Ν. Έξαρχος: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την ομαλή λειτουργία του


 Ν. Έξαρχος: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την ομαλή λειτουργία του


Προκλητική η απάντηση της υφυπουργού με αερολογίες για τα δίκαια αιτήματα του διοικητικού προσωπικού


Την ανάγκη για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και την προκήρυξη μόνιμων προσλήψεων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.


Όπως ανέφερε, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων φοιτούν περίπου 37.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες οι οποίοι εξυπηρετούνται από μόλις 287 υπαλλήλους. Μάλιστα, πριν προχωρήσει η συγχώνευση με το ΤΕΙ Ηπείρου και πριν τις πρώτες διαθεσιμότητες οι διοικητικοί υπάλληλοι ήταν 354 ενώ οι φοιτητές ήταν περίπου 25.000. Σήμερα, οι 287 υπάλληλοι εξυπηρετούν 11 Σχολές, 23 Τμήματα, περίπου 500 μέλη ΔΕΠ και όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προσωπικού ενώ οι ίδιοι υπάλληλοι ασκούν, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, παράλληλα καθήκοντα επί σειρά ετών εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό του Πανεπιστημίου.

Ο Ν. Έξαρχος σημείωσε ότι η εντατικοποίηση της εργασίας αυξάνεται και η Διοίκηση του Πανεπιστημίου πιέζει συνεχώς τους εργαζόμενους να αναλάβουν ακόμη περισσότερα καθήκοντα, χωρίς να έχουν πληρωθεί ποτέ για τις υπερωρίες που εκτελούν εδώ και χρόνια για τις εκάστοτε διοικήσεις. Ενδεικτικά υπογράμμισε ότι το Τμήμα Συντήρησης της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας στα Ιωάννινα που εξυπηρετεί όλη την Πανεπιστημιούπολη πριν 4 χρόνια είχε 4 υπαλλήλους ενώ σήμερα μόνο 1. Αντίστοιχα, το τυπογραφείο με το νέο έτος δεν θα έχει ούτε τυπογράφο. Επιπλέον κατήγγειλε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν έχει ιατρό Εργασίας και τεχνικό Ασφαλείας και οι 10 από τις 19 Γραμματείες με έδρα τα Ιωάννινα λειτουργούν με τον προϊστάμενο και έναν υπάλληλο.


Παράλληλα φέτος, όπως και πέρυσι, εξαιτίας της συνεχώς μειούμενης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν καλύπτονται στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες, δεν υπάρχει θέρμανση ούτε για τους υπαλλήλους ούτε για τους φοιτητές, οι οποίοι είτε εργάζονται είτε σπουδάζουν σε πολικό ψύχος, δεν υπάρχει έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων υλικών για την ασφαλή και ποιοτική λειτουργία των εγκαταστάσεων.


Προκλητική ήταν η απάντηση της υφυπουργού Παιδείας, Ζ. Μακρή, μένοντας σε «κούφια λόγια» και αερολογίες, χωρίς να απάντα, επί τις ουσίας, στα δίκαια αιτήματα του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για μόνιμες προσλήψεις και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η χρηματοδότηση στα Πανεπιστήμια δίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ο αριθμός των φοιτητών, η διάρκεια σπουδών, το μέγεθος και γεωγραφική διασπορά των τμημάτων αλλά και οι «ενδεικτικοί δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων», της αξιολόγησης, δηλαδή των Ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η κρατική χρηματοδότηση για το 2023 ήταν περίπου 5,8 εκατ ευρώ, ενώ σύμφωνα με την υφυπουργό στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί και για το νέο έτος. Η υφυπουργός τόνισε ότι οι προσλήψεις διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού γίνεται με βάση τις αποφάσεις της Συγκλήτου, που εισηγείται στο υπουργείο. Είπε χαρακτηριστικά «Αυτή είναι η αυτονομία των ΑΕΙ  την οποία εμείς σεβόμαστε, την ενισχύουμε και την επιθυμούμε». Τελικά δεν είπε: Γιατί δεν καλύπτονται οι κενές διοικητικές θέσεις με βάση το οργανόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων; Γιατί ενώ υπάρχουν υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται αυτοί δεν αντικαθιστούνται;


Ποια είναι η πραγματικότητα όμως; Η Αξιολόγηση των Ιδρυμάτων δεν γίνεται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της έρευνας και της παροχής δημόσιας, δωρεάν, υψηλού επιπέδου γνώσης στους φοιτητές. Η «Αξιολόγηση» γίνεται με βάση τα κριτήρια της αγοράς, δηλαδή το κατά πόσο το κάθε Ίδρυμα συνεργάζεται με ξένα Πανεπιστήμια, πως βρίσκει επιπλέον χρηματοδότηση πουλώντας εκπαιδευτικά προϊόντα, όπως ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά, μεταπτυχιακά με δίδακτρα, άλλα εκπαιδευτικά προϊόντα κ.α.. Ενώ Αυτονομία των ΑΕΙ σημαίνει απαλλαγή του κράτους από την χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων και μπίζνες των Ιδρυμάτων για την αναζήτηση εσόδων. Σημαίνει όμως και μείωση του κόστους λειτουργίας, μείωση των εξόδων άρα και υποβάθμιση της φοιτητής μέριμνας, μείωση του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, εντατικοποίηση και ελαστικές σχέσεις για όσους μένουν πίσω στις θέσεις τους.


Τελικά, μέσω της Αξιολόγησης και της «αυτονομίας» περνά η χρόνια υποχρηματοδότηση που οδηγεί στην οικονομική ασφυξία τα ΑΕΙ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η Αξιολόγηση και η «αυτονομία» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που υπηρετείται, εδώ και χρόνια, από τη σημερινή αλλά και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις σε συνεργασία με την Σύγκλητο, είναι αυτή που  έχει οδηγήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να έχει χάσει τα τελευταία 12 χρόνια, τα 2/3 του προσωπικού του, να υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και την ανάπτυξη του Ιδρύματος, να υπάρχει  χρέος στη ΔΕΗ της τάξης των 3 εκατ. ευρώ, άλλα χρέη για το νερό, να μην υπάρχει ούτε χαρτί για φωτοτυπίες, να μένουν στο κρύο φοιτητές και εργαζόμενοι, αφού δεν υπάρχει περτέλαιο. Αυτή έχει οδηγήσει στην μείωση της χρηματοδότησης που δίνεται για την σίτιση από 5 εκ ευρώ σε 3 εκ ευρώ με αποτέλεσμα να έχει χειροτερέψει η ποιότητα του φαγητού..


Γι αυτό και η λύση σήμερα είναι το δυνάμωμα του αγώνα μέσα από τα Σωματεία, τους Φοιτητικούς Συλλόγους για να μπει φρένο στην πολιτική της κυβέρνησης που μετατρέπει τα Πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις, το διοικητικό- εκπαιδευτικό προσωπικό εξαντλημένο, τους φοιτητές σε πελάτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]