Εξαήμερη απασχόληση από την 1η Ιουλίου!

 


Την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες πάνε προς την τετραήμερη απασχόληση, η ελληνική κυβέρνηση γυρίζει πίσω 40 χρόνια!

Οπως μεταδίδει το sofokleousin.gr ,μέχρι την 1η Μαΐου οι επιχειρήσεις οφείλουν να δηλώσουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από το ποσό 780 στο ποσό των 830 ευρώ, αλλά από την 1η Ιουλίου εισέρχεται στη ζωή των εργαζομένων η εξαήμερη απασχόληση.


Μετά από σχεδόν 40 χρόνια που καθιερώθηκε το πενθήμερο και την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες πειραματίζονται με την τετραήμερη απασχόληση, η ελληνική κυβέρνηση κάνει βήματα προς τα πίσω, επαναφέροντας την εξαήμερη απασχόληση.

Από την 1η Ιουλίου 2024  θα τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη του νόμου Γεωργιάδη (άρθρο 25 του ν. 5053/23) που προβλέπει την επέκταση των εβδομαδιαίων ημερών εργασίας από 5 σε 6, με προσαύξηση των αποδοχών.


Η διάταξη επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου, αλλά δεν ήταν έτοιμο το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και το επόμενο ορόσημο είναι η 1η Ιουλίου, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.


Το πλαίσιο της 6ήμερης εργασίας όπως ορίζεται από τον νόμο, προβλέπει την δυνατότητα εφαρμογής της σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιδιωτικό τομέα, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.


Οι εργαζόμενοι που θα εργάζονται την 6η ημέρα, θα λαμβάνουν προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 40% και κατά 115% αν η 6η ημέρα συμπίπτει με επίσημη αργία.


Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, η 6ήμερη εργασία προβλέπεται κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις, όπως στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, όπου αν οι μισθωτοί στον επισιτισμό εργαστούν σε ημέρες ανάπαυσής τους, λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή και συγκεκριμένα αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν, το οποίο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75% εφόσον η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ’ ημέραν Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.


Η επιλογή της 1ης Ιουλίου για την εφαρμογή της 6ήμερης απασχόλησης, συμπίπτει και με την εφαρμογή από την ίδια ημερομηνία, της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο, ενώ μέχρι τότες θα λειτουργήσει και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ το οποίο θα υποστηρίζει τις δηλώσεις για το εξαήμερο.


Οι εργοδότες επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, προκειμένου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, να κάνουν χρήση της έκτης ημέρας της εβδομάδας, οφείλουν:


Να δηλώσουν αρχικά στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων.

Να δηλώνουν, κάθε φορά που επιθυμούν να κάνουν χρήση της 6ης ημέρας, εκ των προτέρων και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι η επιχείρηση ή εκμετάλλευση παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, κατά μια συγκεκριμένη περίοδο, συνθήκη που θα ελέγχεται από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ ώρες.


Ο κατώτατος μισθός

Στο μεταξύ με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, καλούνται όλες οι επιχειρήσεις τους ιδιωτικού τομέα να δηλώσουν μέχρι την 1η Μαΐου 2024 στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, ο οποίος ισχύει από την 1η Απριλίου.

πηγή sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]