ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Κλέαρχος Μαρουσάκης :Με τι καιρό θα πάμε μέχρι τα Χριστούγεννα

 


Κάθε χρόνο καθώς εισερχόμαστε στον Δεκέμβριο, αυξάνει από αρκετούς συνανθρώπους μας το ενδιαφέρον για τον καιρό. Οι λόγοι είναι πολλοί μιας και ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των Χριστουγέννων καθώς και πολλών άλλων γιορτών ονομαστικών ή μη. Είναι ο μήνας όπου πολλοί εκμεταλλευόμενοι τις διαδοχικές αργίες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς αλλά και των Θεοφανείων σχεδιάζουν αποδράσεις κοντινές ή και πιο μακρινές.


Πέραν όμως όλων των παραπάνω, ο Δεκέμβριος είναι και ο μήνας που μας οδηγεί στον Χειμώνα και οι λάτρεις του χιονιού αλλά και των χειμερινών σπορ περιμένουν με αγωνία πότε θα έρθουν τα κρύα με τα χιόνια. Οι μικρότερες δε ηλικίες, συνδέουν τα Χριστούγεννα με τον Άγιο Βασίλη που έρχεται με το έλκυθρο περνώντας από χιονισμένα μαγευτικά τοπία για να αφήσει τα δώρα του κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.


Μπορεί τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά να συνδέονται από πολλούς με χιονισμένα τοπία, παρόλα αυτά η στατιστική μας απογοητεύει μιας και είναι λίγες μην πούμε ελάχιστες οι φορές που οδηγούμαστε σε χιονισμένα Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 1990 μέχρι και το 2010, σταθήκαμε τυχεροί στο να δούμε χιόνι την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων μόνο 4 φορές. Λογικό θα πει κανείς μιας και θεωρητικά είμαστε μόλις στην αρχή του Χειμώνα, οπότε και οι πιθανότητες να συναντήσουμε τον λευκό επισκέπτη τουλάχιστον χαμηλά ή και σε πόλεις όπου ζούνε οι περισσότεροι, είναι πολύ μικρές.

Με αυτό  το άρθρο  του  o  μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης στη σελίδα του marousakis.gr   προσπαθεί να “φωτίσει” το προγνωστικό σκοτάδι που καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι να φτάσουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δίνοντας μια καιρική τάση βασιζόμενοι στα αποτελέσματα του μακροπρόθεσμου μοντέλου που τρέχουμε στα συστήματά μας. Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση μπορεί να εμφανίζει χαμηλά ποσοστά επαλήθευσης, παρόλα αυτά αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα και πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις.

Γράφει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στο marousakis.gr:

"5-13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2023


Στο διάστημα αυτό διακρίνουμε τις υψηλές βαρομετρικές πιέσεις να καλύπτουν τμήματα της νοτιοδυτικής και βορειοανατολικής Ευρώπης, δίνοντας χώρο στα βαρομετρικά χαμηλά από τον βόρειο Ατλαντικό να κινηθούν πιο εσωτερικά στη Γηραιά Ήπειρο φτάνοντας μέχρι και τη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συναντήσουμε ένα φθινοπωρινό καιρικό μοτίβο με το νοτιά να κυριαρχεί, που σημαίνει ότι θα έχουμε διαδοχικά επεισόδια βροχών αλλά και θερμοκρασίες πιο υψηλές από τις συνηθισμένες. Και για να γίνει το τελευταίο πιο κατανοητό, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στην Αθήνα μια μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι κοντά στους 15°. Άρα λοιπόν θα συναντάμε πιο υψηλές θερμοκρασίες από τους 15° με την επικρατέστερη να βρίσκεται περίπου στους 18° με 21°. Αν θεωρήσουμε ότι αυτές οι τιμές αναφέρονται για την Αττική, υπολογίζουμε λίγο πιο χαμηλή τη θερμοκρασία βορειότερα, λίγο πιο υψηλή νοτιότερα.

14-20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2023


Στο διάστημα αυτό παρατηρούμε μια μετατόπιση των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων της νοτιοδυτικής Ευρώπης ανατολικότερα και βορειότερα. Αυτή η εξέλιξη θα σημάνει και την είσοδο πολύ θερμών αερίων μαζών στο εσωτερικό της Μεσογείου οδηγώντας σε μείωση των επεισοδίων βροχόπτωσης στη χώρα μας και σε ένα “διάλλειμα” από τον καιρό του νοτιά με τον βοριά να παίρνει το πάνω χέρι για περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο. Θερμοκρασιακά φαίνεται και πάλι να είμαστε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα για τα δυτικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα.21-31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2023


Στο διάστημα αυτό φαίνεται να οδηγούμαστε και πάλι σε ένα συνηθισμένο για τη χώρα μας καιρικό μοτίβο, ένα καιρικό μοτίβο που επικρατεί τις τελευταίες αρκετές ημέρες και που επιτρέπει στα βαρομετρικά χαμηλά από τη βορειοδυτική Ευρώπη να κινηθούν πιο εσωτερικά στη Γηραιά Ήπειρο φτάνοντας και στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι θα συναντήσουμε και πάλι τον καιρό του νοτιά με τα επεισόδια βροχόπτωσης να αυξάνονται ιδιαίτερα καθώς θα πηγαίνουμε προς τις τελευταίες ημέρες του έτους. Θερμοκρασιακά θα είμαστε και πάλι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Συμπερασματικά φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε ένα πιο θερμό καιρικό μοτίβο με τον καιρό θερμοκρασιακά τουλάχιστον να θυμίζει περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα τηρουμένων πάντα των αναλογιών και λαμβάνοντας υπόψη και την μεγάλη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με την ημέρα. Οι βροχές δε φαίνεται να απουσιάζουν με εξαίρεση την περίοδο κοντά στα Χριστούγεννα που φαίνεται να υποχωρούν αρκετά, ενώ σε ότι αφορά τις χιονοπτώσεις τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά ακόμη και για τα περισσότερα χιονοδρομικά."

πηγή https://marousakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]