ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

«Αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών που πλήττονται από την ακαρπία στον ευρωπαϊκό Νότο»


Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την ενεργοποίηση των κοινοτικών ταμείων για την αποζημίωση των καλλιεργητών ελιάς στον ευρωπαϊκό Νότο που πλήττονται τα τελευταία χρόνια από την ακαρπία.


Αναλυτικά η ερώτηση:


Έντονα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοκαλλιεργητών (παραγωγών ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών) στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου εξαιτίας της εκτεταμένης ακαρπίας των ελαιοδένδρων. Μπορεί μεν η τιμή του ελαιολάδου να έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της ακαρπίας αλλά αφορά μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό του συνόλου των ελαιοπαραγωγών. Ενώ το σύνολο των παραγωγών αντιμετωπίζει μεγάλες αυξήσεις στο κόστος καλλιέργειας και στο κόστος συλλογής της παραγωγής.


Στη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών η έλλειψη παραγωγής που υπολογίζεται πάνω από το 80% του μέσου όγκου δημιουργεί συνθήκες φτωχοποίησης στους συγκεκριμένους αγρότες με άμεσο κίνδυνο την παύση καλλιέργειας της ελιάς. Μία αρνητική εξέλιξη με πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τις τοπικές οικονομίες όπου η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας τους.


Ας σημειωθεί ότι η ακαρπία είναι ένα συνεχιζόμενο φαινόμενο τα τελευταία έτη και δεν οφείλεται στο συνήθη διετή κύκλο καρποφορίας των ελαιοδένδρων.


Για τους λόγους αυτούς είναι αναγκαίο να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους ελαιοπαραγωγούς που πλήττονται από την ακαρπία.


Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:


Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποζημίωση των παραγωγών που πλήττονται από την ακαρπία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]