ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται και πώς να το υπολογίσετε - Παράνομη η μη καταβολή του

 


Η περίοδος που μετράται για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων είναι το χρονικό διάστημα από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα Χριστούγεννα και συνεπώς και για την πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων, που θα δώσει μια «ανάσα» στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, την ώρα που η ακρίβεια «καλπάζει».

Σημειώνεται πως η περίοδος που μετράται για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων είτε ολόκληρου, είτε αναλογικά είναι το χρονικό διάστημα από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Το ολόκληρο δώρο είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.


Αν η εργασιακή σχέση είναι μικρότερη του παραπάνω προβλεπόμενου διαστήματος τότε το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια - ανάλογα με το πώς αμείβονται - για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου. Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας).
Δείτε πόσο είναι το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούστε  

Στην εφαρμογή του ΚΕ.Π.Ε.Α. μπορείτε να υπολογίσετε πόσο δώρο Χριστουγέννων δικαιούστε: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php .

Παράνομη η μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων

Αν το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί από τον εργοδότη έως τις 21 Δεκεμβρίου, τότε καθίσταται παράνομο και ο εργοδότης διώκεται.


Όπως ενημερώνει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων:


Η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12 ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του.

Σε περίπτωση που το δώρο δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Βέβαια, οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν και ατομικά έκκληση στην αρμόδια εισαγγελία (χωρίς παράβολο αν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ ο πρόσφατος νόμος περί τροποίησης του Πτωχευτικού Κώδικα κλπ).

Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο.

πηγή parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]