Ιωάννινα: Η Μάνα (1926) από το Καλλιτεχνικό Σωματείο ΕΞΑΥΔΑ

 


Η Μάνα (1926)


Το πασίγνωστο πολιτικοκοινωνικό λογοτεχνικό έργο του Γκόρκι, που τον καθιέρωσε σαν μεγάλο κλασικό σύγχρονο Ρώσο συγγραφέα, μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη από τον Β. Πουντόβκιν. Η σπουδαία αυτή ταινία στην Ιστορία του κινηματογράφου που στο στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου  το 1958 στις Βρυξέλλες συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στις 12 σημαντικότερες ταινίες!!


Στην ταινία αυτή «συναντώνται» δύο κορυφές της σοβιετικής τέχνης, ο σπουδαίος σκηνοθέτης Βσεβολόντ Πουντόβκιν και ο «γίγαντας» της σοβιετικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, Μαξίμ Γκόρκι, αφού στο ομότιτλο, πολυμεταφρασμένο και διαβασμένο από πολλές γενιές μυθιστόρημά του, που γράφτηκε το 1906, με συνταρακτική ηρωίδα την Πελαγία Βλάσοβα -τη μάνα ενός δολοφονημένου μπολσεβίκου επαναστάτη που παίρνει τη θέση του νεκρού γιου της στον αγώνα- βασίζεται το σενάριό της (σ.σ. Εδώ να σημειώσουμε ότι το γκορκικό μυθιστόρημα και η ταινία ενέπνευσαν το ομότιτλο θεατρικό έργο του Μπρεχτ). Τόσο το μυθιστόρημα όσο και η ταινία αναδεικνύουν τις αρετές του επαναστατικού προλεταριάτου, κάτω από την καθοδήγηση του κόμματός του.


Ένα ρωμαλέο δίδαγμα θάρρους και αυτοθυσίας: Θάρρους στους αγώνες των εργαζομένων εναντίον της αδικίας και της εκμετάλλευσης, εναντίον της αυθαιρεσίας και της κοινωνικής αθλιότητας και συνειδητής αυτοθυσίας για τα ιδανικά της πανανθρώπινης δικαιοσύνης και ελευθερίας.


Στο μυθιστόρημα «Η μάνα» που γράφτηκε το 1906, ο κορυφαίος Σοβιετικός συγγραφέας Μαξίμ Γκόρκι απεικονίζει για πρώτη φορά στη λογοτεχνία την πάλη του επαναστατικού προλεταριάτου για το σοσιαλισμό, κάτω από την καθοδήγηση του κόμματος της εργατικής τάξης, και τη γέννηση του νέου ανθρώπου μέσα σ' αυτόν τον αγώνα.


Η ιστορία λαμβάνει χώρα στις αρχές του 20ού αιώνα στη Ρωσία, καθώς οι εντάσεις μεταξύ του κράτους και των επαναστατών. Ο χαρακτήρας της μάνας γίνεται το ανυποψίαστο εργαλείο για τη σύλληψη του επαναστάτη γιου της και με αυτό τον τρόπο γίνεται μέλος του εργατικού κινήματος, έχοντας ως στόχο την απόδρασή του.


Δράμα, 1926, Ασπρόμαυρο,


Σκηνοθέτης: Vsevolod Pudovkin


Σενάριο: Nathan Zarkhi βασισμένο στο μυθιστόρημα του Maxim Gorky.


Ηθοποιοί: Vera Baranovskaya, Nikolai Batalov, Aleksandr Chistyakov, Anna Zemtsova.


Τοποθεσία: Σοβιετική Ένωση 1926.


Διάρκεια: 89’.


Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 7/4 & Δευτέρα 8/4 και ώρα 8:15 μ.μ. Κουντουριώτη 31


επόμενες προβολές:


ΚΥΡ 14/04-ΔΕΥΤ 15/04 Το δωμάτιο (Room) (2015) (Λένι Ειμπραχμσον)

ΚΥΡ 21/04-ΔΕΥΤ 22/04 Η ατιμασμένη (Two women) (1960) (Βιτόριο Ντε Σίκα)

ΚΥΡ 28/04-ΔΕΥΤ 29/04 Μητέρα (Mother) (2009) (Μπόνγκ Τζουν-Χο)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]