Eκδήλωση για την ασθένεια του πλατάνου στην Αρίστη Ζαγορίου


 Την Πέμπτη 9 του Μάη θα πραγματοποιηθεί στην Αρίστη Ζαγορίου εκδήλωση με θέμα "Τα πλατάνια μας και η ασθένεια του μεταχρωματικού έκλους .Προκλήσεις και αντιμετώπιση .


Η ασθένεια του πλατάνου έχει ήδη πλήξει δραματικά πολυάριθμα παραποτάμια πλατανοδάση σε ολόκληρη την ορεινή χώρα και εδώ και λίγα χρόνια έχει εμφανίσει μεγάλες εστίες της στον Βοϊδομάτη και τον Αώο. 


Η Τοπική Επιτροπή Ζαγορίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) μαζί με το Ίδρυμα Ιωάννου Σαραλή διοργανώνουν συζήτηση για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, την Πέμπτη 9 Μαΐου, 6.00 μμ.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ιωάννου Σαραλή στην Αρίστη και θα μιλήσουν οι ειδικοί  Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας, Δασολόγος-Φυτοπαθολόγος, Νικολέτα Γ. Σουλιώτη

Δασοπόνος MSc, Ειδικός Επιστήμονας και Δρ. Ρήγας Τσιακίρης, Δασολόγος, MSc Οικολογίας, Δασαρχείο Ιωαννίνων. Έχουν προσκληθεί επίσης, αρμόδιοι φορείς της περιοχής αλλά και της ευρύτερης Ηπείρου, από τους οποίους αναμένονται παρεμβάσεις.

Η ασθένεια του πλατάνου, αυτού του εμβληματικού δέντρου, βαθειά συνδεδεμένου με την ιστορία, την παράδοση και την ζωή του τόπου μας, μας αφορά όλους μας. Πέραν της αυτονόητης σημασίας για το τοπίο, θα έχει ταυτόχρονα αρνητικές συνέπειες και στην εικόνα τουριστικών προορισμών και αξιοθέατων, όπως το Ζαγόρι, τα Τζουμέρκα και ο Αχέροντας, ενώ δημιουργεί και ζήτημα ασφάλειας των διερχομένων σε πληγείσες περιοχές με υψηλή επισκεψιμότητα.


Η συζήτηση έχει ως σκοπό αφενός την ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών, δεδομένου ότι η ασθένεια διαδίδεται κυρίως χάρη σε ανθρώπινες δραστηριότητες, αφετέρου δε την συζήτηση για την δυνατότητα σχεδιασμού και εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων που θα αποτρέψουν την περαιτέρω επέκταση της ασθένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]