LIVE/ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

7 τρόποι για να ανακουφίσετε το άγχος του σκύλου σας

 


7 τρόποι για να ανακουφίσετε το άγχος του σκύλου σας


 Μία βόλτα με το αυτοκίνητο. Ένας κεραυνός ή μία αστραπή. Ένας ποδηλάτης ή ένας δρομέας. Ο ήχος ενός πυροτεχνήματος ή της ηλεκτρικής σκούπας.

 Πρόκειται για μερικά παραδείγματα μονάχα, που είναι σε θέση να μετατρέψουν το κουτάβι σας σε ένα ανήσυχο και φοβισμένο, μικροσκοπικό πλασματάκι. 

 Την απόλυτη στιγμή του φόβου, ο αγαπημένος τετράποδος φίλος σας βρίσκεται σε πανικό. Κάθε μυς του σώματός του συσπάται ταυτόχρονα κι εκείνος είναι σα να παθαίνει κρίση πανικού, ενώ στέκεται όρθιος.

 Από εκεί και πέρα, καταλαβαίνουμε πως δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου να βλέπετε τον φιλαράκο σας τόσο στεναχωρημένο και φοβισμένο.


 Γιατί φοβάται τόσο πολύ ο σκύλος μου;


 Το κακό με το φόβο είναι πως μπορεί σταδιακά να μετατραπεί σε φοβία. Αυτή αφορά μια χρόνια κατάσταση, που ξεκινάει με ένα απλό άγχος ή ένα τραυματικό γεγονός και καταλήγει σε πανικό.

 Η κατάσταση αυτή μπορεί να ξεκινήσει με κάτι μικρό, όπως είναι τα πυροτεχνήματα την Πρωτοχρονιά. Σιγά σιγά όμως, θα δείτε πως ο σκύλος σας φοβάται τα δυνατά χτυπήματα μιας πόρτας, την κόρνα του αυτοκινήτου ή το φούρνο μικροκυμάτων σας.

 Το καλό είναι πως υπάρχει ελπίδα να βελτιώσετε τη ψυχολογία του σκύλου σας! Παρακάτω θα δείτε τις 7 καλύτερες συμβουλές που θα προσφέρουν μακροπρόθεσμη χαλάρωση και ευεξία στον αγαπημένο σας σκυλάκο.


  1. Επικοινωνήστε με έναν εκπαιδευτή σκύλων


 Σε ορισμένες περιπτώσεις, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μάθετε στο σκύλο σας να μην αντιδράει σε παρόμοια ερεθίσματα με φόβο. 

 Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μέσω της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα της σταδιακής απευαισθητοποίησής του. Θα πρέπει δηλαδή να τον εκθέτετε λίγο λίγο σε «τρομακτικούς» ήχους, ενώ του προσφέρετε κάποια λαχταριστή λιχουδιά ή μερικά χάδια.

 Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος σας θα μπορέσει να συνδέσει αυτούς τους ήχους με μια θετική και ευχάριστη εμπειρία. Έτσι, θα σταματήσει να τους φοβάται.


  1. Βάλτε μουσική

 Για αρχή, καλό θα ήταν να πάρετε μια ιδέα για το πότε ηρεμούν τα κουτάβια, ώστε να είστε προετοιμασμένοι. Από εκεί και έπειτα, εάν κάνετε μια σύντομη έρευνα, θα βρείτε ένα σωρό λίστες αναπαραγωγής με τραγούδια ή διάφορους ήχους που ανακουφίζουν το άγχος των σκύλων.

 Εκμεταλλευτείτε τες και βάλτε λίγη μουσική να παίζει κάθε φορά που το κουτάβι σας αρχίζει να φρικάρει. Μπορείτε να το κάνετε και 1-2 μέρες πριν φέρετε κόσμο στο σπίτι για τα γενέθλιά σας.


  1. Ξεφορτωθείτε τον στατικό ηλεκτρισμό


Ίσως έχετε προσέξει πως ο σκύλος σας αρχίζει να αγχώνεται πριν καν αρχίσει να βρέχει καταρρακτωδώς. Αυτό συμβαίνει επειδή αντιλαμβάνεται τον συσσωρευμένο στατικό ηλεκτρισμό στην ατμόσφαιρα.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να πυροδοτείται ο φόβος του κι εκείνος να προσπαθεί να κρυφτεί σε κάποιο σκοτεινό δωμάτιο.  Καλείστε, λοιπόν, να απομακρύνετε την αιτία του κακού!


  1. Δοκιμάστε ένα αναπαυτικό ρουχαλάκι


 Στο εμπόριο θα μπορέσετε να βρείτε ένα σωρό χουχουλιάρικα και ζεστά ρουχαλάκια για σκύλους. Βρείτε εκείνα που ταιριάζουν στον δικό σας και τον ηρεμούν και ντύστε τον μόλις πέσουν οι πρώτες σταγόνες βροχής.

 Εναλλακτικά, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ειδικό thundershirt. Είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο ρούχο συμπίεσης που έχει δημιουργηθεί ακριβώς για να μειώνει τον φόβο σε σκυλιά που φοβούνται τους κεραυνούς και τις αστραπές.

 Ό,τι κι αν επιλέξετε είναι σα να φασκιώνετε ένα μωράκι για να το κάνετε να νιώσει άνετα. Εκείνος θα νιώθει πως κάτι τον αγκαλιάζει και θα χαλαρώσει!


  1. Χρησιμοποιήστε φερομόνες


 Κάθε φορά που μια μαμά σκυλίτσα θηλάζει τα κουτάβια της, απελευθερώνει μια ηρεμιστική ορμόνη, την φερομόνη. Αυτή τα ενθαρρύνει να ξαπλώσουν και να χαλαρώσουν αμέσως μετά το φαγητό.

 Μπορείτε να αγοράσετε μια συνθετική εκδοχή αυτής της φερομόνης για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να χαλαρώσει, ανεξάρτητα από το αν είναι κουτάβι ή όχι. Συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρό σας.


  1. Δώστε του χαλαρωτικά για σκύλους


 Θα γνωρίζετε φυσικά τα μυοχαλαρωτικά που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση και μας ανακουφίζουν από διάφορους πόνους, αλλά και το άγχος. Ξέρατε όμως πως παρόμοια σκευάσματα υπάρχουν και για σκύλους;

 Κι όμως! Και μάλιστα κάνουν πολύ καλή δουλειά, αν και έρχονται με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.

 Βέβαια, χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Είναι ανάγκη να ενημερωθείτε πρώτα από τον κτηνίατρό σας για την ασφαλή χρήση τους και, προπαντός, να μη δώσετε ποτέ στο σκυλί σας φάρμακα ή άλλες ουσίες που προορίζονται για ανθρώπους. Είναι άκρως τοξικά για την υγεία του.


  1. Μιλήστε στον κτηνίατρό σας για το ενδεχόμενο αγωγής


 Σε οποιαδήποτε περίπτωση δείτε πως δεν λειτουργεί κάποια από τις παραπάνω συμβουλές, μην ανησυχείτε. 

 Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να λάβετε ακόμα πιο δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση του άγχους και του φόβου που αισθάνεται ο αγαπημένος σας τετράποδος φιλαράκος.

 Θα μας πείτε: και τι ακριβώς πρέπει να κάνω δηλαδή; Μα, φυσικά, να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με το ζήτημα αυτό. Εκείνος ή εκείνη ίσως είναι σε θέση να σας χορηγήσει κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή για την οριστική καταπολέμηση του άγχους.



 Όλοι μας φοβόμαστε κάτι. Αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που αφορά και τον αγαπημένο τετράποδο φίλο σας.

 Πάντα, μα πάντα θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως ένας σκυλάκος που φοβάται πολύ και τα πάντα χρειάζεται το χρόνο και το χώρο του, αλλά και την αμέριστη κατανόησή σας. 

 Η συνεχόμενη πίεση από μέρους σας μπορεί μονάχα να βλάψει έναν σκύλο που ήδη είναι υπερβολικά φοβιτσιάρης. Υπομονή, λοιπόν, και με το πέρασμα του χρόνου θα τον βοηθήσετε να ξεπεράσει τις φοβίες του!


 Το άρθρο έχει επιμεληθεί η ομάδα του Allaboutpets για το Epirus tv. Ευχαριστούμε πολύ το Epirus tv για τη φιλοξενία! Εδώ, θα μαθαίνετε χρήσιμες και σημαντικές πληροφορίες για τους αγαπημένους, τετράποδους φίλους μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]