαρκώς τα εξοπλιστικά προγράμματα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και των γεωστρατηγικών επιδιώξεων της ντόπιας αστικής τάξης.

Μισό εκατομμύριο την ημέρα στοιχίζει σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό λαό η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των συμφερόντων των Ελλήνων εφοπλιστών!!!

Όλοι αυτοί λοιπόν οι συνάδελφοί μας, αγαπητοί αντιπρόσωποι του 26ου Συνεδρίου, περιμένουν με αγωνία να δουν ότι επιτέλους σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και κατορθώσαμε να φύγουμε επιτέλους από ένα Συνέδριο με μία ομόφωνη απόφαση για έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων μετά από  23 ολόκληρα χρόνια που μεσολάβησαν από το 3ο Συνέδριο το 2001 στο Ηράκλειο της Κρήτης.

 Όπου μέσα από μία αντίστοιχη ομόφωνη απόφαση και από την σχετική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, πετύχαμε την ικανοποίηση έξι αιτημάτων του κλάδου, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες από τα μέσα για τον εκφυλισμό των κινητοποιήσεων!

Ήταν τότε που για πρώτη φορά πληρώθηκαν εφάπαξ τα χρωστούμενα ρεπό. Επεκτάθηκε η ισχύ του Νόμου περί υγιεινής και ασφάλειας και για το Π.Σ.. Αποκαταστάθηκαν τα τέκνα των πεσόντων εν ώρα εργασίας συναδέλφων μας. Αναμορφώθηκε προς τα πάνω το πλαφόν για την νυχτερινή εργασία. Δόθηκε το επίδομα κινδύνου στις Ε.Μ.Α.Κ. κ.λπ. 

Και να είστε σίγουροι αγαπητοί συνάδελφοι ότι η απόφαση αυτή θα τους δώσει ελπίδα και θα συμβάλλει ώστε να αντιστραφεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τα συνδικαλιστικά όργανα που καταγράφεται κυρίως την τελευταία πενταετία με μαζικές διαγραφές μελών από τις Ενώσεις.

Μία σπίθα ελπίδας περιμένουν να ανάψει για να πάρουν τα όνειρα τους εκδίκηση μέσα από τον κοινό ενωτικό αγώνα όλων των πυροσβεστών μονίμων και συμβασιούχων, διεκδικώντας εργασιακές συνθήκες αντάξιες της μεγάλης μας πολύχρονης προσφοράς στην χώρα μας και τον λαό της!

Να σαν αυτή την σπίθα που άναψε και τον Γενάρη του 2010 και εξελίχθηκε σε «μέγα πυρκαγιά» με την μεγαλειώδη συγκέντρωση 3,5 χιλιάδων πυροσβεστών από όλη την χώρα έξω από την Βουλή και μέσα τις εγκαταστάσεις του Α.Π.Σ.

Μετά από αυτήν την αποφασιστική επίδειξη δύναμης από τους χιλιάδες πυροσβέστες, μπήκε φρένο στους απαράδεκτους σχεδιασμούς για την επιβολή του 12ωρου και δόθηκε μία αποστομωτική απάντηση στην τότε πολιτική ηγεσία που ήθελε τους πυροσβέστες υπάκουους στις αντεργατικούς της σχεδιασμούς!!!

Αγαπητοί συνάδελφοι εκ μέρους της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών σας καλώ να στηρίξετε το διεκδικητικό πλαίσιο των επτά αιτημάτων που προτείνει και να φύγουμε όλοι μας από εδώ μέσα με το κεφάλι ψηλά, ότι πράξαμε το καθήκον μας απέναντι στους συναδέλφους μας, τις οικογένειές μας, τον λαό και την χώρα μας! 

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας, ανανεώνουμε το ραντεβού την ημέρα έγκρισης των ψηφισμάτων και σας προτείνουμε να στηρίξετε χωρίς ενδοιασμούς το ψήφισμα που θα καταθέσει η Ε.Α.Κ.Π..    

Καστοριά 4 Ιούνη 2024

Κώστας Κέκης 

Αντιπρόσωπος του 26ου συνεδρίου.

Επικεφαλής της Ε.Γ. της Ε.Α.Κ.Π. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]