ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Ιωάννινα/ΚΚΕ : Το 2024 δεν θα ανεχτούμε το λεκανοπέδιο να μην έχει νερό

 


Το 2024 δεν θα ανεχτούμε το λεκανοπέδιο να μην έχει νερό

Τώρα να  γίνουν τα απαραίτητα μέτρα συντήρησης υποδομών και δικτύων

Για τρεις μέρες έμειναν χωρίς σταγόνα νερό οι κάτοικοι του Κατσικά, ενώ μεγάλα προβλήματα έχουν παρουσιαστεί συνολικά στην  Δ.Ε Παμβώτιδας αλλά και  στην περιοχή των Καρδαμιτσίων και στα Μέλανδρα.

Δεν πρόκειται για ένα «προσωρινό φαινόμενο», καθώς η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ και η Δημοτική αρχή Μπέγκα (ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ), άρχισαν από μέρες να προετοιμάζουν τους κατοίκους της πόλης μας ότι «θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι, θα έχουμε έλλειψη νερού».

Είναι επιεικώς απαράδεκτο να επικαλούνται την «ατομική ευθύνη», καλώντας τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση νερού σε συνθήκες καύσωνα, κατηγορώντας τους μάλιστα ότι κάνουν σπατάλη νερού.

Δηλαδή, οι αγρότες να μην ποτίζουν τα χωράφια, οι λαϊκές οικογένειες που μένουν στην πόλη με 38 ⁰C, γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή,  να μην καταναλώνουν νερό.

Δημοτική αρχή και αντιπολίτευση, έχουν συλλογικά ευθύνη για την κατάσταση. Έχουν όλοι διοικήσει τον δήμο, έχουν περάσει από διάφορες θέσεις ευθύνης, έχουν στηρίξει τις πολιτικές που μας έφεραν εδώ.

Ας απαντήσουν λοιπόν όλοι μαζί:

Από πότε έχουν να συντηρηθούν οι γεωτρήσεις και το αντλιοστάσιο;

Γιατί από τις γεωτρήσεις της Κρύας λειτουργεί μόνο η μία, ενώ η δεξαμενή στον Αι Γιάννη δεν λειτούργησε ποτέ;

Γιατί εδώ και 5 χρόνια δεν λειτουργεί η γεώτρηση των Λογγάδων που θα έπρεπε να βοηθά την υπάρχουσα που δεν είναι αρκετά αποδοτική;

Γιατί οι βιομηχανίες εμφιάλωσης έλαβαν και άλλη άδεια άντλησης;

Γιατί δεν έχουν πάρει απολύτως κανένα μέτρο για το  45% του νερού που χάνεται λόγω του άθλιου δικτύου;

Αυτοί που  κομπάζουν για την ένταξη των Ιωαννίνων στις “κλιματικά ουδέτερες πόλεις” ας απαντήσουν αν ενέταξαν έστω και ένα έργο για την ΔΕΥΑΙ και τον ΣΥΔΛΙ, φορείς που είναι οι πιο ενεργοβόροι κατά γενική ομολογία;  

Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά θέμα μιας κακής διαχείρισης. Δεν έχουν στην προτεραιότητα τους τις λαϊκές ανάγκες. Ακόμα και τις βασικές. Τους ενδιαφέρει η στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με την απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων και κάθε άλλο εύκαιρο τρόπο. Δεν έχουν σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός.

Είναι απαράδεκτοι και προκλητικοί. Μας γυρίζουν αιώνες πίσω. Τότε που η βασική ανάγκη της ύδρευσης δεν ήταν δεδομένη.

Γνωρίζουν όλα τα προβλήματα της ύδρευσης εδώ και χρόνια. Έγκαιρα τα έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών, η Λαϊκή Συσπείρωση, σωματεία και φορείς της πόλης μας, ακόμα και με κινητοποιήσεις τους.

Δεν τους παίρνει να παίζουν τους ανήξερους, να κουνάνε το δάχτυλο στις λαϊκές οικογένειες.

Άφησαν εκατοντάδες οικογένειες χωρίς νερό μέσα στον καύσωνα.

Το Κ.Κ.Ε. έχει προειδοποιήσει εδώ και χρόνια, ότι η αντιμετώπιση του νερού σαν εμπόρευμα, η λογική «Κόστος- Όφελος» και στο νερό, μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει.

Το μόνο που τους νοιάζει, Ε.Ε., Κυβέρνηση,  Δήμους- Περιφέρειες είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν το νερό σε  ομίλους, που θα πλουτίζουν και από αυτό. Τους νοιάζει να βάλουν ηλεκτρονικά υδρόμετρα (3,5 εκ. ευρώ) για να κόβουν το νερό «με το πάτημα ενός κουμπιού», που τα επιδοτεί και η Ε.Ε., αλλά δεν τους νοιάζει αν θα έχουμε νερό στα σπίτια και στα χωράφια μας.

Για ακόμα μια φορά φαίνεται ότι οι λαϊκές ανάγκες αντιμετωπίζονται από Ε.Ε. – Κυβερνήσεις και Δήμο σαν κόστος, που δεν είναι διατεθειμένοι να διαχειριστούν.

Καλούμε τον λαό της πόλης μας, να μην συμβιβαστεί με αυτή την άθλια κατάσταση. Να μπει μπροστά να διεκδικήσει την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών του. Να μην υπάρχει άλλη διακοπή νερού σε λαϊκά νοικοκυριά.

Να συγκρουστούμε με την πολιτική της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού, να παλέψουμε για δραστική μείωση των τιμολογίων, για προσλήψεις  μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα στις αρμόδιες υπηρεσίες, κατάργηση των εργολάβων.

 

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι απόλυτα αναγκαίο. 

Δεν είναι εμπόρευμα. Δεν μπορεί να λείπει από κανένα σπίτι και χωράφι.


Ιωάννινα, 23/6/2024


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]