LIVE/ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Οχιά: Πώς να τη ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να γνωρίζετε

 


Οι οχιές είναι τα μοναδικά δηλητηριώδη φίδια που ζουν στη χώρα μας – Οι τρόποι για να τα ξεχωρίσετε από τα υπόλοιπα.

Οχιά δάγκωσε 50χρονο στην Πάτρα, ο οποίος υπέστη αιμορραγικό σοκ. Ο άνδρας ξεπέρασε τον κίνδυνο και σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι το φίδι είχε κρυφτεί μέσα στη γαλότσα του. Ωστόσο, οι θανατηφόρες επιθέσεις στη χώρα μας είναι ελάχιστες.

Συνολικά στη χώρα μας ζουν 23 είδη φιδιών, ωστόσο δεν είμαστε καθόλου εξοικειωμένοι με αυτά. Μόλις τα επτά είναι δηλητηριώδη εκ των οποίων τα πέντε είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Όλα προέρχονται από την οικογένεια των Εχιδνιδών κοινώς από τις οχιές.



Με εξαίρεση τη Ροδόπη και τον Έβρο σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα συναντάμε μόνο ένα είδος οχιάς, ενώ σε κάποια μέρη δεν έχουν υπάρξει καταγραφές πληθυσμού. Δηλητήριο έχουν το αγιόφιδο και ο σαπίτης, ωστόσο δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.


Πώς να ξεχωρίσετε τις οχιές;

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι για να μπορέσετε να ξεχωρίσετε τις οχιές από τα υπόλοιπα φίδια με σχετική ευκολία.


Κοντόχοντρο σώμα

Πολύ πλατύ κεφάλι

Χοντρό ζιγκ-ζαγκ κατά μήκος της ράχης

Κοντή ουρά που στενεύει απότομα


Τα είδη οχιάς που υπάρχουν στην Ελλάδα

Vipera ammodytes – Οχιά



Πρόκειται για το πιο κοινό είδος οχιάς το οποίο συναντάμε στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπειρωτικής Ελλάδας και στις Κυκλάδες. Η ονομασία της διαφέρει σε πολλές περιοχές και αρκετοί λανθασμένα την ονομάζουν αστρίτη. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω ο αστρίτης συναντάται μόνο  σε μία συγκεκριμένη περιοχή της χώρας μας.


Όπως προδίδει και το όνομά της βρίσκεται κυρίως στις περιοχές που είναι κοντά στην Τουρκία. Τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αλλά και οι νομοί Έβρου και Ροδόπης είναι τα μέρη που μπορεί να τη συναντήσει κάποιος.


ρόκειται για ένα μοναδικό είδος το οποίο υπάρχει μόνο στα νησιά Μήλος, Κίμωλος, Πολύαιγος και Σίφνος. Είναι το μοναδικό ωοτόκο είδος οχιάς στην χώρα μας και ξεχωρίζει από τους χρωματικούς του συνδυασμούς οι οποίοι του επιτρέπουν να προσαρμόζεται στο περιβάλλον.

Vipera berus: Αστρίτης



Σε αντίθεση με όσα ακούγονται ο Αστρίτης συναντάται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας και συνήθως σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1600μ. Μπορεί να τη συναντήσει κάποιος στα Βουνά Γράμμος, Βαρνούντας, Βόρας, Τζένα, και στα ορεινά ελληνοβουλγαρικά σύνορα.


Vipera graeca: Οχιά της Πίνδου (Νανόχεντρα)


Ακόμα πιο σπάνιο είναι κανείς να συναντήσει την Νανόχεντρα. Μεμονωμένοι πληθυσμοί σε βουνά της οροσειράς της Πίνδου με μεγάλο υψόμετρο. Κι εκείνη, όπως και ο Αστρίτης, συνήθως υπάρχουν σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1400 μέτρων.

Τι να κάνετε αν σας δαγκώσει φίδι


Πρώτο μέλημα μετά το δάγκωμα είναι να ακινητοποιηθεί το θύμα, για να μην μπει το δηλητήριο στην κυκλοφορία του αίματος. Το ΕΚΑΒ συνιστά τα εξής:


Όχι περπάτημα.

Καθησυχασμός του θύματος.

Αφαίρεση κοσμημάτων και στενών ρούχων (π.χ. κάλτσα), πριν αρχίσει το οίδημα.

Ακινητοποίηση του άκρου (όπου συνέβη το δάγκωμα) σε θέση χαμηλότερη από το ύψος της καρδιάς.

Καθαρισμός της πληγής με νερό και σαπούνι.

Όχι πάγος στο τραύμα.

Όχι ίσχαιμος περίδεση. Η σύσταση να δένουμε σφιχτά με έναν επίδεσμο ή ύφασμα το μέλος πιο ψηλά από το σημείο της πληγής, για να εμποδίσουμε τη διάχυση του δηλητηρίου, είναι λανθασμένη.

Όχι χορήγηση καφέ και αλκοόλ.

Όχι σύλληψη του φιδιού. Προσπαθήστε να απομνημονεύσετε το χρώμα και το σχήμα του φιδιού, για να το περιγράψετε στους γιατρούς.

Διακομιδή στο νοσοκομείο.

Με πληροφορίες από το herpetofauna.gr πηγή  ihunt.grπηγή  ihunt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]