LIVE/ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Για το ψήφισμα των 330 ευρωβουλευτών περί των κανόνων δικαίου στην Ελλάδα


 Από τους ΑΝΤΙΛΟΓΟΥΣ (  www.antilogoi.gr) )  Ενότητα ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για το ψήφισμα των 330 ευρωβουλευτών περί των κανόνων δικαίου στην Ελλάδα 


του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου 


Πρώην Γενικού διευθυντή Οικονομικού ΔΕΗ


 

1. Από το με ημερομηνία 7.2.2024 13:43 Δελτίο Τύπου*  για το έγγραφο εργασίας της "Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων" για τους κανόνες δικαίου στην Ελλάδα, προκύπτει πως η Δικαιοσύνη και η κατάσταση στα ΜΜΕ βρίσκονται στο κέντρο της κριτικής της Επιτροπής αυτής. 


Στο Δελτίο Τύπου, αναφέρεται ότι οι  ευρωβουλευτές:


- Αναφορικά με την Δικαιοσύνη, επισημαίνουν την "ελαττωματική ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων" σε ζητήματα όπως το "λογισμικό κατασκοπίας", η  "αστυνομική βία", η  "κακοποίηση μεταναστών", η "καταστροφή του τραίνου στα Τέμπη" και την "διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών". 


- Αναφορικά με τον πλουραλισμό των ΜΜΕ και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, εκφράζουν παράπονα για την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τον φόνο του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο 2021, καταγγέλουν ότι οι δημοσιογράφοι υπόκεινται σε σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (και από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις του απορρήτου τους με λογισμικό υποκλοπής και καταχρηστικές αγωγές, ακόμα και από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, και εκφράζoυν ανησυχίες για την ανεξαρτησία της εθνικής ραδιοτηλεοπτικής ρυθμιστικής αρχής, τη συγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών και την κατανομή των κρατικών  επιχορηγήσεων.           


2. Τις αιτιάσεις του Ψηφίσματος για την Δικαιοσύνη τις ανασκεύασε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με Απόφασή της**, στην οποία συμπερασματικά επισημαίνεται ότι:


- Οι αιτιάσεις του Ψηφίσματος είναι αόριστες, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς αμεροληψία και αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης.


- Για την υπόθεση των υποκλοπών, οι υποδείξεις του Ψηφίσματος αποτελούν ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην έρευνα των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών η οποία είναι σε εξέλιξη. 


- Για την τραγωδία των Τεμπών, σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα η Δικαιοσύνη έχει προχωρήσει σημαντικά τις έρευνες. Σε ό,τι αφορά τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων, η Δικαιοσύνη δεν έχει καμμία αρμοδιότητα να τις ερευνήσει, καθώς την αρμοδιότητα της έρευνας για τις ευθύνες των πολιτικών το Ελληνικό Σύνταγμα την έχει αναθέσει μόνο στη Βουλή.


3. Οι ισχυρισμοί του Ψηφίσματος για "σωματικές απειλές, λεκτικές επιθέσεις και καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων, ανησυχίες για την ανεξαρτησία της εθνικής ραδιοτηλεοπτικής ρυθμιστικής αρχής, συγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών, κατανομή των κρατικών  επιχορηγήσεων"  είναι προσβλητικοί για τον δημοσιογραφικό κόσμο, τα  στελέχη και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.          


4. Η Αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ  ως κόμμα και τα στελέχη του ατομικά, με την άκριτη στήριξή τους στο άνω Ψήφισμα -που φτάνει μέχρι το σημείο να συμφωνούν με την απαίτησή του να στερηθεί η Ελλάδα ευρωπαϊκών οικονομικών πόρων- συνεχίζουν μέχρι σήμερα τις επί χρόνια  επιθέσεις τους κατά δύο βασικών θεσμών των  Δημοκρατικών πολιτευμάτων, της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και της Ελευθεροτυπίας.       


(α) Κατά της Δικαιοσύνης, 


                  (ι) Με την έκδοση κομματικών καταδικαστικών "αποφάσεων", και μάλιστα πριν η Δικαστική Εξουσία ολοκληρώσει τις έρευνες και αποφασίσει για τις υπό κρίση υποθέσεις.


                  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του κ. Σταύρου Παπασταύρου, τον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ επί έξι χρόνια -μέχρι τη δικαίωσή του με αμετάκλητη Δικαστική απόφαση- τον καταδίωκε, τον σπίλωνε και τον καταδίκαζε, ακόμα και μέσα στη Βουλή  με πύρινους λόγους του κ. Aλ. Τσίπρα. 


                  (ιι) Με πλήθος επιθετικών δηλώσεων κατά των Οργάνων της Δικαιοσύνης και των Δικαστών, ελάχιστο δείγμα των οποίων οι ακόλουθες***:


                  - 7.2.2024 Π. Πολάκης: "Αν αλλάξουμε τη δικαιοσύνη, ναι. Αν δεν την αλλάξουμε, όχι" (Απάντησή του σε ερώτηση "αν θα βάλουμε φυλακή τους απατεώνες, κλέφτες, κοπρίτες, λαμόγια").


                  - 5.10.2023 και 15.09.23 Στ. Κασσελάκης: "Η δικαιοσύνη είναι ο μεγάλος ασθενής".


                  - 14.9.2023 Στ. Κασσελάκης: «Γουστάρω να ξεδοντιάσω δικαστικούς και δημοσιογράφους".


                  - 10.4.2023 Ν. Παππάς: "Η μόνη χρησιμότητα του σκεπτικού (της με ψήφους 13-0 καταδικαστικής γι' αυτόν Απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου) είναι αυτή του προεκλογικού φυλλαδίου της Νέας Δημοκρατίας. Έχει όση αξία έχουν και οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη".


                  - 24.2.2023 Ν. Παππάς: "Η δίκη αυτή ήταν πολιτική. Για κάποιους δικαστές αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειες του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο. Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους 'γαλάζιους κοριού' και τις 'γαλάζιες ακρίδες'".       


                  - 25.12.2022 Μ. Καλογήρου: "Οι πολίτες κλονίζονται και έτσι φτάνουν σε ποσοστό 70% να θεωρούν ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι εξαρτημένη από την πολιτική ηγεσία. Όλα αυτά είναι όψεις της δικαστικής παρακμής της περιόδου 2019-2022".


                  - 17.7.2017 Αλ. Τσίπρας: "Υπάρχει μία αντιμετώπιση από την πλευρά της τακτικής δικαιοσύνης που δεν βοηθάει και προστατεύει πολλές φορές τους κακοπληρωτές εργοδότες".


                  - 5.7.2017 Δ. Παπαγγελόπουλος:          "Στα εξοπλιστικά οι μίζες έπεφταν βροχή και η δικαιοσύνη έβαλε ωτοασπίδες. Εγώ θα μεροληπτήσω υπέρ τους. Δεν θα σκεφτώ είχαν πολιτικές ή επιχειρηματικές εξαρτήσεις ή άλλα συμφέροντα,  θα σκεφτώ, είτε ότι ήταν ανεπαρκείς, είτε ότι  υπέκυψαν σε πιέσεις ανωτέρων τους".


                  - 16.6.2016 Π. Πολάκης: "Μεγάλη μερίδα των δικαστών είναι εξαρτώμενοι ή στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος”.


(β) Κατά της Ελευθεροτυπίας, με δηλώσεις της ηγεσίας και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά δημοσιογράφων και  ΜΜΕ,  ελάχιστο δείγμα των οποίων οι ακόλουθες***:


                  - 14.9.2023 Στ. Κασσελάκης: "Γουστάρω να ξεδοντιάσω δικαστικούς και δημοσιογράφους".


                  - 12.8.2022 Αλ. Τσίπρας:          Άρθρο σε εφημερίδα, για σχέδιο θεσμικής επανεκκίνησης που θα αφορά και την λειτουργία των ΜΜΕ.


                  - 3.6.2022 Π. Πολάκης:  "Διεφθαρμένοι δημοσιογραφίσκοι των Πετσοταϊσμένων Χ..., Ε..., Π..., Ο..., Π..., Ζ... και λοιπά Πληρωμένα Ζαρζαβατικά και Λιβανηστήρια του Μητσοτάκη".


                  - 17.2.2021 Αυγή: "Η εικονιζόμενη κα Κ... επέλεξε να δημοσιοποιήσει τη φωτογραφία με τον πρωθυπουργό στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης".


                  - 5.6.2019 Κ. Μπαλάφας: "Γιατί επιμένετε στη λέξη επίδομα που είναι λέξη του κ. Μητσοτάκη; Να μην ξαναχρησιμοποιήσετε τη λέξη”. 


- 4.6.2019 Π. Σκουρλέτης: "Έχουμε συγκεκριμένα μέσα που δεν υπηρετούν την ενημέρωση αλλά είναι εντεταλμένα μέσα, υπηρετούν ένα αντικυβερνητικό σχέδιο, υπάρχει πακτωλός χρημάτων από διάφορους πρόθυμους οικονομικούς κύκλους που προστρέχουν για αρωγή στη ΝΔ".


                  - 6.9.2018 Μ. Καλογήρου: Προειδοποίησε ότι "η αναπαραγωγή του 'κατασκευασμένου και συκοφαντικού' ρεπορτάζ των Financial Times από ελληνικά μέσα ενημέρωσης ή ακόμη και απ' οποιοδήποτε πρόσωπο θ' αντιμετωπιστεί με τον δέοντα τρόπο".


                  - 19.8.2016  Non paper Μαξίμου: "Όταν η δημοσιογραφική αλητεία συναντά την πολιτική απόγνωση της διαπλοκής και των φερέφωνών της".




* https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20240202IPR17312/parliament-concerned-about-very-serious-threats-to-eu-values-in-greece, σε μετάφραση του γράφοντος.


** Με πλειοψηφία 49 μελών, σε σύνολo 62 (13 μέλη είχαν τη γνώμη ότι το θέμα ήταν πολιτικής φύσεως και δεν μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου).    


*** Με τις ημερομηνίες της δημοσίευσής τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]