ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Επίδομα παιδιού: Για ποιους αυξάνονται από σήμερα τα ποσά – Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2024

 


Αυξάνονται από  1η Ιανουαρίου 2024, τα ποσά του επιδόματος παιδιού για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων. Αυτό αφορά τους εργαζόμενους του δημοσίου:

  • που έχουν 1 παιδί. Το ποσό αυξάνεται στα 70 ευρώ από τα 50 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.
  • που έχουν 2 παιδιά. Το ποσό αυτό αναπροσαρμόζεται στα  120 ευρώ από 70 ευρώ που ήταν μέχρι στιγμής
  • που έχουν 3 παιδιά. Το ποσό διαμορφώνεται στα 170 ευρώ από 120 ευρώ.
  • που έχουν 4 παιδιά. Το ποσό αυξάνεται στα 220 ευρώ από 170 ευρώ

Οι αιτήσεις

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2024 θα είναι ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21-  https://www.idika.gr/epidomapaidiou για την υποβολή αίτησης επιδόματος παιδιού  του έτους 2023, το οποίο αυξάνεται το 2024  όπως γνωστοποίησαν από κοινού το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τον εποπτευόμενο ΟΠΕΚΑ. Η προθεσμία αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση Α21 για το έτος 2023 και  τους πολίτες ξεκίνησαν την δημιουργία αίτησης Α21 αλλά δεν έκαναν οριστική υποβολή της.

Υπενθυμίζεται πως οι ενδιαφερόμενοι για να δουν εάν είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

Αυξάνονται από σήμερα, 1η Ιανουαρίου 2024, τα ποσά του επιδόματος παιδιού για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων. Αυτό αφορά τους εργαζόμενους του δημοσίου:

που έχουν 1 παιδί. Το ποσό αυξάνεται στα 70 ευρώ από τα 50 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.
που έχουν 2 παιδιά. Το ποσό αυτό αναπροσαρμόζεται στα  120 ευρώ από 70 ευρώ που ήταν μέχρι στιγμής
που έχουν 3 παιδιά. Το ποσό διαμορφώνεται στα 170 ευρώ από 120 ευρώ.
που έχουν 4 παιδιά. Το ποσό αυξάνεται στα 220 ευρώ από 170 ευρώ
Οι αιτήσεις
Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2024 θα είναι ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21-  https://www.idika.gr/epidomapaidiou για την υποβολή αίτησης επιδόματος παιδιού  του έτους 2023, το οποίο αυξάνεται το 2024  όπως γνωστοποίησαν από κοινού το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τον εποπτευόμενο ΟΠΕΚΑ. Η προθεσμία αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση Α21 για το έτος 2023 και  τους πολίτες ξεκίνησαν την δημιουργία αίτησης Α21 αλλά δεν έκαναν οριστική υποβολή της.

Υπενθυμίζεται πως οι ενδιαφερόμενοι για να δουν εάν είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:


Βήμα 1 – Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21: Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του έτους 2024 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2024 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος-Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2023). Η πληρωμή της δόσης του επιδόματος παιδιού που θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής Ε1 τρέχοντος έτους, θα περιλάβει μόνο όσους αιτούντες έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.

Βήμα 2 – Είσοδος: Θα πρέπει να μπουν στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό τους στο σύστημα θα τους ζητηθεί να επιβεβαιώσουν τον ΑΜΚΑ και να συναινέσουν στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά τους , του/της συζύγου ή του αντισυμβαλλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων τους.

Βήμα 3 – Συναίνεση:  Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξουν την τρέχουσα οικογενειακή τους κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου.  Θα πρέπει να διαβάσουν προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και να πατήσουν  [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

Βήμα 4 – Συμπλήρωση Αίτησης : Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά τους  στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας τους. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους ίδιους , όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχος ή συν δικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

Βήμα 5 – Σύνθεση Οικογένειας: Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας τους. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να  κατευθυνθούν  στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγουν  και θα καταχωρήσουν  συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση,  τότε θα πρέπει να κάνουν διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας τους ,  τότε θα πρέπει να πραγματοποιήσουν  προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.

Βήμα 6 – Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά: Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να ζητηθεί από τους τους πολίτες  να επισυνάψουν δικαιολογητικά που αφορούν τους ίδιους ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.

Βήμα 7 – Καταχώρηση και Υποβολή:  Στο κάτω μέρος της αίτησης οι πολίτες μπορούν  να πατήσουν  [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορούν να επανέλθουν  αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσουν  επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της. Ο έλεγχος των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ μόνο μετά την οριστική υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι η μη οριστικοποιημένη αίτηση δεν θεωρείται υποβληθείσα.
Ακύρωση Αίτησης: Αν μετά την υποβολή της αίτησης,  οι πολίτες διαπιστώσουν πως υπάρχει λάθος, τότε μπορούν να την ακυρώσουν πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσουν  νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού. Όταν ολοκληρωθεί η συμπλήρωση της, τότε πρέπει να υποβληθεί οριστικά.

Τι ισχύει για μετά τις  15 Ιανουαρίου 2024 
Σημειώνεται πως μετά τις 15 Ιανουαρίου 2024 η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης Α21 θα κλείσει οριστικά και δεν θα είναι πλέον δυνατή η υποβολή για το έτος 2023.


Πηγή:www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]