LIVE/ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Η Μονή Τσούκας ... εκτρέφει τη σπάνια ράτσα "μπούτσικων" προβάτων


 Η Ορθοδοξία και η οικολογία έχουν στενή σχέση, τόση, που η Εκκλησία να διακηρύττει ότι το περιβάλλον, χλωρίδα και πανίδα (ζώα άγρια και ήμερα), είναι οργανισμός, με τον οποίο εμείς οι άνθρωποι ταυτιζόμαστε με ενδόψυχη υλική και πνευματική σχέση. Οι πατέρες της Εκκλησίας παραγγέλλουν να θέσουμε τα θεμέλια της ορθής σχέσης  Θεού, ανθρώπων και περιβάλλοντος. 


Στο πλαίσιο αυτό ο ηγούμενος της Μονής Τσούκας και πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Ιωαννίνων, ο λόγιος και πεπαιδευμένος  αρχιμανδρίτης π. Θωμάς Ανδρέου, δημιούργησε στο ιστορικό Μοναστήρι μια μικρή κτηνοτροφική μονάδα με τη σπάνια ράτσα των Καλαρρύτικων προβάτων.  


Εμπνεόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννίνων, αλλά και ακολουθώντας την παράδοση της Μονής, που στο παρελθόν είχε αιγοπρόβατα, αναπτύσσοντας αποδεδειγμένα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο προς άπορες οικογένειες, επέλεξε να εκτραφούν 70  "μπούτσικα Καλαρρύτικα" πρόβατα, που λίγα απ' αυτά υπάρχουν σ' ολόκληρη την Ευρώπη και όλο και λιγοστεύουν. 


Τα πρόβατα αυτής της φυλής, που, πλέον, είναι δυσεύρετα και έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ξεχωρίζουν για το κρέας, το γάλα και το μαλλί  τους!



Σήμα κατατεθέν των Καλαρρυτών και του γειτονικού Συρράκου, είναι τα πρόβατα, που αποτελούν Καλαρρυτινή ποικιλία, προστατευόμενη και επιδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα αιγοπρόβατα, τα οποία υπήρχαν στο παρελθόν στη Μονή προσφέρονταν από τάματα των πιστών. Ήδη έχει ξεκινήσει να αναβιώνει και τώρα αυτό το έθιμο, που δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν αδιαφορούν για τις Μονές και το έργο τους και θέλουν να στηρίξουν τις ευπιοιείς δράσεις τους. 


Μόνο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση τα προσφερόμενα ζώα πρέπει να είναι "μπούτσικα" πρόβατα, προκειμένου να μην υπάρξουν αλλοιώσεις στο κοπάδι της Μονής Τσούκας. Επειδή, όμως, τα Καλαρρύτικα πρόβατα είναι είδος προς εξαφάνιση, μόνο η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου τα διαθέτει, απ' όπου κάποιος μπορεί να τα προμηθευτεί (πληροφορίες: Ι. Δεκόλης, τηλ. 26510311476). 


Εκείνος, που αγαπά τον Θεό, αγαπά και τον άνθρωπο, αγαπά και τη φύση και ό,τι αυτή περιέχει, χωρίς σκοπό, βέβαια, την υλοφροσύνη, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία του οικολογικού προβλήματος. 


Η Μονή Τσούκας περιτυλιγμένη από την άγρια ομορφιά της φύσης είναι ένα στολίδι κι έχει δίκαιο ο ηγούμενός της π. Θωμάς Ανδρέου  που λέει ότι εδώ οι χτύποι της καρδιάς έχουν διαφορετικό ρυθμό.


Ναι, έτσι είναι. Έχουν έναν ανάλαφρο ρυθμό, που,  ξυπνάει συναισθήματα, τα οποία δεν έχουν τη μυρωδιά του κόσμου, αλλά την ευωδιά του Θεού. 


Ο π. Θωμάς το αγαπάει αυτό το μοναστήρι, στο οποίο και μονάζει, με μια αγάπη, που από την ψυχή του ξεχύνεται και προς τους ανθρώπους, καθώς ο ίδιος κατορθώνει και ξεφεύγει από την… ευδαιμονία της ανυπαρξίας και ενεργοποιεί την ύπαρξή του με τη δύναμη της πίστης.

πηγή Κάτοψη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]