Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν πρόκειται να κλείσει!

 


Με αφορμή τις αναλύσεις που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στις εφημερίδες “Η Ναυτεμπορική” (16/3/2024) και “Η Εφημερίδα των Συντακτών” (21/3/2024) και που αναπαράγονται τόσο από τον τοπικό Τύπο της Ηπείρου όσο και Πανελλαδικά, το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα ήθελε να προβεί στην παρακάτω ανακοίνωση, με την οποία σπεύδει να εξαλείψει οποιαδήποτε αμφιβολία που πιθανόν δημιουργείται στο ανάγνωσμα των εν λόγω δημοσιευμάτων:

Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1970 συμπληρώνοντας αισίως πάνω από μισό αιώνα σημαντικής ακαδημαïκής προσφοράς στη σύγχρονη εκπαίδευση και την έρευνα αιχμής. Πρόκειται για ένα ιστορικό Τμήμα, το οποίο χάρη στο υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχει, έχει καταρτίσει γενεές αποφοίτων Φυσικών με σημαντική επαγγελματική σταδιοδρομία στον ακαδημαïκό χώρο, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στις επιχειρήσεις, εντός και εκτός Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το Τμήμα μας προσφέρει ένα πλήρες και πιστοποιημένο από την ΕΘΑΑΕ πρόγραμμα σπουδών στη Φυσική το οποίο οδηγεί στη λήψη πτυχίου (BSc) καθώς και τρία διαφορετικά μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία οδηγούν στη λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc). Επίσης προσφέρει πρόγραμμα Διδακτορικού Διπλώματος (PhD). Το δε διδακτικό έργο του Τμήματος υποστηρίζεται από σύγχρονες κτιριακές υποδομές που περιλαμβάνουν πλήρως εξοπλισμένα φοιτητικά εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, αίθουσες συνεδριάσεων, γραφεία, μηχανουργείο, μετεωρολογικό σταθμό και αίθουσα πειραμάτων επίδειξης.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στο Τμήμα μας φοιτούν περίπου 800 ενεργοί φοιτητές και συνολικά 120 μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί ερευνητές. Επιπλέον, δίνονται περίπου 100 πτυχία Φυσικής ετησίως. Όσον αφορά το προσωπικό του Τμήματος, αυτό απαρτίζεται από περίπου 40 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), 9 μέλη Διδακτικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), 3 μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και 4 μέλη Διοικητικού Προσωπικού.

Παράλληλα, το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του Τμήματος αποτελείται από διεθνώς καταξιωμένα μέλη ΔΕΠ με σημαντικές ερευνητικές επιδόσεις, διεθνείς συνεργασίες και παρουσία σε θέσεις κλειδιά διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημονικών φορέων υψηλού κύρους (π.χ. CERN). Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται σε διεθνείς λίστες αξιολόγησης και στην ποιότητα και ποσότητα του ερευνητικού έργου που παράγει το Τμήμα. Ως αποτέλεσμα, το Τμήμα Φυσικής τοποθετείται μεταξύ των κορυφαίων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και εν γένει των Τμημάτων Φυσικής της χώρας μας, επιτρέποντας την προσέλκυση χρηματοδότησης και τη δημιουργία ερευνητικών εργαστηριακών υποδομών με υπερσύγχρονο εξοπλισμό αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Επομένως, το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι ένας ζωντανός, δραστήριος και καταξιωμένος οργανισμός με πλούσια κοινωνική και εκπαιδευτική δράση στην τοπική κοινωνία, με την ενεργή συμμετοχή τόσο των φοιτητών όσο και των μελών ΔΕΠ. Επιπλέον το Τμήμα διαθέτει πολυετή εμπειρία σε θέματα οργάνωσης & διοίκησης. Συνεπώς, θεωρούμε τουλάχιστον ατυχή και επιζήμια κάθε αναφορά περί δήθεν κινδύνου κλεισίματος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ιδιαιτέρως δε σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή λίγο πριν τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων Εξετάσεων και τη συμπλήρωση/υποβολή μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψήφιους.

Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε τους υποψήφιους και τις οικογένειές τους να αγνοήσουν τέτοιου είδους δημοσιεύματα που εν τέλει αντιπροσωπεύουν τις προσωπικές απόψεις των συντακτών τους, και να εμπιστευτούν δίχως δεύτερη σκέψη ένα Τμήμα με γερά ακαδημαϊκά θεμέλια όπως το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το Τμήμα μας είναι σταθερά και διαχρονικά προσηλωμένο στη συνεχή αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών του, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει την εμπειρία και προσαρμοστικότητα που απαιτούν οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]