Ιωάννινα:Έφτιαξαν τα σπάργανα του Χριστού στο Κάστρο ...Αναβίωσε το αγαπημένο έθιμο [φωτό-βίντεο]


 Αναβίωσε και φέτος το πιο χαρακτηριστικό    από τα ηπειρώτικα έθιμα της περιόδου των Χριστουγέννων,τα σπάργανα του Χριστού .


Το εν λόγω έθιμο  έχει επηρεάσει άμεσα και τα κάλαντα που λένε τα παιδιά την παραμονή της Γέννησης του Χριστού:



«Ελάτε εδώ γειτόνισσες,και εσείς γειτονοπούλες,τα σπάργανα να φτιάξουμε,και το Χριστό ν' αλλάξουμε...».


Τα «σπάργανα» είναι λεπτές «τηγανίτες», ψημένες πάνω σε πυρωμένη πέτρα, που στη συνέχεια τις μελώνουν σε ζαχαρόνερο, με καρύδια και κανέλα. Το έθιμο συμβολίζει τα σπάργανα του Ιησού στη φάτνη κι έρχεται από το βάθος του χρόνου.


Τα  παλιά   δε  χρόνια   το να φτιάξει ένα σπίτι τα σπάργανα του  Χριστού για το τραπέζι της παραμονής των Χριστουγέννων ήταν η μεγάλη χαρά των παιδιών !Ήταν το γλύκισμα που έτρωγαν την παραμονή των Χριστουγέννων .Στις μέρες μας αρκετές νοικοκυρές   στην Ήπειρο  εξακολουθούν να   φτιάχνουν αυτές τις τηγανίτες  που αφού τις ψήσουν σε πυρωμένη πέτρα μέσα στο τζάκι  στη συνέχεια  τις μελώνουν με ζαχαρόνερο , καρύδια και κανέλα .



Τα  σπάργανα του Χριστού ετοίμασαν   σήμερα στις 12.00  μεσημέρι  στην πλατεία Μάτσα στο Κάστρο   γυναίκες από το 4ο Κ.Α.Π.Η  του Δήμου Ιωαννιτών   βάζοντας όλη τους την τέχνη και το μεράκι   καταφέρνοντας   να ζωντανέψουν  και φέτος λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα  εικόνες από άλλες εποχές.

Από το γιορτινό σκηνικό  δεν θα μπορούσαν   φυσικά να λείπουν τα  κάλαντα , γιαννιώτικα τραγούδια από το Χορευτικό του Δήμου   αλλά και ηπειρώτικο γλέντι !

Για την αναβίωση του εθίμου   εκτός από το 4ο ΚΑΠΗ συνεργάστηκαν το  Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών  ο ΟΚΠΑΠΑ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Κάστρου .







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]