ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

7 πράγματα που μπορούν να αγχώσουν τη γάτα σας

 



 Είναι η γάτα σας στρεσαρισμένη; Εδώ, θα βρείτε μερικές πιθανές αιτίες που θα σας εκπλήξουν.

 Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα κατοικίδια μπορούν εύκολα να αγχωθούν από τα μικρά πράγματα στη ζωή. Μερικά είναι τόσο μικρά, που μπορεί να μη γνωρίζετε καν ότι αποτελούν πρόβλημα. Το συνεχές άγχος σίγουρα δεν είναι καλό για μια γάτα μέσα σε διαμέρισμα    και μπορεί ακόμη και να την αρρωστήσει. 

 Ωστόσο, μην ανησυχείτε! Αφαιρέστε απλώς αυτές τις πιθανές αιτίες που προκαλούν στο κατοικίδιο ζώο σας άγχος και θα μπορείτε να απολαμβάνετε μαζί μια ήρεμη καθημερινότητα.


1. Ζώα και άνθρωποι έξω από το σπίτι


 Οι γούνινοι φίλοι μας λατρεύουν να κάθονται δίπλα σε παράθυρα για να παρατηρούν την ενδιαφέρουσα άγρια ζωή, ωστόσο, οι γάτες της γειτονιάς, οι σκύλοι ή οι άνθρωποι που φαίνονται από το παράθυρό σας μπορούν να αγχώσουν το γατάκι σας. 

 Μειώστε το άγχος κλείνοντας τις περσίδες ή τις κουρτίνες σε πολυσύχναστα παράθυρα. Αντίθετα, παρέχετέ της πρόσβαση σε ένα πιο ήσυχο παράθυρο, όπου η κίνηση των πεζών και των άλλων ζώων είναι μειωμένη, όπως μια περιφραγμένη αυλή.


2. Κοινή χρήση πόρων με άλλα κατοικίδια


 Τα κατοικίδια μπορούν να στρεσάρουν το ένα το άλλο τρώγοντας το ένα το φαγητό του άλλου, ειδικά αν το ένα καταβροχθίζει το μεγαλύτερο μέρος αυτού.

 Το ένα κατοικίδιο μπορεί επίσης να εκφοβίσει το άλλο, με αποτέλεσμα να αρχίζει να κρύβεται και να μειώνει την επικράτειά του μέσα στο σπίτι. Αυτό συμβαίνει συνήθως  ο σκύλος και η γάτα βρίσκονται μαζί

 κάτω από την ίδια στέγη.

 Χαλαρώστε τις εντάσεις παρέχοντας σε κάθε κατοικίδιο το δικό του μπολ τροφής σε διαφορετικά σημεία μέσα στο σπίτι. Βεβαιωθείτε ακόμα ότι κάθε γατάκι έχει τη δική του τουαλέτα γάτας συν μία επιπλέον, όπως επίσης το δικό του άνετο κρεβάτι.


3. Μη κανονικό πρόγραμμα στη σίτιση ή στο χρόνο που της αφιερώνετε


 Το να ταΐζετε τη γατούλα σας σε ασυνεπείς ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να της δημιουργήσει στρες. Το ίδιο ισχύει και για το χρόνο που περνάτε μαζί. 

 Διατηρήστε ένα καθιερωμένο πρόγραμμα για το τάισμα και το χρόνο παιχνιδιού και προσπαθήστε να το τηρείτε καθημερινά χωρίς μεγάλες αποκλίσεις. 



4. Συχνή αναδόμηση σπιτιού


 Ενώ η αλλαγή της διακόσμησης του σπιτιού σας μπορεί να είναι διασκεδαστική, μπορεί να αποτελεί επίσης μια αγχωτική διαδικασία για το κατοικίδιό σας — ειδικά για τις γάτες. 

 Οι αλλαγές στο περιβάλλον τους, όπως η αναδιάταξη των επίπλων, μπορούν να δημιουργήσουν άγχος στα ζώα, επομένως διατηρήστε τα πράγματα ως έχουν.

 Εναλλακτικά, κάντε αλλαγές στη διακόσμηση με αργό ρυθμό, επιτρέποντας στο φιλαράκι σας να μυρίζει τα νέα αντικείμενα, όπως κουρτίνες ή μαξιλάρια κατά τη διάρκεια των αλλαγών, ώστε να νιώσει πιο γρήγορα οικεία με το νέο περιβάλλον.

 

5. Επισκέψεις στον κτηνίατρο


 Πιθανότατα το έχετε ήδη παρατηρήσει αυτό, αλλά οι επισκέψεις στον κτηνίατρο μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία για τη γάτα.

 Για να το αλλάξετε αυτό, πάρτε ένα σακίδιο μεταφοράς για κατοικίδια, προκειμένου η μικρή σας φίλη να έχει το δικό της προσωπικό «καταφύγιο».

 Περιορίστε τη γάτα σας σε αυτό για μικρό χρονικό διάστημα και δώστε της λιχουδιές για να την ενθαρρύνετε να απολαμβάνει την παραμονή της εκεί μέσα.

 Στη συνέχεια, πηγαίνετε μαζί με το κατοικίδιό σας βόλτες με το αυτοκίνητο ακόμα και μέχρι τον κτηνίατρο, χωρίς να έχετε ραντεβού και δώστε της λιχουδιές όταν φτάσετε. Απλώς περάστε για να πείτε ένα «Γεια!».


6. Συχνές Διατροφικές Αλλαγές


 Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, στα κατοικίδια αρέσει η συνέπεια στα γεύματά τους. Είναι καλύτερο να επιλέγετε πάντα την ίδια εταιρεία τροφής για να αποφύγετε τη γαστρεντερική δυσφορία που προκαλείται από τις αλλαγές στα συστατικά. 


7. Ασυνεπής επικοινωνία


 Το να επιπλήττετε τη γάτα σας επειδή κάθεται στον καναπέ και μετά να την προσκαλείτε να καθίσει μαζί σας για να την αγκαλιάσετε, στέλνει ανάμεικτα μηνύματα και την αγχώνει. 

 Διατηρήστε τους κανόνες του σπιτιού συνεπείς για να αποφύγετε την κακή επικοινωνία με τη ψιψίνα σας. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα τις ίδιες εντολές. Να θυμάστε ότι η γάτα σας δε μπορεί να γνωρίζει ότι το «έλα» είναι το ίδιο με το «εδώ».

 Κι όμως, το άγχος δεν είναι αποκλειστικό «προνόμιο» των ανθρώπων, αλλά απειλεί και τα τετράποδα φιλαράκια μας, ακόμα και όσα ζουν μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον. 

 Ακόμα κι αν σε μας κάτι φαίνεται ήσσονος σημασίας, για τη γάτα μας η παραμικρή αλλαγή ή ασυνέπεια στο πρόγραμμά της μπορεί να της προκαλέσει τεράστιο άγχος. Δώστε, λοιπόν, την πρέπουσα σημασία σε όλα τα παραπάνω και σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η γάτα σας θα νιώθει πιο χαλαρή και ελεύθερη μέσα στο σπίτι σας!


 Το παραπάνω άρθρο επιμελήθηκε η ομάδα του Allaboutpets  επιμελήθηκε η ομάδα του Allaboutpetsγ ια το Epirus-tv

 Το ευχαριστούμε θερμά για τη δημοσίευση των άρθρων μας και ανανεώνουμε το ραντεβού μας με νέο αρθράκι για τους τετράποδους φίλους μας. Εδώ, θα μπαίνετε καθημερινά για να ενημερώνεστε σχετικά με τις ανάγκες του πιστού/ής φίλου/ης σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]