ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ιωάννινα :Απόφαση φορέων για το αιολικό πάρκο στο Ξηροβούνι


Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και φορείς της περιοχής   Ξηροβουνίου συναντηθήκαν  ξανά μετά την ομόφωνη απόρριψη της ΜΠΕ και της εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου στο Ξηροβούνι, πριν 2 χρόνια.

Τι αποφάσισαν 

Σε σχετική ανακοίνωση οι κάτοικοι αναφέρουν :

"Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και φορείς της περιοχής συναντηθήκαμε ξανά μετά την ομόφωνη απόρριψη της ΜΠΕ και της εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου στο Ξηροβούνι, πριν 2 χρόνια. Θεωρούμε ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία έχουμε κι εμείς λόγο, όπως και κάθε κάτοικος στην περιοχή του, για το τι βουνό θέλουμε, για το πώς θα διαμορφωθεί η περιοχή μας τα επόμενα χρόνια. Δεν συμφωνούμε με το να αποτιμώνται όλα με οικονομικά ή ενεργειακά κριτήρια.  

Διαπιστώνουμε ότι όσο δεν υπάρχει κεντρικός ή περιφερειακός σχεδιασμός αναφορικά με την ενέργεια, τις ανάγκες της χώρας, την καταλληλόλητα, τις δυνατότητες και την προοπτική της κάθε περιοχής, όσο δεν μπαίνουν σαφή όρια και κανόνες από επίσημους επιστημονικούς φορείς και πρόσωπα, οι εταιρείες θα διαμορφώνουν τους όρους και θα κερδοσκοπούν καταστρέφοντας το περιβάλλον χωρίς να διασφαλίζονται πάντα τα αποτελέσματα και οι αποδόσεις.  

Η νέα Μ.Π.Ε. του έργου Α.Σ.Π.Η.Ε. εγκαταστημένης ισχύος 44 MW και τα συνοδά του έργα, στη θέση «ΚΗΠΟΣ» στο Ξηροβούνι, δεν διαφοροποιείται σχετικά με τους λόγους και τις επιπτώσεις για τους οποίους είχε απορριφθεί η προηγούμενη. Τα μνημεία για παράδειγμα όπως και ο οικισμός «Μπουκόρι» στην Πλατανούσα δεν μετακινήθηκαν, ούτε εξαφανίστηκαν. Οι λόγοι απόρριψης της προηγούμενης μελέτης παραμένουν ίδιοι καθώς το έργο είναι το ίδιο και οι επιπτώσεις επίσης ίδιες, ανεξάρτητα από το πόσο πλήρης είναι η Μελέτη. Το πρόβλημα για μας δεν βρίσκεται στην πληρότητα της Μελέτης αλλά στο ίδιο το έργο και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και στη ζωή μας στα χωριά.  

Για την καταλληλόλητα της ΜΠΕ έχουν τοποθετηθεί αρκετοί επιστήμονες καθώς και ο Δήμος Β. Τζουμέρκων, οι οποίοι έχουν αναδείξει τις αδυναμίες της και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Εμείς, οι φορείς και κάτοικοι της περιοχής, εμμένουμε στην άποψη που είχαμε εκφράσει πριν δύο χρόνια για το ίδιο θέμα: Το Ξηροβούνι είναι ένα παρθένο βουνό. Παρουσιάζει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, είναι γεμάτο από βότανα και άνθη. Εκεί βόσκουν χιλιάδες ζώα, δεν υπάρχει καμία άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα, ουσιαστικά πρόκειται για «απάτητο» βουνό. Από εκεί υδρεύονται όλα τα χωριά της περιοχής και τα νερά του εμπλουτίζουν τον Άραχθο ποταμό. Οι ανεμογεννήτριες αισθητικά είναι ξένες προς το βουνό, αλλοιώνουν το τοπίο και την ταυτότητά του, καταστρέφουν το αδιατάραχτο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της περιοχής. Κανένα κέρδος των εταιρειών κατασκευής και εμπορίας της ενέργειας, κανένα ανταποδοτικό τέλος στις τοπικές μας κοινωνίες δεν είναι ικανό να αντισταθμίσει τη ζημιά που θα επιφέρει το Αιολικό Πάρκο. Πράσινη ανάπτυξη και κατακερματισμός των βουνών είναι έννοιες διαμετρικά αντίθετες.  

To έργο, στην περίπτωση που υλοποιηθεί, θα επηρεάσει αρνητικά την φυσική ισορροπία και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχή μας. Θέλουμε το βουνό μας, η περιοχή μας να διατηρήσουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα: τη φύση, το περιβάλλον, τον ήπιο και εναλλακτικό τουρισμό. Αν τα απωλέσουν χάνουν την ταυτότητά τους, ξεκόβονται από το παρελθόν, στερούν αυτή την αναγκαία επαφή από τις επόμενες γενιές. Επιπρόσθετα, κάθε τοπίο δεν ορίζεται μόνο από φυσικές διαδικασίες αλλά και από μια συγκεκριμένη ταυτότητα ανθρώπινης αντίληψης, πολιτισμού και ιστορίας. 

` Καλούμε την Περιφέρεια Ηπείρου να τηρήσει στην δέσμευσή της ότι δεν συναινεί στην κατασκευή ΑΠΕ σε υψόμετρο πάνω από 1500 μέτρα (στο Ξηροβούνι οι ανεμογεννήτριες θα είναι όλες πάνω από 1550 μέτρα). Καλούμε τον Πρωθυπουργό να τηρήσει την δέσμευσή του προς τους Δημάρχους των Ορεινών Δήμων (2022), για μη

έγκριση εγκατάστασης ΑΠΕ στους ορεινούς δήμους στις περιπτώσεις που δεν συμφωνεί η τοπική κοινωνία.  

Τέλος, δηλώνουμε ότι αν, παρά τις δεσμεύσεις και την καθολική αντίθεση των φορέων και των κατοίκων του ορεινού μας Δήμου, το έργο προχωρήσει, θα έχει απέναντί του όλη την κοινωνία μας με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Καλούμε τους κατοίκους του ορεινού μας Δήμου να υπερασπιστούν τον μόνο πλούτο που μας απέμεινε: το περιβάλλον, το βουνό μας, τα ποτάμια μας, τον πολιτισμό μας. 


ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ  

Πλατανούσας, Μονολιθίου, Πηγαδίων, Καλεντζίου, Πλαισίων, Κορύτιανης, Πατέρου, Λαζαίνων, Ελληνικού 

Ορειβατικός Σύλλογος Καλεντζίου 

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ  

Μονολιθίου, Πηγαδίων, Πλαισίων, Κορύτιανης, Φορτωσίου, Αετοράχης  ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ 

Πλατανούσας, Καλεντζίου, Ελληνικού"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]