LIVE/ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Καφές: Κίνδυνος για ανατιμήσεις έως και 15% στο ράφι του σούπερ μάρκετ

 


Τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντικές ανατιμήσεις στον καφέ κρούουν παράγοντες της αγοράς, καθώς συνεχίζεται το ράλι των τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, απόρροια των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των αναταραχών που προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις.


  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Άννας Φούντα στο insider.gr στο insider.gr και όπως αποκάλυψε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου, σχολιάζοντας τις αυξητικές τάσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην αγορά του καφέ, «οι εταιρείες έχουν αφομοιώσει το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων, αλλά αν η κατάσταση συνεχιστεί, θα υπάρξουν ανατιμήσεις ανάλογα με το επίπεδο τιμών που θα αναγκαστεί να αγοράσει μία επιχείρηση από τώρα και στο εξής - με αποτέλεσμα οι ανατιμήσεις να κινηθούν από 5% έως και 15% στο ράφι των σούπερ μάρκετ». Να σημειωθεί δε εδώ ότι η τελευταία ανατίμηση στον κλάδο του καφέ καταγράφηκε το 2022.

Η πορεία των διεθνών τιμών

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται άνοδος τιμών στις ποικιλίες Robusta, η οποία συμπαρασύρει και τις τιμές της ποικιλίας Arabica. Οι ποικιλίες Robusta έχουν φτάσει να διαπραγματεύονται έως και 60% στη μέγιστη τιμή τους και στο 30% οι ποικιλίες Arabica στη μέγιστη τιμή που έχει πιάσει η ποικιλία.


Οι ποικιλίες Robusta αντιστοιχούν στο 38% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ οι ποικιλίες Arabica καλύπτουν το 62% της παγκόσμιας παραγωγής.



Στα κρατικά ταμεία 1 δισ. ευρώ από τον ΕΦΚ

Μιλώντας στη συνέχεια για ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, όπως είναι η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο κ. Γιάγκογλου αποκάλυψε ότι από το 2017 έως και το 2023 έχει εισρεύσει στα κρατικά ταμεία ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ από τον ΕΦΚ.


«Ο αρχικός προϋπολογισμός του μέτρου ήταν 70 εκατ. ευρώ. Τον πρώτο χρόνο εισπράχθηκαν 90 αντί για 70 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός και από τότε βαίνει ανοδικά ο συγκεκριμένος αριθμός έως και το 2023 όπου έφτασε τα 140 εκατ. ευρώ», εξήγησε χαρακτηριστικά.



Σήμερα ο ΕΦΚ ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά κιλό στον πράσινο (ωμό) καφέ, στα 3 ευρώ στον έτοιμο εισαγόμενο καφέ, καθώς και στα 4 ευρώ είναι στον στιγμιαίο.


Εάν αποφασιζόταν η κατάργηση του Ειδικού Φόρου, σύμφωνα με τον κ. Γιάγκογλου, αυτό θα σήμαινε την ίδια στιγμή μείωση της τιμής στο ράφι κατά τουλάχιστον 10%.


Να σημειωθεί εδώ ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου προπληρώνουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Όταν πρωτοεπιβλήθηκε, οι δραστηριοποιούμενες επιχειρήσεις χρειάστηκαν τη διπλάσια ρευστότητα από αυτή που είχαν ανάγκη έως και εκείνη τη στιγμή. Κατά την αρχική του επιβολή, ο φόρος αντιστοιχούσε σε περίπου 80% από την τότε αξία αγοράς του πράσινου καφέ κατά την εισαγωγή του.

πηγή insider.grπηγή insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]