Νέα Αριστερά: Καθημερινή μάχη για «να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται» από το δημόσιο σύστημα υγείας
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η ψήφιση του νομοσχεδίου που απορρυθμίζει τελείως το ήδη αποδιοργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας και προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στη φροντίδα υγείας των πολιτών και την αξιοπρέπεια των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών.

Η ελληνική κοινωνία πολύ σύντομα θα αντιληφθεί τις δραματικές συνέπειες της νομοθετημένης πλέον ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, τις οποίες ο σκληρά νεοφιλελεύθερος Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης εισηγήθηκε στη Βουλή και υπερασπίζεται καθημερινά στις τηλεοπτικές οθόνες, έχοντας ασφαλώς τη στήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας, εκχωρώντας ιδιωτικό ιατρείο στους γιατρούς των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και παρέχοντας δυνατότητα απασχόλησης σε ιδιωτικές κλινικές, σε διαγνωστικά κέντρα, σε ιδιωτικά μαιευτήρια και κέντρα αποκατάστασης, ακόμα και σε φαρμακευτικές εταιρείες! 

Από την καθολική και ισότιμη φροντίδα με όρους δημόσιας κάλυψης, την οποία διασφάλιζε ο γιατρός-δημόσιος λειτουργός που ήταν αποκλειστικά απασχολούμενος στις δημόσιες δομές υγείας και αφοσιωμένος στη περίθαλψη χωρίς οικονομική συναλλαγή, οδεύουμε πλέον σε γιατρούς και ασθενείς διαφορετικών ταχυτήτων εντός του ΕΣΥ. Αυτοί που θα θιγούν είναι κυρίως οι ασθενείς, που θα επιβαρυνθούν οικονομικά για να εξυπηρετηθούν σε ιδιωτικές δομές ή δεν θα έχουν εύκολη πρόσβαση στην πρωινή δωρεάν λειτουργία των νοσοκομείων. Προάγγελος η νομοθέτηση νέων επιβαρύνσεων των ασθενών στις εργαστηριακές εξετάσεις, η οποία στο άμεσο μέλλον είναι βέβαιο πως θα επεκταθεί σε πολλές επιπλέον υπηρεσίες.

Θα θιγούν ταυτόχρονα οι γιατροί του ΕΣΥ που θα επιμείνουν στην Πλήρη και Αποκλειστική Απασχόληση και θα επωμιστούν τα περιστατικά χωρίς «οικονομικό ενδιαφέρον», αλλά και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό όσων νοσοκομειακών γιατρών επιλέξουν τη νέα εργασιακή σχέση. Σε τελική ανάλυση, εκτός όλων των άλλων, θα θιγεί η ποιότητα ζωής και η επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια όσων επιλέξουν το καθημερινό κυνήγι του μέσα - έξω με το δέλεαρ του χρήματος.

Σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα, η Νέα Αριστερά θεωρεί ότι οι πολλαπλές ταχύτητες των γιατρών δεν θα καλύψουν κενά του συστήματος, αλλά θα ανοίξουν «τρύπες» στη δημόσια υγεία. Οι δωρεάν υπηρεσίες θα συρρικνώνονται και οι επί πληρωμή θα επικρατήσουν, ενώ θα δημιουργείται ευνοϊκό έδαφος για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Για τη Νέα Αριστερά, αυτό  που επείγει σήμερα είναι η μάχη για τη σωτηρία της δημόσιας περίθαλψης, η «επούλωση των πληγών» του ΕΣΥ και η εγγυημένη πρόσβαση όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις, στην αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επείγει η αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και η ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

Θεωρούμε ότι η υπεράσπιση του αξιακού πυρήνα του ΕΣΥ (πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, ισότιμη και δωρεάν φροντίδα, δίκαιη κατανομή των πόρων, δημοκρατία στην Υγεία, σεβασμός στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ασθενή), μπορεί να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο μόνο μέσα από ένα ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα διεκδικεί συστηματικά τη συνολική αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας. 

Η Νέα Αριστερά δεσμεύεται πως θα λάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προκειμένου οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ, οι ασθενείς και συνολικά η ελληνική κοινωνία να δώσουν τη μάχη για τη διάσωση και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, την αξιοπρέπεια υγειονομικών και ασθενών και το καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα στην Υγεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]