Άμεσα προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και μονιμοποίηση των συμβασιούχων ΕΣΠΑ

 


Το υπουργείο Εσωτερικών και η αρμόδια υπουργός να ασχοληθούν με τον ευαίσθητο κλάδο της προσχολικής ηλικίας και τα προβλήματα των συναδέλφων στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς. Άμεσα προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό.


Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί αναμφισβήτητα αποτελούν σήμερα τις ναυαρχίδες των Δήμων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, διευκολύνοντας τους εργαζόμενους και τους άνεργους γονείς. Παράλληλα όμως φυλάσσουν Θερμοπύλες στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και τη διάπλαση των παιδικών ψυχών, αφού στους χώρους αυτούς παρέχεται φροντίδα, αγωγή και εκπαίδευση βρεφών και νηπίων από 2 μηνών έως 4 περίπου χρόνων.


Η κατάσταση ωστόσο που επικρατεί τα τελευταία 12-13 χρόνια στους Σταθμούς μοιάζει ζοφερή. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 3833/2010, οι ΟΤΑ α' και β' βαθμού καθώς και οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις τους, δύνανται να πραγματοποιούν προσλήψεις και διορισμούς στα πλαίσια όμως των περιορισμών του λόγου 1/5 (προσλήψεις-αποχωρήσεις). Δυστυχώς όμως στο χώρο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών από το 2010 δεν τηρείται επ 'ουδενί ούτε καν ο παραπάνω λόγος και έτσι οι Σταθμοί παρουσιάζουν εικόνα μερικής διάλυσης.


Ακόμη και το πρόγραμμα της ΕΕΤΑ των Δήμων και των ΝΠΔΔ/ΝΠΙΔ, καθώς και προγενέστερων προγραμμάτων, παρόλο που αποτέλεσαν πυλώνες ανάπτυξης και βιωσιμότητας των Σταθμών, εντούτοις δεν έχουν αποτρέψει το γεγονός σήμερα αυτοί να λειτουργούν υποτυπωδώς και εις βάρος τόσο του παιδαγωγικού χαρακτήρα τους όσο και της ασφάλειας των ίδιων των παιδιών.


Η πιθανότητα μάλιστα να τερματιστεί το πρόγραμμα της Εναρμόνισης με το κλείσιμο της κάνουλας του ΕΣΠΑ σε κάποιοχρονικό διάστημα βάζει δυνατά στο τραπέζι δύο σενάρια: τους εργασιακούς τίτλους τέλους περισσοτέρων από 4000-4500 εργαζομένων ΕΣΠΑ και την πλήρη διάλυση των Σταθμών. Κι αυτό γιατί, σήμερα οι παραπάνω εργαζόμενοι αποτελούν το 50% τουλάχιστον του συνόλου των εργαζομένων στους Σταθμούς και μάλιστα σε ορισμένους Δήμους την συντριπτική πλειονότητα αυτών. Αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει και η ίδια η ΕΕΤΑΑ με την απογραφή προσωπικού ΕΣΠΑ που έκανε για τη δράση του προγράμματος.


Αναντίρρητα, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι ΕΣΠΑ στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους προσφέροντας αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους πολλά χρόνια τώρα, μερικοί εξ αυτών επί 20 συναπτά έτη!!! Είναι αλήθεια επίσης, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν προσληφθεί με διαφανείς προκηρύξεις ΑΣΕΠ και έχουν αποκτήσει τεράστια εργασιακή εμπειρία. Μαζί με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους τους (διαφόρων εργασιακών σχέσεων) καθημερινά ανταποκρίνονται στο καθήκον-λειτούργημα που τους υπαγορεύει η επιστημονική τους κατάρτιση αλλά και η αγάπη τους προς το παιδί.


Παρ' όλες τις αντιξοότητες ωστόσο που δημιουργεί η σοβαρή υποστελέχωση των Σταθμών αλλά και η επιπλέον ανάγκη πρόσληψης προσωπικού με την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά την ψυχή τους αγκαλιάζοντας και εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας. Παράλληλα όμως βιώνουν στο πετσί τους την εργασιακή ομηρία και τον ψυχολογικό παιδεμό, καθώς εργάζονται με επισφαλείς σχέσεις εργασίας και κάθε χρόνο αγωνιούν αν θα έχουν εργασία. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επαχθές φαινόμενο το οποίο προκαλεί ανασφάλεια όχι μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και στους γονείς των παιδιών που επιθυμούν σταθερότητα στα πρόσωπα που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά μας. Άλλωστε και το ίδιο το παιδί νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά όταν έχει δίπλα του άτομα που έχουν σταθερή, μόνιμη σχέση μαζί του.


Ως πότε όμως οι εργαζόμενοι αυτοί θα βρίσκονται διαρκώς υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ανεργίας, υπογράφοντας κάθε χρόνο μια σύμβαση που θα ανανεώνεται μόνον και για όσο καιρό θα συνεχίζεται η Ευρωπαϊκή Συγχρηματοδότηση;;; Ως πότε, όντας η δεύτερη πνευματική και ηθική «οικογένεια» για τα μικρά παιδιά μας, θα κινδυνεύει συνεχώς να βυθιστεί στο βάραθρο του Καιάδα;;; Ήρθε η ώρα τα λόγια του ιδίου του Πρωθυπουργού, στη προηγούμενη τετραετία της Κυβέρνησης

, να γίνουν και πράξη: «Το Δημόσιο πρέπει να προσλαμβάνει εκεί που έχει πραγματικά ανάγκη. 1η προτεραιότητα η Υγεία. 2η προτεραιότητα, για μένα, η στελέχωση των Παιδικών Σταθμών με μόνιμο προσωπικό. 

3η προτεραιότητα η Παιδεία. Σε αυτήν τη σειρά».


Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός Εσωτερικών, ποια είναι τα άμεσα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:


✓ Να εξασφαλιστεί από την Πολιτεία μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση των Παιδικών Σταθμών καθώς και μόνιμων θέσεων εργασίας στους εργαζόμενους αυτών όλων των ειδικοτήτων (παιδαγωγικό, λοιπό επιστημονικό, διοικητικό, βοηθητικό και προσωπικό κουζίνας)


✓ Να ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης μόνιμου προσωπικού στους Παιδικούς Σταθμούς, κατ' αντίστοιχο τρόπο με αυτήν που έχει νομοθετημένα γίνει από την νυν Κυβέρνηση για το Βοήθεια στο Σπίτι (το άρθρο 185 του Ν. 4635/2019 έδινε «πριμ» 1428 μορίων για εργαζόμενους που εργαζόταν μέχρι τη προκήρυξη επί 7 έτη.


ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΡΉΣΤΟΣ


ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ ΗΠΕΊΡΟΥ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]